7 carti cu …ursi

Cine nu a avut un ursulet de plus? Acolo unde sunt copii sunt si ursuleti, si, bineinteles aceeasi este situatia si in literatura. Dar in universul literar exista si carti cu ursi adevarati, ursi polari sau ursi de circ, ursi neaosi romanasti sau ursi grizzly inspaimantatori. Sa-i descoperim impreuna.

1. Scoala Ursilor este prima carte dintr-o serie mai lunga de carti semnate Hiroyuki Aihara si ilustrate de Nami Adachi, din care la noi au aparut pana acum doua carti la Editura Cartea Copiilor. Cartile sunt potrivite celor mai mici dintre pasionatii de lectura, chiar de la 1 an pentru ca sunt presarate cu ilustratii minunate, textul este scurt, cu informatii repetitive si pe intelesul celor mici.

Ei vor fi fascinati de cei doisprezece ursuleti si de neastamparata Jackie si lectura acestor carti poate deveni cu succes o parte a ritualului de seara.

2. Nasturel (Corduroy) poate fi considerata o poveste clasica pentru ca a aparut pentru prima data acum mai bine de 50 de ani, in 1968. Semnata de cunoscutul ilustrator de carti pentru copii Don Freeman, este o carte simpla si calda, o poveste de suflet despre bunatate, despre singuratate, despre prietenie.

 

Aparuta la Editura Cartea Copiilor, intr-un format atragator si cu ilustratii minunate, ea este potrivita copiilor de la 4 ani in sus.

3. Winnie de plus este incontestabil personajul clasic cu care toti copiii s-au intalnit sau ar trebui sa se intalneasca. Cartile au aparut pentru prima data in 1924 si sunt creatia lui Alan Alexander Milne, a carui sursa de inspiratie a fost Christopher Robin, fiul sau. Personajele din carti sunt de fapt jucariile de plus ale acestuia dar si mult mai mult de atat, ele inglobeaza tot ce este pur, frumos, inefabil din copilarie.

Micutul ursulet mare amator de miere are parte de multe aventuri in padurea celor 1000 de stejari si daca cei mici vor fi incantati de acestea va garantam ca lectura lor impreuna cu copiii va va aduce cel putin un zambet, si poate uneori si o lacrima de fericire. Am ales pentru exemplificare superbele carti aparute in colectia „Cartile lui Radu„, la Editura Arthur.

4. Paddington este deja un nume arhicunoscut caci personajul inventat de Michael Bond in 1958 a aparut pana acum in peste 20 de carti pentru copii si doua filme de lung metraj cu mare succes la public. La noi au aparut pana acum doua carti, Un urs pe nume Paddington si Noi aventuri cu Paddington, in frumoasa colectie „Cartile lui Radu”, La Editura Arthur.

 

Ce este atat de deosebit la Paddington, usuletul care vine din indepartatul Peru? Candoarea, naivitatea, uimitoarea sa bunatate si politetea care-l caracterizeaza? Faptul ca mereu ajunge in incurcaturi bizare dar de fiecare data reuseste sa dreaga lucrurile si sa se faca iubit de toata lumea? In orice caz aventurile sale ii vor fascina pe micuti, de la 5 ani in sus, si in plus vor invata si importanta de a fi bun sau cat de minunat este sa faci parte dintr-o familie.

5. Fram, ursul polar de Cezar Petrescu este o carte clasica a literaturii românesti, prezenta si in programa scolara, Pentru cei mici insa textul poate parea dificil de parcurs si de inteles, iar aventurile nu duc lipsa de suspans, si pot fi pe alocuri considerate triste. La Editura Curtea Veche au aparut Aventurile lui Fram, ursul polar, carti ilustrate, cu imagini foarte frumoase si text simplu, potrivite si celor mai mici dintre amatorii de lectura, de la 2 ani in sus.

 

Aceste carti semnate Adrian Barbu si Alexandra Abagiu fac povestea lui Fram mai accesibila copiilor si ii pregatesc pentru lectura cartii originale, mai tarziu.

6. Ursul, de Adrian Oprescu este o carte aparuta la Editura Humanitas ce isi propune sa reabiliteze un pic imaginea ursului pacalit de vulpe. Autorul dezvaluie, prin intamlplari pline de haz si povestite cu tâlc, cum si-a pierdut ursul coada, acum multe, multe veacuri, de ce are urechile atat de mici, de ce ii place atat de mult mierea si, mai cu seama, cine i-a dat numele „Mos Martin“, care i-a ramas neschimbat pana in ziua de azi.

 

Cartea are si ilustratii intr-un stil grafic reusit, inspirate din folclorul romanesc si va fi o alegere foarte potrivita pentru copii de varsta scolara, de la 7 la 10 ani.

7. Exploratorii este o alta serie ce a aparut la Editura All, semnata Erin Hunter (autor colectiv), mai putin cunoscuta la noi decat Pisicile Razboinice dar la fel de plina de aventuri si mister. Aceste carti vor fi continuarea perfecta pentru toti copiii peste 9-10 ani ce au descoperit gustul lecturii romanelor-fluviu cu protagonisti din lumea animalelor.

Protagonistii sunt Kallik, Lusa și Toklo, ursi din specii diferite, polar, brun si grizzly, ce au fost separați de familiile lor pe când erau încă pui. Ei formează o echipă și se străduiesc să depășească împreună dificultățile vieții in lumea plină de frumusețe dar si de multe provocari a sălbăticiei.

Mai stiti alte carti cu ursi, sau ursuleti de plus? Asteptam sugestiile si comentariile vostre.

 

 

Un gând despre “7 carti cu …ursi

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s