Rețeta perfectă 2

Gata pentru o noua reteta de succes? Nu este ce va imaginati dar sper sa va placa si in final sa va doriti sa o repetati cat mai des. Este vorba de reteta perfecta a unei vacante cu masina. Si da, este vorba de o vacanta cu copiii!

Vacanta cu masina proprie inseamna din start un anume confort si este o varianta destul de ieftina, implicand doar costul combustibilului (fara bilete de avion scumpe sau cost de inchiriere). Pentru destinatii din tara sau relativ apropiate cum ar fi Bulgaria, Grecia, Ungaria, Austria, Croatia sau Muntenegru vacantele cu masina proprie sunt o solutie foarte buna, mai ales ca pentru unele din aceste tari nu veti gasi bilete de avion foarte avantajoase.

O alta varianta sunt circuitele cu masina, care, desi presupun mai multe locuri de cazare si sunt mai greu de planificat, va ofera ocazia de a descoperi multe locuri, schimbând mereu decorul. Si nu va temeti, copiii vor fi bucurosi sa descopere alaturi de voi locuri frumoase si sa incerce mereu noi camere de hotel (cei putin ai nostri sunt!).

Inainte de a pleca este bine sa faceti o revizie tehnica a masinii, sa verificati daca aveti carte verde pentru tarile pe care le traversati si, daca doriti, sa achizitionati o polita de asigurare suplimentara (tractare, vehicul de schimb, etc).

Planificarea drumului

Tuturor ne plac surprizele, nu-i asa, mai ales atunci cand sunt impachetate frumos si cu funda, dar intr-o vacanta cu copiii nu o sa va doriti surprize, poate doar un apus suprinzator de frumos sau o seara neasteptat de linistita, in care sa puteti savura un pahar de vorba, pe terasa … Pentru a evita surprizele neplacute exista un singur secret: planificare.

Verificati atent traseul cu masina (Google maps, ViaMichelin sau alte aplicatii de gen) si incercati sa va documentati si din alte surse (prieteni, forumuri, social media) pentru a cunoaste distanta (planificare combustibil), timpul estimat (planificare opriri, pauze de masa si de dezmortire), eventualele parti de traseu mai dificile, trecerile prin vami si timpul aferent de asteptare, etc.

Tin minte ca noi am plecat spre Grecia exact dupa niste inundatii devastatoare din Bulgaria iar traseul obisnuit pe care il foloseam de obicei era inchis. Asa ca am ales Shipka Pass, o traversare montana, de care auzisem ca este foarte dificila si ne-am pregatit sufleteste pentru un timp mai lung parcurs pe drum, am avut grija sa avem solutii in cazul in care copii nu s-ar simti bine pe serpentine si am facut o mica pauza de inviorare inainte. Intr-un final totul a decurs firesc iar Shipka Pass nu este mai dificil decat zona cu serpentine dintre Rasnov si Predeal de exemplu, poate doar un pic mai lunga.

Cazarea

In ceea ce priveste cazarile, in primul rand trebuie sa va adaptati locului pe care il vizitati, daca este vorba de o vacanta la mare cazarea ideala va fi foarte aproape de plaja, cu vedere spre mare, iar pentru vacante cu copiii recomandam apartamente sau macar un studio cu chicineta. Este bine sa aveti si parcarea asigurata (daca se poate si umbrita), daca nu in cadrul respectivei proprietati macar o parcare sigura in apropiere.

In cazul in care alegeti o cazare de tranzit (de exemplu in Ungaria pentru a ajunge in Austria) este bine sa alegeti un hotel sau o pensiune nu foarte departe de traseul initial, la care sa ajungeti usor cu masina (nu in centrul orasului).

Pentru city-break-uri sau vacante culturale unde va doriti o cazare cat mai aproape de centrul orasului si de obiectivele turistice este bine sa alegeti un hotel care asigura parcare si sa verificati accesul la parcarea respectiva (care poate fi dintr-o alta strada sau in apropierea hotelului). Daca nu aveti informatia in momentul rezervarii nu strica sa cereti toate detaliile printr-un email.

In orase foarte mari si capitale o varianta avantajoasa ar putea fi cazarea mai departe de centru dar in imediata vecinatate a unei statii de metrou sau de transport urban, veti economisi astfel banii de parcare in centrul orasului si veti castiga si din pretul cazarii, mai ieftina cu cat va indepartati de centru.

Mare atentie in cazul oraselor cu centru vechi si multe strazi pietonale, in multe cazuri accesul cu masina al non rezidentilor nu este permis in zona centrala (zona cu trafic limitat). In aceste cazuri este bine sa alegeti un hotel aflat la marginea zonei respective (noi am ales astfel in Verona sau in Nordlingen), in interiorul zonei dar cu o parcare la mica distanta (pentru noi a fost cazul in Lecce sau Mantova) sau sa va asigurati ca hotelul va poate oferi un „pass”, un permis de acces in zona respectiva.

20429789_10155641906843826_5716736590615795425_n.jpg

Bagajele

Ei, aici e aici … Dupa cum probabil stiti, cand pleci in vacanta cu copiii iti cam vine sa iei toata casa cu tine. Cei mici se murdaresc usor si poate nu aveti chef de spalat rufe in vacanta, deci se merge pe principiul de minim un schimb de haine pe zi, la care se adauga haine de ploaie, ceva mai gros pentru seara (chiar daca e vara) si incaltamintea (minim 2 perechi dar in functie de vacanta, mai multe). La doi copii asta inseamna o valiza mare-mare (testat de noi). Apoi, la copiii de varsta mica veti avea caruciorul de adaugat in portbagaj, iar in interiorul masinii nu veti putea pune prea multe bagaje fara sa îi incomodati (atentie mare sa nu obturati luneta stivuind bagajele pana la tavanul masinii, este chiar periculos). Adaugati la cele de mai sus jucariile, accesoriile pentru plaja sau pentru munte, bagajele voastre, ale adultilor, medicamentele necesare, aparatul de fotografiat si ceva mancare si bauturi pentru drum. Toate acestea tind sa depaseasca spatiul disponibil chiar si în cel mai generos portbagaj asa ca va recomandam sa suplimentati capacitatea de stocare cu o cutie portbagaj.

Acestea sunt un „absolut must” pentru vacantele de iarna la ski, putand depozita, in functie de varianta aleasa, pana la 6 perechi de skiuri sau 4 placi de snowboard. Pentru vacantele la mare sunt de asemeni o alegere buna, mai ales daca aveti multe accesorii (barca gonflabila, saltele, echipament de scuba-diving), daca portbagajul masinii personale nu este foarte spatios sau este ocupat in mare parte de carucior. Iata variante de cutie portbagaj care ne-au placut foarte mult.

AutoGedal-CutiiPortbagaj

In timpul drumului

Drumurile lungi sunt, sa recunoastem, obositoare pentru sofer, deci copilotul va trebui sa se ocupe de tot ce nu inseamna sofat efectiv cum ar fi urmarirea traseului prin GPS si gasirea locurilor de popas sau a statiilor de alimentare, dar mai ales va trebui sa se ocupe de copii. Pregatiti din timp cu ideea ca va fi un drum lung, obisnuiti cu masina si avand scaune comode si totul la indemana copiii pot suporta destul de bine drumurile lungi. Iata cu ce va puteti ocupa copiii pentru a face timpul sa treaca mai repede:

  • somn, copiii mici dorm perfect in masina, trebuie sa va asigurati doar ca au o pozitie confortabila in scoica sau in scaunul auto si ca sunt asigurati corect cu centura de siguranta, ca sunt imbracati potrivit pentru temperatura din masina si este bine sa aveti si parasolare, pentru a nu fi deranjati de lumina. Puteti asculta muzica la un volum scazut, chiar ii va ajuta sa doarma;
  • muzica pentru copii gen Cutiuta muzicala sau muzica din desene animate va poate asigura cateva ore de buna dispozitie a copiilor. Nu exagerati insa, pentru ca devine obositoare pentru sofer, puteti alterna cu alte activitati;
  • povesti inregistrate, fie citite de voi fie de tip audio-books, sunt foarte potrivite pentru copiii de la 4-5 ani in sus;
  • jocuri de atentie cum ar fi „Gaseste 10 lucruri portocalii” sau „Gaseste 10 animale diferite”, iar pentru copii mai mari jocuri de tip „Fazan” sau „Continua povestea!”;
  • gustari, atunci cand copiii sunt obositi sau mofturosi o mica gustare si un pic de suc pot face minuni. Nu recomandam gustarile dulci, ciocolata si nici sucurile carbogazoase. La noi au fost de mare ajutor pufuletii (din aceia cat mai simpli si fara crocobEuri), mini-sandwich-urile, biscuitii simpli si sucul 100%natural, din mere sau portocale. Pentru apa si suc folosim sticlute de capacitate mica pentru a nu favoriza acumularea de bacterii, canutele refolosibile (cu cioc sau cu pai) sunt si ele foarte bune dar trebuie spalate bine inainte de a fi reumplute. Daca aveti copii mici care stau cu spatele la directia de mers este bine sa aveti o oglinda prin care sa-i puteti supraveghea cat timp mananca sau beau; daca nu aveti este preferabil sa stati alaturi de ei pe bancheta din spate in timpul meselor.
  • foarte util este si un organizator pe care il puteti monta pe spatarul scaunelor din fata, unde puteti aranja carticele, jucaria preferata, diverse cartonase cu jocuri sau chiar carioci si o plansa de desenat. Nu recomandam jocul pe tableta si telefon, copiii pot avea rau de masina de la concentrarea atentiei spre aceste dispozitive. In plus obosesc si cu oboseala vine si agitatia iar odata oferite copiilor va va fi greu sa-i desprindeti de ele.

13754414_10209221499270751_8788905921686769346_n

Nu uitati sa faceti pauze scurte pentru dezmortire, macar la fiecare 2 ore de drum. La drumuri lungi este bine sa planificati o pauza mai mare (peste o ora) in care sa lasati copiii sa alerge, sa faca miscare (alegeti o mica poiana sau pajiste, un parc). Puteti profita pentru a face si un mic picnic, in cazul in care nu doriti sa va opriti la un restaurant.

In nici un caz nu faceti rabat de la siguranta, copiii trebuie sa ramana tot timpul drumului pe bancheta din spate, asigurati cu centura. Daca se intampla sa aveti de-a face cu o mica criza de personalitate mai bine faceti o pauza pana trece.

Activitati de vacanta

De obicei prin „vacanta cu copiii” se intelege vacanta la mare iar aici activitatea principala va fi plaja. Dar chiar si in cazul unei vacante exclusiv pe plaja puteti include si alte activitati: plimbari pe plaja, seara sau dimineata, mici excursii in imprejurimi, pescuit, plimbari cu barca, activitati sportive. In Grecia va fi interesant sa descoperiti cat mai multe plaje, au caracter diferit si unele pot fi surprinzatoare. In Italia veti gasi in mod sigur un mic orasel simpatic pentru o plimbare de seara care se poate incheia cu un gelatto delicios, iar in Spania, in functie de zona, veti putea vizita un parc acvatic, un acvariu sau o gradina zoologica.

Vacantele la munte ar trebui sa fie active, nu va rezumati doar la mici plimbari sau la statul in hamac in curtea unei pensiuni. In functie de zona in care va aflati puteti adauga vizitarea de orase si muzee, pesteri, Trekking sau trasee de sanie, de iarna sau de vara (Germania, Austria).

Va place sa descoperiti locuri minunate facand in acelasi tip si miscare in aer liber? Foarte populare in strainatate dar începând sa castige teren si la noi sunt vacantele pe bicicleta, potrivite pentru familii cu copii de la 5-6 ani in sus (sau chiar mai mici, pe bicicleta cu unul dintre parinti).

Puteti gasi trasee fantastice in Slovenia, Austria, Germania, Franta si Belgia dar si la noi in tara, in zona Bran-Moeciu sau in zona Sibiului (si probabil si in alte zone).  Pentru o astfel de vacanta un accesoriu este esential: suportul de biciclete, care va permite adaugarea „in bagaj” a pâna la 4 biciclete (pot sa va marturisesc ca la noi este pe lista si-l vom achizitiona pâna la vara). Pentru drumuri lungi va recomandam acel tip de suport care se monteaza pe carligul de remorcare si care este rabatabil pentru un acces facil la portbagaj. In functie de tipul masinii si de tipul de suport ales este posibil sa fie necesar sa adaugati un suport de numar prevazut cu lampi de iluminare si semnalizari.

AutoGedal-SuporturiBiciclete

In fine pentru vacante in orase alternati obiectivele turistice cu distractia pentru copii, in mod sigur puteti gasi muzee interesante, parcuri de distractie, sau pur si simplu parcuri superbe in care va puteti plimba iar copiii se pot simti in libertate.

Pana la urma cheia unei vacante de succes impreuna cu copiii este sa imbinati activitatile in asa fel incat copiii sa fie fericiti si uimiti de toate noile descoperiri dar si adultii sa se simta bine. Iar la sfarsitul vacantei, cand masina este parcata inapoi in fata casei, amintirile se vor amesteca cu dorinta de o noua vacanta, la fel de reusita!

Italia.jpg

In speranta ca veti gasi in cele scrise de noi ceva folositor de aplicat in viitor, va dorim numai vacante de vis, descoperiri memorabile si experiente minunate impreuna cu copiii!

Post Scriptum: Peripetii

In orice vacanta mai apar si incidente, asa ca iata o lista cu micile noastre întamplari  din aceasta categorie:

  • Copiii nu au rau de masina dar ni s-a intamplat de doua ori sa li se faca rau pe drum: o data la noi pe A2, din cauza unei gastroenterite cu care ne-am procopsit in vacanta si a doua oara pe serpentinele din Cinque Terre. Ajuta pungile de hartie, prosopelele, servetelele umede, bomboanele mentolate si o pauza la aer.
  • In vacanta Parga-Corfu-Sivota, chiar cand plecam din prima cazare, cea din Parga, nu a mai functionat cheia masinii. Facuse o baie inopinata in mare si bateria s-a descarcat complet. Cum nu aveam cheia de rezerva a urmat o cautare disperata de baterie. Din fericire, odata uscata complet si cu bateria schimbata, cheia a functionat, asa ca am continuat cu o uimitoare saptamana de vacanta in Corfu si inca 3 zile in Sivota. Acum nu mai plecam fara cheia de rezerva.
  • La un moment dat era sa ne impotmolim pe un drum de pamant amestecat cu nisip, in apropiere de Ouranopolis. Peisajul era superb dar am decis sa facem cale întoarsa, pentru ca locurile erau pe cat de superbe pe atât de pustii si in caz ca ne impotmoleam de tot riscam sa ramanem pe acolo mult si bine!

11700943_10206474598119939_8307090196560195898_o.jpg

  • Pe aeroportul din Belgia am avut o problema cu cardul de credit (nu functionau cardurile respectivei banci in acea zi) asa ca am asteptat cateva ore in vant si frig cu scaunele de masina in brate (plecasem cu ele pentru ca erau incluse gratuit in bagajul de cala). Am rezolvat cu un voucher printr-o agentie si ne-am continuat vacanta, iar dupa ghinion am avut si noroc, un upgrade al masinii rezervate.
  • In prima noastra vacanta cu masina in strainatate (Spania, 2007) la iesirea din aeroport a trebuit sa facem cateva ture pe sensurile giratorii din apropierea acestuia; pe vremea aceea nu exista GPS iar sosele atat de complicate nu mai vazusem … Dupa cateva ture si cautari disperate prin foile imprimate de pe ViaMichelin cu detalii ale intersectiei respective ne-am lamurit in sfârsit si am reusit sa ajungem cu bine in Toledo.
  • In Toledo am intrat cu masina in centrul vechi pe stradute incredibil de inguste si cu intersectii in niste unghiuri neverosimile. Era ca si cand ai incerca sa strecori un elefant prin urechile acului, in plus toate masinile din jur aveau lateralele zgariate si scâlciate. Din fericire am reusit sa parcam fara incidente si nu am mai miscat masina din loc pana la plecarea din oras. Cam la fel am patit si trecand pe sub un pod de piatra, in Fiumelatte, pe malul lacului Como, in apropiere de Varenna … am trecut cu oglinzile pliate si cu viteza melcului.
  • In Levanto nu am nimerit varianta indicata de GPS si am intrat cu masina direct in zona cu trafic limitat, care desi nu era pietonala era plina de pietoni. Am parcurs cele cateva sute de metri pana la cazare trecandu-ne toate transpiratiile printre turisti in slapi, colace, bouticuri cu ulei de masline, limoncello si prosoape de plaja … Din fericire am reusit sa gasim hotelul si sa parcam regulamentar iar cei de la hotel ne-au salvat de amenda cu un telefon la autoritatea in materie.
Avem la activ 16 vacante cu masina (8 cu masina noastra 
si 8 cu masini inchiriate), din care 14 cu copiii. 
Am vizitat in acest fel Grecia, Spania, Italia, Croatia, 
Franta, Belgia, Germania si Elvetia si am trecut prin 
Bulgaria, Serbia si Bosnia (bine, am si vizitat un pic 
din Bulgaria si Bosnia dar nu erau destinatia vacantei). 
La acestea se adauga vacantele in tara, la mare, la munte, 
si in multe alte zone si orase.
Planuim pentru aceasta vara un circuit destul de lung 
(peste 3000 de km) pe traseul Romania-Ungaria-Austria-
Germania-Elvetia-Italia-Slovenia-Croatia-Serbia-Romania, 
despre care vom scrie, desigur, aici pe blog.

AutoGedal-logo

Articol scris pentru Spring SuperBlog 2019
"Peripetii (cool) pe 4 roti"
Pentru toate articolele SuperBlog click aici.
Foto accesorii auto : AutoGedal.ro
Foto ilustrare articol : arhiva personala
Nota: apar masini diferite pentru ca unele sunt inchiriate.

 

32 de gânduri despre “Rețeta perfectă 2

  1. Ce amintiri mi-au trezit relatările tale!
    ce dor îmi este de călătoriile în patru, peripeții, distracții, veselie… întâmplări!
    Abia aștept să plec la un drum cu mașina și cred că va fi destul de curând, undeva prin Ardeal.
    Mulțumesc pentru articol și sfaturi!

    Apreciat de 1 persoană

  2. Camere de hotel, DA! Are o placere fantastica de a sta prin hoteluri si sa calatoreasca, dar ce facem cu drumul de 12 ore in masina? Acolo e marea problema. Nu functioneaza nimic la noi! Rabdarea este zero:(

    Apreciat de 1 persoană

    1. Cautati mai intai destinatii mai apropiate pentru a se obisnui. Explicati-i dinainte ca drumul va fi lung si incercati sa-l determinati sa colaboreze, drumul e lung pentru a ajunge intr-o destinatie foarte frumoasa. Gasiti ceva care sa-l atraga in timpul drumului, faceti pauze mai dese, incercati sa sincronizati cu programul de somn eventual (plecare foarte dimineata, sau dupa pranz).

      Apreciat de 1 persoană

    1. Este bine ca atentia sa fie concentrata la drum, de aceea sunt bune jocurile de atentie. O alta varianta este sa gasiti ceva ce-i place foarte mult si sa faceti acel lucru (cantati impreuna, jucati un joc). Surpinzator, nu este bine sa plece cu stomacul gol (dar nici dupa o masa copioasa) iar ceva de rontait in timpul drumului scade probabilitatea sa i se faca rau. Ultima varianta este somnul…puteti alege perioade in care credeti ca i va fi mai usor sa adoarma (toate ca nu recomandam drumurile de noapte).

      Apreciază

  3. Ce frumos este sa calatoresti. Dar sa nu ai rau de masina. Cand merg cu familia la mare, nu stiu daca opririle dese sunt pentru copii sau pentru mine. Cand oprste sotul masina eu tasnesc prima afara si fac 3 tumbe, doua flic-flacuri si un pod peste bordura.

    Apreciază

  4. Eu sunt pro organizare in concediu. Fac traseul, stabilesc obiectivele turistice, estimez timpul petrecut pe drum/vizitat obiectiv etc. Îmi place sa planific totul pentru a nu fi luata prin surprindere. Astfel ca apreciez articolul tau, e informativ si bine venit.

    Apreciază

Lasă un comentariu