Secrete

Monstrii de sub pat se sperie de Panda fermecat si de Foca Coca! Iar monstrul de intuneric a fugit, slabit si jigarit, de cand parintii au instalat ghirlanda de luminite colorate.

Orice zgarietura se vindeca mai repede daca mama spune in gand cuvintele potrivite si sufla peste ea, aranjand apoi deasupra un plasture colorat, cu buburuze sau sopârle.

Cucuiele tuguiate se sperie de linguri reci si se topesc sub pupicii calzi. Iar lacrimile se usuca foarte repede daca mama sau tata te iau in brate si te strang tare-tare.

Visele urate fug de lapte cald si de cantecele murmurate la ureche. Iar remediul pentru orice suparare e o gluma sugubeata si un concurs de gadilat.

Dar marele monstru Plictis, care apare uneori cand nici jocurile de constructie, nici cartile cu povesti, nici concursurile de masinute nu mai functioneaza? Ce facem cu marele monstru Plictis?

E toamna tarziu, afara ploua si e vant, serile par asa de lungi si fix atunci monstrul Plictis se strecoara pe sub usa si face totul sa para neinteresant si anost. Sau in vacanta de iarna, dupa ce bucuria Craciunului a trecut iar afara e frig si zloata … Sau chiar prin calatorii cand vremea nu tine cu noi si stam in hotel sau in pensiune, oftand si gandindu-ne cat de frumos am fi zburdat prin poieni si ce picnic minunat am fi facut … Sau la mare, in orele amiezii, cand nu mai dormim caci suntem copii mari dar nici sub soarele arzator nu putem sta … E clar, monstrul Plictis va veni!

Dar avem o arma secreta care il face praf pe monstrul Plictis!

Este o cutie. Ce cutie, ce cutie? Pai o cutie de board games sau altfel spus jocuri de societate.

Dar trebuie sa va zic cateva chestii pe care trebuie sa le stiti daca vreti sa-l alungati pe monstrul Plictis jucand board games cu copiii vostri, sa tineti seama de ele!

  • Copiilor le place sa castige! Daca aveti unul singur cam stiti ce sa faceti, nu? dar daca aveti doi sau mai multi va trebui sa-i luati cu binisorul si sa le explicati ca e mai important sa te simti bine si sa-l dai gata pe nea’ Plictis decat sa castigi tot timpul.
  • Zarurile, piesele si cartile de joc adora sa se furiseze pe nevazute sub frigider, se ascund in litiera pisicii sau fac sport extrem sarind direct in tubul de la aspirator. Asa ca ori stati cu ochi-n patru dupa ele, ori va asigurati ca aveti piese de rezerva comandand chiar cate doua cutii.
  • Trebuie sa aveti mare rabdare cand copiii invata jocul, caci veti fi bombardati cu tot felul de intrebari si propuneri si unii parinti nu prea sunt rezistenti la asa ceva. Dar cu rabdare totul se rezolva, uite-asa!

-Ia veniti la masa, uite ce am! Vreti sa jucam Ligretto? Mai intai alegeti voi cartile astea pe culori, va uitati la culorile de pe spate!
-Eu vreau rosu! / -Ba eu vreau rosu! / -Tu ai avut rosu data trecuta! / -Hai, puiule, ia tu galben, lasa-l pe el cu rosu. / -Nu vreau galben, vreau verde…
-Uite eu iau galben si tata albastru, acum amestecati-le bine si puneti in fata voastra pe masa 3 carti cu fata in sus, uite-asa!Ligretto_001
-De ce trei?
-Pentru ca suntem 4 jucatori, asa e regula, daca eram doi puneam cate 5, daca eram 3 puneam cate 4, asa suntem patru si punem cate 3. Deci cartile acestea se cheama rand. Acum mai numarati 10 carti si le puneti intr-un teanc cu fata in sus, alaturi. Acesta va fi teancul Ligretto iar restul le tineti in mana. Asa, acum fiti atenti, cand zic eu start fiecare…
-Vreau eu sa zic start! / -Da’ de ce sa zica el start?
-Gata, tata zice start! Ascultati regulile acum? Deci dupa start fiecare incepe sa puna carti aici in mijloc. Se incepe cu numarul 1, restul de carti se pun daca au aceeasi culoare si sunt cu 1 mai mari. Deci peste 1 albastru merge 2 albastru!
-Eu n-am 1 albastru! / -Eu am 3 albastru!
-Era un exemplu, ati inteles? Deci peste o carte pui o carte de aceeasi culoare si cu 1 mai mare! Toti punem in acelasi timp deci trebuie sa fiti rapizi, cine e mai rapid scapa mai repede de carti. Puteti sa puneti carti pe orice teanc, si putem sa facem mai multe teancuri de aceeasi culoare. Cine nu mai are carti in rand poate sa caute prin cartile din mana dar atentie, trebuie sa iei cate 3, sa le pui pe masa cu fata in sus si daca acea carte se potriveste o poti pune in mijloc. Daca si urmatoarea se potriveste o pui si pe aceea si asa mai departe. Daca nu se potriveste prima carte mai iei 3 si tot asa. Iar daca nu gasesti nici o carte asa, aduni teancul la loc, il amesteci si reincepi.
-Dar cu teancul Ligretto ce facem?
-Iti zic acum : daca pui o carte din rand in mijlocul mesei iei prima carte din teancul Ligretto si o pui in randul tau si tot asa pana termini teancul Ligretto. Si uite asa se termina si jocul: cand ai terminat teancul Ligretto strigi „Ligretto” si jocul se termina.
-Si castig?
-Nu inca, trebuie sa numaram punctele! Toate cartile din mijlocul mesei de culoarea ta valoreaza un punct iar cei care raman cu carti in teancul Ligretto primesc pentru fiecare carte doua puncte de penalizare! Cine are cele mai multe puncte castiga! Si daca vrem putem sa facem chiar un turneu, jucand mai multe jocuri si notand punctele pe hartie. Sunteti gata? Haide tata, zi start!

Ligretto!
-E distractiv mama, ai vazut ce rapid sunt! /-Mai jucam unul, pe asta o sa-l castig eu!

972bfd7afce0429f6b1bb93bf15843254408c18d-ligretto-game-box (1)


-Ce ziceti, incercam jocul adus de Mosul? Puteti sa ziceti Qwirkle?
Qwirkle!
-Bravo! Ia sa vedem…o multime de piese, aveti grija sa nu le pierdeti. Uite, zice ca sunt 108, 36 de piese diferite, in cate 3 exemplare! Si mai zice ca trebuie sa avem si hartie si creion pentru a nota punctele, cauta tu repede o foaie!
-Eu vreau stelutele! / -Aia nu e stea, e un soare!
-Stati sa va zic cum se joaca. Uite, piesele se pun aici, in saculet si fiecare scoate fara sa se uite cate 6 piese!
-Eu primul! / -Ba eu primul!Qwirkle_001
-Nu conteaza cine este primul, oricum nu le vedeti! Uite scot eu prima si le pun vertical aici sa nu le vedeti. Hai scoateti si voi cate 6 si le asezati in fata voastra. Bun, acum cate piese aveti cu forma diferita de aceeasi culoare, sau aceeasi forma si culori diferite?
-Cum adica?
-Adica de exemplu 3 cercuri de culori diferite, sau mai multe piese galbene cu diferite forme.
-Eu am 3 patrate! / -Eu am 3 piese portocalii.
-Daca aveti acelasi numar de piese incepe cel mai mic!
-Da nu-i corect!
-Asta e regula, inseamna ca e corect. Oricum nu conteaza cine incepe ci cate puncte faci in total.
-Am pus patratele!
-Acum continuam in sensul acelor de ceasornic, adica urmezi tu, apoi tata si apoi eu. Poti sa pui din piesele tale langa cele de pe masa formand un rand de piese cu aceeasi forma sau de aceeasi culoare.  Dar atentie, poti sa pui piese doar pe un singur rand si ele nu trebuie sa se repete. Si dupa ce le asezi iei acelasi numar de piese din saculet ca sa ai din nou 6.
-Si daca nu am ce sa pun?
-Poti sa schimbi din piese cu altele din saculet, pui deoparte piesele care nu-ti plac, iei acelasi numar de piese din saculet si apoi pui piesele care nu ti placeau inapoi in sac.
-Mai bine nu mai schimb, pun doua patrate, ca am!
-E fix ca domino dar altfel!
-Da, ideea e oarecum similara pentru ca pui piese asemanatoare in rand dar este mai complex si mai antrenant! Uite, tata a facut un rand complet, adica 6 piese diferite. Un astfel de rand se cheama Qwirkle si valoreaza 12 puncte, cate un punct pentru fiecare piesa si 6 puncte suplimentare. Vezi, de fiecare data notam punctele pe hartie iar la sfarsitul jocului castiga cine are cele mai multe puncte.
-Am facut si eu un Qwirkle rosu!
Qwirkle_003.png


Insa mai sunt si zile cand parintii nu se pot juca cu noi si atunci suntem tare tristi si fara aparare in fata monstrului Plictis. Dar am vazut ceva genial la scoala, a adus un coleg un cub colorat, i se spune cub Rubik si l-au cumparat parintii lui de pe Oxygame. Toata pauza a mesterit la el incercand sa faca fiecare fata de o singura culoare, mai ca nu s-a jucat si in timpul orei, desi l-am vazut de cateva ori strecurand mana in rucsac. Si bineinteles ca nu a vrut sa mi-l dea, desi nu l-as fi mancat, voiam si eu sa vad cum se misca patratelele acelea.

Dar daca stau bine sa ma gandesc cred ca am sa scriu o scrisoare pentru Iepurasul de Paste, ca nu mai vreau sa-mi aduca sosete si camasi de scoala. Si stiu ca in cosuletul cu oua colorate ar arata foarte bine un cub Rubik. De fapt doua, ca vreau si pentru fratele meu si uite asa n-o sa ne mai certam deloc si nici n-o sa i mai zapacim pe parinti. Si cred ca si ei o sa fie de acord cu asa ceva pentru ca n-o sa stam pe telefon sau pe tableta. Si parca Tudor zicea ca jucaria asta este buna si la matematica (nu stiu exact cum si in ce fel dar e un argument bun, nu?). Mai bine incep scrisoarea chiar acum!

oxygame2

Articol scris pentru Spring SuperBlog 2019
Pentru toate articolele SuperBlog click aici.
Foto jocuri si cub Rubik: cutia.ro
Foto ilustrare articol: Pixabay Royalty Free

12 gânduri despre “Secrete

  1. Vai, excelentă abordare! Pe cuânt, că nu mi-am dat seama că e vorba de un articol din SuperBlog până ce nu ai ajuns la jocuri. Citeam și mă gândeam deja ce să comentez :))))
    Mult, mult succes!

    Apreciază

Lasă un comentariu