7 carti cu catei

Cel mai bun prieten al omului poate fi si cel mai bun prieten al copiilor si este personajul principal in foarte multe carti, de la cele cu imagini frumoase si text putin destinate copîilor de varsta mica pana la adevarate carti de aventura ce-i vor inspira pe copiii mai mari sau chiar pe adolescenti. Iata selectia noastra:

Seria Povesti cu catelusi din colectia Nemi a Editurii Nemira reuneste mai multe carti semnate Christophe Loupy si ilustrate de Eve Tharlet, cu care probabil v-ati mai intalnit caci tot ea este autoarea frumoaselor desene care imbogatesc Aventurile iepurasului Matei.

Cartile din aceasta serie sunt recomandate celor mai mici dintre pici, incepand de pe la 2 ani caci sunt amuzante, pline de candoare dar au si mesaje educetive importnate. va lasam sa descoperiti daca Lipici a gasit cel mai dulce pupic sau cum s-a descurcat Codita atunci cand s-a pierdut.


Povestile cu Murdarici, semnate Steve Smallman, Simon Mendez (unele carti in colaborare cu Deborah Chancellor, Moira Butterfield sau Peter Bently) sunt de asemeni recomandate copiilor de la 2 ani in sus.

In plus celor mici le plac seriile de carti centrate pe acelasi personaj si vor fi bucurosi sa descopere mereu noi aventuri. Cartile sunt foarte frumos ilustrate si au aparut la Editura Litera.


101 dalmatieni este povestea pe care majoritatea copiilor o stiu deja, datorita filmului Disney, dar asta nu inseamna ca nu va fi distractiv sa o cititi pe indelete, in familie, sa va amuzati, sa va ingrijorati si sa respirati usurati pe masura ce aventura micutilor dalmatieni se desfasoara.

Puteti opta intre cartea propusa de Editura Arthur, cu textul integral al lui Dodie Smith, cea foarte frumos ilustrata de la Editura Univers Enciclopedic sau mai multe editii ilustrate cu imaginile din film. In functie de varianta aleasa, cartea poate fi pe placul copiilor de 4-5 ani, pana la cei de varsta scolara.


Lassie se intoarce acasa de Eick Knight este una din povestile cu care noi, parintii, am crescut, o poveste emoționantă si  sensibilă, care continua sa fie apreciata, dupa aproape 80 de ani. Povestea a fost ecranizata mai intai in 1943, dar si mai recent, in 2005. Recomandam povestea câinelui care s-a făcut iubit prin actele lui de curaj și prin loialitatea față de stăpânul lui, copiilor peste 8 ani, ea facand parte si din programa scolara extinsa. Cartea a aparut in mai multe editii in România, una din variante fiind propusa de Editura Vivaldi.

Coperta originala a cartii, DatBot, Wikipedia. Foto 2 – Film 2005

Dominic de William Steig (autorul lui Shrek si al frumoasei povesti Sylvester si pietricica fermecata) este povestea unui caine vesel, curios si insetat de aventura care pleaca intr-o buna zi in lume sa-si caute norocul. Iubeste viata, natura, si adora sa cante la piccolo. Pe drum intalneste o vrajitoare-crocodil, un drac de mare care ii daruieste o sulita, se lupta vitejeste cu o gasca de ticalosi, ii ajuta pe altii mai nefericiti ca el si-si face multi prieteni.

Cartea este speciala, aventurile se deruleaza intr-un tempo mai lent si multe din intamplari, desi amuzante, te fac sa te gandesti la lucruri serioase, la ce inseamna viata si moartea, la rolul artei, la natura binelui si a raului, la pericolele bogatiei nemasurate, la prietenie si dragostea adevarata. A aparut la Editura Arthur si o recomandam copiilor peste 9 ani, sau la varste mai mici, citita de parinti.


Supravietuitorii este o serie intreaga de carti cu câini, pe modelul Pisicilor Razboinice, semnate de acelasi autor colectiv Eric Hunter. Desi nu sunt la fel de populare precum cartile cu pisicile ele vor fi apreciate de copiii care sunt mai degraba atasati de câini decat de pisici. Iar pentru fanii Pisicilor ele vor face asteptarea unui nou volum al seriei mai usoara.

Ce este interesant la toate aceste carti este faptul ca lumea este privita prin ochii animalelor si aceasta perspectiva ne face sa ne punem cu adevarat intrebari si sa intelegem mai bine provocarile din viata lor. Cartile au aparut la Editura All, seria a ajuns la cartea a VI-a si sunt recomandate copiilor peste 9-10 ani.


Pentru final am ales o carte scrisa de un autor roman, Tomi –  o poveste, de Adrian Oprescu, aparuta la Editura Humanitas. Volumul contine de fapt mai multe povesti scurte despre superba prietenie care se leaga intre un baietel si câinele sau. Tomi il insoteste pe baiat in excursiile cu bicicleta, mananca nuci si struguri cot la cot cu stapanul sau, se scalda cu el in iazuri, il ajuta sa faca focul in luminisurile padurii, îi tine de cald baiatului cand noaptea îi prinde pe camp si cand ramân sa se culce sub un sopron pe câte o gramada de foi de porumb.

Dar atentie, actiunea se petrece in trecutul apropiat si spre sfârsit ne confrunta cu realitatea dura a comunismului. Cartea ofera un bun prilej pentru copii de a intelege timpurile copilariei bunicilor nostri dar recomandam parintilor sa o citeasca inaintea copiilor sau impreuna cu ei pentru a le putea da explicatii sau raspunde la intrebari (potrivita pentru copiii de la 8-9 ani in sus).

In speranta ca ati gasit aici idei utile pentru viitoarele lecturi, va asteptam cu comentarii si sugestii.

8 gânduri despre “7 carti cu catei

  1. In cazul cartilor cu animale, si caini, dar si pisici, ecranizarile sunt mult mai bune. Mai intense, mai frumoase.

    Am vazut de atatea ori 101 dalmatieni, insa niciodata nu am avut curiozitatea sa citesc cartea. Cumva, simt ca s-ar rupe ceva in mine daca nu mi-ar placea. Pe bune 🙂

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s