De data aceasta este vorba de reteta pentru amenajarea casei intr-o familie cu copii si nu stiu daca am reteta perfecta, dar am ingredientele, si acestea se pot combina in ce moduri doriti. Casele sunt desigur diferite, asa ca nu voi pune accent pe impartirea spatiilor sau pe cat sunt acestea de mari ci mai degraba pe lucrurile care sunt esentiale sau pe micile schimbari cu efecte mari pe care le puteti face, si o sa ma limitez la doar cateva idei, usor de pus in practica.
Bucataria si zona de living
- Esential pentru bucatarie este sa aveti un blat de lucru incapator, un circuit corect intre frigider, chiuveta si aragaz si suficiente spatii de depozitare. Pentru copiii de varsta mica este bine sa utilizati o protectie de aragaz, pentru ca ei sa nu poata apuca si trage lucruri de pe foc, precum si protectii pentru sertarele unde nu au voie sa umble. Lasati totusi cateva sertare libere pentru explorare si permiteti-le copiilor sa va acompanieze când gatiti.
In casa exista un loc fermecat unde se nasc minuni gustoase, un adevarat laborator vrajitoresc unde este mereu cald si bine, cu ascunzatori pline de lucruri neobisnuite, zanganitoare, vâjâitoare, unele chiar periculoase. Acolo gasesti pesteri pline de arome savuroase, acolo stau pulberi nazdravane si potiuni care se transforma in cozonaci zdraveni, acolo bei ceai cald si înmiresmat cand vii iarna de la joaca cu obrajorii rosii si tot acolo poti urmari cum se rumeneste ceva delicios intr-o vitrina fermecata. Iar in acel loc mama si tata nu mai sunt oameni obisnuiti ci se transforma în scamatori si jongleri cu clatite.
- Daca „acasa” este centrul universului unei familii, locul de luat masa (dining) este centrul casei. Fie ca il amenajati in bucatarie, in imediata apropiere a acesteia sau in sufragerie (living) trebuie sa ii acordati cea mai mare atentie pentru ca aici va veti reuni in fiecare dimineata la micul dejun, tot aici veti asculta in fiecare seara aventurile de peste zi ale fiecaruia sau veti petrece frumoasele reuniuni de familie. Cel mai bine este sa alegeti un set de masa cu scaune ce se asorteaza cu restul obiectelor de mobilier, suficient de mare incat sa poate acomoda familia largita, sau adaptabil (masa extensibila) si optati pentru produse de buna calitate, comode si usor de intretinut pentru ca rezistenta acestora va fi testata temeinic de catre cei mici.
Credeati ca o masa este doar o masa? Este locul minunat unde incepe ziua, cu o cana de lapte cald si ceva gustos, este locul preferat pentru teme alaturi de mama care trebaluieste de zor. Aici se nasc proiecte cu vulcani si balene albastre, se petrec batalii interstelare, este locul unde dinozaurii inca mai exista si zgarie-norii se construiesc intr-un ritm ametitor. Este expozitia de bunatati a mamei, locul unde tata zambeste in sfarsit dupa o zi obositoare si tot aici te ridici pe varfuri sa sufli-n lumanarelele din tortul de aniversare.
- Orice casa trebuie sa aiba un loc de relaxare si de petrecere a timpului liber, si asta inseamna cateva fotolii comode sau o canapea. Cel mai bine este sa optati pentru o canapea extensibila, care poate fi de folos in eventualiatea unei vizite prelungite sau chiar in caz de „paturi muzicale”* . Este bine sa alaturati si o masuta de cafea, o lampa pentru citit si, desigur, o mica biblioteca. Veti obtine un spatiu multifunctional unde veti putea citi o carte buna, viziona un film dupa ce copiii au adormit, sau va puteti primi si servi musafirii.
- Daca spatiul va permite, sau chiar pe terasa, puteti amenaja un colt pentru savurat o cafea, un ceai sau un pahar de vin, o mica masa cu scaune asortate, un loc placut in care puteti sta la povesti cu prietenii.
Dormitorul parintilor
Cred ca tuturor ne place cand ajungem intr-o camera de hotel de buna calitate dar v-ati intrebat de ce? Raspunsul este surprinzator: pentru ca totul este foarte simplu, un pat cu cearsafuri albe, perne pufoase si o cuvertura ampla, noptiere, o masuta de toaleta, draperii asortate, eventual un tablou sau un obiect de decor. Puteti sa faceti asta si acasa, cu multa usurinta, si uneori este nevoie doar de mici schimbari de efect (nu uitati, simplitatea este esentiala).
- Cel mai potrivit este un pat de dimensiuni mari (pentru ca celor mici le place sa se mai cuibareasca intre parinti), si pe cat posibil fara colturi ascutite, cele tapisate sunt excelente si nici nu se intretin foarte greu. Alegeti o saltea de buna calitate, pentru ca si asa somnul va va fi pus la incercare, si lenjerii usor de intretinut. Este bine sa aveti doua cuverturi colorate (una de schimb) care va permit sa „faceti patul” intr-o clipita si care vor inveseli camera.
Credeati ca patul parintilor este doar un pat? Va inselati! Este locul fermecat unde dispar cosmarurile in imbratisarea calda a mamei. Este locul unde orice afurisita de raceala trece mai usor si unde tunetele si fulgerele nu mai par inspaimantatoare. Este câmpul vajnicelor batalii cu perne, terenul probelor de gâdilat, cuibul de „bine” in care incep fantasticele zile de duminica.
- Folositi draperii de tip „blind”, daca nu gasiti atunci le puteti confectiona din material dublat. Ele va vor fi se folos cand doriti sa va odihniti un pic in timpul zilei, vor fi foarte apreciate in cazul in care cei mici isi invita prietenii la un film, dar nu uitati ca ajuta si la izolarea termica a camerei, atat iarna cât si vara.
- Alegeti doar cateva obiecte de decor, un tablou, o planta, o lampa, dar va trebui neaparat sa aveti o oglinda, fie la masa de toaleta, fie, daca spatiul nu permite, o oglinda montata pe perete sau usi de dulap de tip oglinda.
Acolo va fi locul spectacolelor de muzica, dans si magie. Acolo îti verifici primul cucui si cele care-i vor urma, acolo vezi cum a cazut primul dinte sau cât de frumos esti in prima zi de scoala. Iar dulapul este cea mai buna ascunzatoare dar si locul unde uneori apar, ca prin magie, cadouri ademenitoare.
Camera copiilor
Camera copiilor trebuie sa fie locul unde ei se simt cel mai bine, si asta inseamna ca trebuie sa fie vesela, aerisita si cu obiecte la scara lor, pe care sa la poata folosi cu usurinta. Alegeti piese de mobilier de calitate, solide, preferabil din lemn natur (in cazul celor colorate verificati daca vopseaua sau lacul sunt non toxice) si textile din fibre naturale, care se pot spala la temperaturi ridicate. Nu uitati sa ancorati in perete dulapurile inalte sau biblioteca pentru a preveni accidentele.
- Folositi culori deschise si materiale uni pe suprafetele mari, puteti cu usurinta sa inveseliti camera cu accente de culoare (cutii, perne, tabouri, jucarii). Copiii pot chiar sa participe la decorarea camerei cu propriile lor creatii (desene, ghirlande colorate, funde prinse pe draperii, colectii de masini sau de papusi).
- De-ndata ce varsta copiilor o permite, optati pentru un pat etajat, este un mod eficient de a castiga spatiu, util chiar daca aveti un singur copil, pentru ca sub pat puteti amenaja un mic loc de joaca sau un birou (pentru copiii de varsta claselor primare).
- Pentru spatiul de depozitare alegeti piese versatile, modulare, care pot evolua odata cu copiii. Sunt foarte bune dulapurile multifunctionale, care pot adaposti si haine si jucarii si care pot fi folosite in combinatie cu diverse tipuri de cutii. Astfel lucrurile vor fi mai usor de gasit si va fi mult mai simplu de facut ordine.
In speranta ca ati gasit utile recomandarile noastre va invitam sa venit cu propriile sugestii si comentarii. Cum s-a schimbat casa voastra odata cu marirea familiei? Ce colt din casa este preferat de copii? Al nostru, de exemplu, este masa de bucatarie (si veti vedea de ce, in post-scriptum).
*Ce sunt „paturile muzicale”? Stiti jocul „scaunele muzicale” cand copii danseaza pe muzica in jurul unui grup de scaune si in momentul cand muzica se opreste trebuie sa se aseze pe un scaun liber? Ei bine, cand copilul incepe sa doarma in camera lui dar nu e inca obisnuit (sau nu vrea sa se obisnuiasca), se trezeste noaptea si vine in patul parintilor. Confruntat cu lipsa de spatiu si cateva coate peste ochi tatal se muta pe canapea. Apoi al doilea copil viseaza urat si vine si el in dormitor. Mama il adoarme alaturi de fratele (sora) lui si se muta in patul copilului … si toate aceste permutari se pot repeta, iar dimineata nimeni nu se mai trezeste in acelasi pat in care s-a culcat.
Post scriptum (Fragmente din memoriile mesei de bucatarie)
Scutul era grav avariat, computerul de bord lucra de zor la compensarea energiei iar pilotul automat era indisponibil. Concentrat la maxim M. continua sa faca slalom printre asteroizi in timp ce R. incerca sa repare circuitul electric al cabinei. Nava se scutura si scrasnea la fiecare manevra brusca iar luminile de avarie pâlpâiau roscat prin aburii ce se scurgeau din instalatia de climatizare. Hubloul din stanga era plin cu albastrul planetei Saturn in timp ce pe cel din dreapta se perindau cu viteza bolovani rotitori, praf si scantei sau norisori de plasma generata la impactul cu scutul.
– Gata! Strângeti tot si spalalati-va pe maini, in 10 minunte mâncam!
Ultima tura de circuit, ambală motorul si motocicleta tâsni cu putere peste valul de pamânt, luand avans fata de ceilalti competitori. Deodata, de nicaieri, aparu un dinozaur furios, apropiindu-se cu salturi rapide. Cu o miscare brusca trase de ghidon si iesi de pe traseu, aruncand in spate o jerba de pamant si praf.
-V-am zis ca nu vreau nisip pe jos! O fi distractiv jocul asta pentru voi, dar ma veti ajuta si sa strâng!
Articol scris pentru Spring SuperBlog 2019 "Schimbari mici cu efecte mari pentru locuința ta!" Pentru toate articolele SuperBlog click aici.
Foto mobilier si accesorii : SomProduct.ro Foto post-scriptum realizate pe masa de bucatarie.
Frumos ai împletit informațiile utile cu povestea și cu frânturi de realitate zilnică. Mi-a plăcut mult! Felicitări și mult succes!
ApreciazăApreciază
Tot articolul este interesant însă protecția de la aragaz este grozava în case cu prichindei.
ApreciazăApreciază
Ce îmbinare inedită de util cu fantastic!!!
ApreciazăApreciază
Cand o sa ma mut, te chem sa imi mobilezi casa. M-ai convins.
ApreciazăApreciază
Frumos articol! Am o pasiune pentru mobilierul alb (sau negru) 🖤
ApreciazăApreciază
Foarte mult mi-a plăcut articolul. Felicitări și baftă! 😊
ApreciazăApreciază
La mine bucatarie se intinde cat am loc, inclusiv pe hol sau in casa si curte, depinde de activitate,
ApreciazăApreciază
Ai creat asa o atmosfera calda și ai ales inspirat piesele de mobilier, felicitări!
ApreciazăApreciază
tare frumos ai impletit necesitatea cu povestea! sunt sigura ca la voi acasa e o atmosfera tare placuta!
ApreciazăApreciază
O poveste frumoasa! Felicitari si succes!
ApreciazăApreciază
Repejor la favorite cu acest articol. Foarte bune ideile si structura articolului.
ApreciazăApreciază
Ai mare dreptate. Fetita mea este mereu pe cotrobait, si de fiecare data trebuie sa pun lucrurile sus sa fiu sigura ca nu ajunge la ele.
ApreciazăApreciază
Un articol foarte fain! Succes la concurs!
ApreciazăApreciază
Cand vine primavara, parca si eu am alt chef de a redecora, de a face mici schimbari in casa. Tocmai mi-ai dat niste idei!Multumesc!
ApreciazăApreciază
Pentru mine setul de dining este modificarea pe care am simit să o fac pentru mai mult confor și energie mai bună. Familia este importantă iar locul unde petrecem cel mai mult timp este zona de dining.
ApreciazăApreciază
Foarte frumos articolul, iubesc mobila alba. 😊
ApreciazăApreciază
Foarte bune ideile tale, o sa le pun in aplicare cand o sa redecorez.
ApreciazăApreciază
Articolul tău a venit la fix, trebuie să renovez bucătăria iar sfaturile tale mă vor ajuta mult.
ApreciazăApreciază
Super sfaturi, chiar nu stiam toate astea fiind noua in ale gatitului. :))
ApreciazăApreciază
Chiar mi-as dori si eu sa fac cateva schimbari in locuinta sau propunerile tale sunt binevenite
ApreciazăApreciază
Super articol. Succes in competitie.
ApreciazăApreciază
Super articolul! Mi-a placut tare mult si partea de practica cu idei si si cea „verde”. Mult success pe mai departe.
ApreciazăApreciază
Foarte frumoase piesele de mobilier. 😘 Ce bucatarii frumoase, mi-as dori si eu una de acest tip.
ApreciazăApreciază
Sunt minunate produsele de la Somproduct. Eu am adaugat cateva in lista mea de cumparaturi pentru casa noua.
ApreciazăApreciază
Ce dormitoare superbe! Cine nu si-ar dori o asemenea casă?
ApreciazăApreciază