Saint Patrick’s Day

Originea sarbatorii

Sfântul Patrick este o sarbatoare religioasa si culturala celebrata de irlandezi dar „exportata” si in America sau alte tari, dat fiind emigratia masiva a irlandezilor dar si popularitatea acestei sarbatori. De altfel exista si o zicala care se refera la celebrarea Sfântului Patrick: „You don’t have to be Irish to be Irish” (Nu trebuie sa fii irlandez ca sa fii irlandez).

new-york-city-83522_960_720
Defilare de St. Patrick, la New York

Sfântul Patrick a fost un personaj istoric ce a contribuit în mod semnificativ la aducerea crestinismului pe tarâmurile Irlandei iar sarbatoarea care îi poarta numele dateaza din secolele IX-X.

Una din legende spune ca pe vremuri in Irlanda erau foarte multi serpi si Sfântul Patrick a reusit sa-i goneasca pe toti in mare, astfel ca multe statui ale sfântului il înfatiseaza cu serpi la picioare. Si, curios, in Irlanda nu (mai) exista nici o specie de serpi.

O alta legenda consemnata in scris in 1726 spune ca Sfântul Patrick a folosit o frunza de trifoi, pentru a explica oamenilor miracolul Sfintei Treimi, în eforturile lui de crestinare. Astfel, trifoiul a devenit un simbol al acestei sarbatori si apare in multe din imaginile pictate ale Sfântului Patrick.

Cum sarbatoarea a devenit foarte populara si la noi va dam mai jos câteva sugestii pentru o frumoasa zi de SFântul Patrick.

Povesti si carti irlandeze

Puteti descoperi impreuna cu copiii minunatele povesti populare irlandeze, sau basmele sensibile, deosebite, semnate Oscar Wilde. Pentru cei mai aventurosi Calatoriile lui Gulliver vor fi un bun prilej de a pune totul la îndoiala si de a-si imagina lumea în moduri diferite.

Pentru adulti exista o mare diversitate de carti semnate de autori irlandezi, îi amintim doar pe câtiva dintre clasici; James Joyce, Oscar Wilde sau W.B. Yeats a carui Rosa Alchemica este inspirata din uimitoarea si complexa mitologie celtica.

Noi va mai propunem un roman a carui actiune se petrece la castelul Glenveagh, un loc si o istorie reale dar repovestite in maniera proprie de Corinne Desarzens sau un alt roman plin de fantezie semnat Moira Fowley-Doyle (potrivit si pentru tinerii peste 16 ani).

ghid irlanda

Iar in final, pentru a pastra traditia celor 7 recomandari va propunem si un ghid care promite sa va învete totul despre Irlanda.

Muzica si dans

Cunoasteti desigur celebrele dansuri irlandeze in care conteaza nu numai iutimea de picior dar si sincronizarea perfecta a dansatorilor. Daca nu aveti cum sa urmariti un spectacol de acest gen in sala va puteti delecta cu imagini video pe youtube. Iar daca dansul nu face parte neaparat din preferintele voastre puteti asculta muzica irlandeza, acea muzica care duce cu gândul la povesti cu spiridusi, hobiti, serpi de apa vrajiti si castele aparate de dragoni.

Film

Exista multe fime cu povesti despre spiridusi, inspirate din intamplari irlandeze sau pur si simplu cu personaje irlandeze, puteti gasi selectii speciale pentru Sfântul Patrick. Noi am ales însa un film de animatie foarte interesant, o coproductie francezo-belgiano-irlandeza realizata in 2009: The Secret Of Kells. Povestea se inspira din mitologia celtica iar imaginile sunt foarte frumoase, realizate in stilul clasic de animatie dar intr-un mod cu adevarat unic. Mai trebuie mentionat ca acest film a fost foarte bine primit de critici si a câstigat chiar premii la festivalele de film din Edinburgh si Annency.

Haine si accesorii

In aceasta zi traditia celebreaza culoarea verde, asa ca este bine sa purtati un obiect vestimentar in acest ton. Va puteti alege o esarfa in nuantele primaverii, o geanta sau un rucsac, o pereche de pantofi sau de ghete cu personalitate, un ceas jucaus sau pur si simplu un parfum nou, cu miros de verde.

Iesiri cu prietenii

Puteti profita de aceasta duminica pentru a va intalnii cu prietenii intr-un pub si a sta un pic la povesti, in stilul traditional al sarbatorii Sfântului Patrick. Copiii pot ramâne o seara cu bunicii sau cu bona, nu?

Vacanta in Irlanda

Este o zi foarte potrivita pentru a planifica o vacanta in Irlanda, exista mai multe companii aeriene care va propun zboruri (chiar si low-cost) catre capitala Irlandei, Dublin.

Va puteti orienta catre un city-break dar marea bogatie a Irlandei sunt minunatele sala peisaje, falezele stâncoase ce se întind parca la infinit (Moher, Kerry Cliffs, Slea Head), padurile rupte din povesti, Giant Causeway, formatiunea stâncoasa care sfideaza legile naturii sau imensele pajisti verzi acoperite de flori de câmp.

Sa nu uitam si castelele, iata doar câteva: Blarney Castle, inconjurat de o padure impresionanta,  Bunratty Castle, vechi de peste o mie de ani sau The Rock of Cashel, impunator si prin pozitia sa dar si prin colectia de fresce foarte bine conservate.

In speranta ca v-am dat cateva idei pentru a sarbatori Sfântul Patrick cum se cuvine si a petrece o duminica minunata, asteptam parerile si comentariile voastre.

Slainté!

Unele produse contin linkuri de afiliere pentru a va 
redirectiona spre un site de unde le puteti achizitiona. 
Aceasta nu însemana un cost suplimentar pentru dvs. 
In schimb ne poate ajuta sa imbunatatim vizibilitatea 
site-ul nostru si in eforturile de documentare. 
Va multumim.

 

13 gânduri despre “Saint Patrick’s Day

  1. Oo cat de frumos! Un articol colorat si potrivit pentru aceasta zi. Imi place mult ce ne-ai povestit despre carti, film si accesorii. O calatorie in Irlanda vreau sa fac, dar ma tot gandesc in ce perioada din an si cat de sus sa o pun pe lista mea de destinatii 🙂

    Apreciază

Lasă un comentariu