Locuri de poveste : Bled

O insula, parca plutind in mijlocul cerului, un peisaj de o frumusete aproape ireala, un orasel pitoresc in armonie cu natura ce pare neatinsa… toate acestea le veti gasi in Slovenia, la mai putin de 60 de km de Lubliana.

bled01

Este vorba, desigur de Bled (oras, lac si insula) o destinatie romantica dar potrivita si pentru iubitorii de natura sau de sport. Puteti include aceasta destinatie intr-un road trip prin Europa, Bled aflandu-se pe traseul Austria-Italia, mai exact Viena-Venetia.

Ce puteti face aici?

  • Puteti admira peisajul facand o plimbare in jurul lacului, pe traseul amenajat cu o lungime de aproximativ 6km. De-a lungul acestei poteci veti gasi mai mult carari catre puncte de belvedere, unul dintre ele fiind cel cu Castelul Bled (care se poate vizita, acolo fiind amenajata o expozitie).

bled03

  • Puteti lua o barcuta traditionala (Pletna) si face o plimbare pe lac, admirand ratele si superbele lebede ce plutesc pe oglinda sa. Daca sunteti genul sportiv puteti alege o barca cu vasle sau puteti face canotaj.

bled02

  • Exista si o plaja, Plaja Castelului, un loc foarte popular in timpul verii cand puteti alunga arsita plonjand in apa racoroasa a lacului. In lac exista si cateva izvoare termale, de care puteti beneficia alegand unul din hotelurile ce au amenajat piscine: Grand Hotel Toplice, Hotel Park si Hotel Rikli Balance.

lake-2225110_1920

  • Punctul principal de atractie este desigur insula din mijlocul lacului unde se afla o superba biserica in stil gotic, biserica Sfanta Maria, construita in 1465 pe locul unui templu antic al zeitei pagâne a dragostei, Ziva. La biserica se ajunge pe o scara monumentala cu 99 de trepte si este un loc preferat pentru nunti, in ciuda faptului ca traditia cere ca mirele sa-si care mireasa pe toata lungimea scarii.

bled05

  • In apropiere se afla cheile râului Vintgar care pot fi vizitate in timpul lunilor de vara. Cararea amenajata  cu poduri de lemn si galerii va poarta de-a lungul peretilor verticali de calcar, dezvaluind cursul apei si uimitoarea sa culoare verde si ajungand in final la frumoasa cascada Sum, de o inaltime de 13m.

vintgar

Sursa foto : Bled.si

Cele mai frumoase perioade pentru a vizita lacul Bled din imprejurimile sale sunt primavara si toamna, dar puteti alege si vara, mai ales daca preferati sportul sau plaja. In plus in al 3-lea weekend din iulie are loc festivalul „Zilele Bled”, care include concerte, expozitii de arta si mestesuguri locale si o seara a luminilor, cand sute de lampioane luminoase sunt lansate pe lac.

Bled festival

Sursa foto : Bled.si

In speranta ca v-a placut propunerea noastra asteptam comentarii, intrebari sau sugestii de noi destinatii ce merita incluse in seria „Locuri de poveste”.

Sursa foto ilustrare articol ; Pixabay, Royalty Free

 

14 gânduri despre “Locuri de poveste : Bled

Lasă un comentariu