7 Castele din povesti de iarna

Poate ca iarna nu este cel mai bun anotimp pentru calatorii, mai ales cu copiii (si cand spun asta ma gandesc la caciulite pierdute, sosete ude, haine in straturi, nasucuri inghetate si, vai de mine, vreo viroza) dar cei curajosi sunt intotdeauna rasplatiti, ca-n povesti. Pentru cei ce se aventureaza prin frig si zapada, nu se lasa doborati nici de vant nici de intunericul care vine repede, iata o selectie de 7 castele, numai bune de vizitat iarna.

1. Pentru debutul listei noastre am ales Castelul Bran, care nu numai ca este usor accesibil, fiind situat la mica distanta de Brasov, dar care ocupa constant un loc fruntas in topul celor mai spectaculoase castele din Europa. Chiar daca l-ati vizitat deja, cu sau fara copii, merita sa-l revizitati pentru ca au fost aduse multe imbunatatiri si noutati cum ar fi tunelul multimedia si liftul de acces sau Casa de Ceai. De asemeni aici se organizeaza si multe evenimente, unele prevazute chiar pentru weekendul de 1 decembrie.

2100x1700-2

Asa ca, daca va aflati pe Valea Prahovei, in Brasov sau in zona Bran-Moeciu, pentru vacanta de iarna sau doar un week-end la ski va recomandam cu caldura sa faceti un mic popas la Castelul Bran, alternand distractia si sportul cu putin din magia istoriei.

Credit Foto : Bogdan Comsa, România prin obiectiv

2. Neuschwanstein este un castel minunat situat in sud-estul Germaniei, in apropierea Alpilor si a granitei cu Austria. Este un castel destul de nou, terminat in 1886, cel mai cunoscut castel din Germania si, dupa cum probabil stiti, una din sursele de inspiratie pentru castelul Disney. Dar, cel mai important, este interesant de vizitat, chiar si pentru copii, privelistea de pe platoul castelului sau de la balcon este fabuloasa iar castelul in sine este foarte fotogenic. Veti gasi in apropiere restaurante si cafenele, mici casute ca-n povesti cu ciocolata calda si pretzels, si bineinteles pensiuni.

architecture-building-castle-301469 (2).jpg

Daca mergeti la ski in Tirol, Austria, castelul poate fi vizitat intr-o zi de pauza. Sau poate fi inclus intr-un city-break de iarna, cele mai apropiate orase fiind Munchen si Stuttgart. Ca bonus, in apropiere se afla un al doilea castel, Hohenschwangau, si el foarte fotogenic, dar si o zona amenajata cu partii de ski.

hohenswangau

Castelul Hohenswangau, foto MariSiMici

3. Alcazar de Segovia este un alt castel, parca desprins din povestile Disney, fiind o alta sursa de inspiratie pentru designul celebrului castel din animatiile preferate ale copiilor. Este situat la mai putin de 100 de km de Madrid si poate fi perfect pentru o excursie de o zi, chiar si in perioada iernii.

segovia

Pe langa aspectul exterior impresionant copiii vor fi incantati si de salile interioare decorate extraordinar, de Muzeul Artileriei aflat in incinta si de privelistea impresionanta care se deschide in fata vizitatorilor turnului.

4. Nu putea sa lipseasca din aceasta lista cel mai mare castel din Europa (cel mai mare ansamblu de cladiri al unui castel), o constructie milenara si site UNESCO, Castelul din Praga. Daca va aflati in Praga pentru a va bucura de frumoasa piata de Craciun, merita sa treceti podul peste Vltava pentru a-l vizita. Sunt mai multe cladiri impresionante, printre care Vechiul Palat Regal sau Catedrala St. Vitus cu al ei tezaur, iar temerarii care cuteaza sa urce cele 280 de trepte ale turnului sudic al catedralei vor fi rasplatiti cu o priveliste de neegalat.

ancient-architecture-bridge-753337

Praga este un oras minunat caruia ii vin foarte bine straiele sarbatorilor de iarna, si este accesibil chiar daca va aflati de exemplu in Austria (Viena sau Salzburg) sau in sudul-estul Germaniei (Dresda, Lepzig, Berlin, Nuremberg, Munchen).

5. Revenim in Romania pentru un castel superb si plin de istorie, Castelul Peles. Este accesibil cu usurinta daca va petreceti vacanta in Valea Prahovei sau Brasov, fiind situat in frumoasa statiune Sinaia, si va ofera prilejul de a descoperi camerele frumos decorate, colectia de arme sau colectia de ceasuri vechi. Gradinile castelului sunt frumoase chiar si acoperite de zapada iar fotografiile vor fi cu siguranta inedite.

Credit foto : Victor Hodorog

Dupa vizita puteti gasi in apropiere locuri unde copiii se pot bucura de o ciocolata calda in timp ce parintii pot savura un ceai sau, de ce nu, un vin fiert.

6. Pentru copiii fascinati de povesti cu printi, printese si cavaleri, vizita la Castelul Pierrefonds va fi o experienta minunata.

Pierrefonds

Aflat la mai putin de 100 de km de Paris, acest castel arata ca-n povesti, cu dantelariile sale de piatra si turnurile ascutite. Iar in aceasta perioada adaposteste si o expozitie extraordinara cu tema Regele Arthur – o legenda in imagini.

7. Pentru final am ales ca destinatie Austria, o tara preferata in ultimul timp pentru vacantele de iarna, datorita peisajelor superbe si mai ales pentru numeroasele piste de ski foarte bine amenajate. Fie ca va aflati in imediata apropiere a orasului Salzburg, sau chiar in Viena sau Tirol, va recomandam o vizita la fortareata Hohensalzburg, imensul castel ce domina de la inaltime orasul de pe malurile raului Salzach.

die-festung-mit-verschneiten-bergen-im-hintergrund_7967

Sursa foto salzburg.info

La castel se poate ajunge pe jos sau cu Festungsbahn, funicularul iar acolo se pot vizita camerele princiare medievale precum si muzeul cu o colectie impresionanta  de obiecte din viata de la castel sau muzeul de marionete. Aflat in pas cu timpurile, castelul adaposteste si un teatru „magic” precum si spatii multimedia, iar duminica un pic inainte de pranz veti fi martorii unei suprize … muzicale.

harta castele.jpg

Iata selectia noastra dar asteptam comentariile si sugestiile voastre, precum si pareri despre vizite. Iar daca aveti idei pentru alte selectii nu ezitati sa ne spuneti.

 

27 de gânduri despre “7 Castele din povesti de iarna

  1. Sunt extraordinare castelele prezentate de tine.!
    Am vizitat Branul și Peleșul dar am pe listă și celelalte castele. Le va veni rândul vând va fi vremea, pentru că așa s întâmplă în viață: toate la timpul lor.

    Apreciază

  2. Minunate! Dintre toate am vizitat Branul, Peleşul şi Newschweinstein. Cel din urmă este de poveste chiar dacă nu a fost terminat şi se poate vizita doar o parte din el. Tot acolo mai este un castel, al aceluiaşi rege. Brezel şi Currywurst este la ordinea zilei în Germania.

    Apreciază

Lasă un comentariu