Dumbo, in viziunea lui Tim Burton

Cine nu-l cunoaste pe Dumbo, elefantelul simpatic cu urechile atat de mari incat le poate folosi pentru a zbura? Clasicul film de animatie fost a 4-a productie de lung-metraj a companiei Disney si a implinit deja 77 de ani, dar povestea de pe vremea strabunicilor a ramas una din preferatele copiilor.

DumboPP

Noua productie Disney

Walt Disney Pictures si Tim Burton Productions au lansat in martie 2019 un nou film bazat pe povestea originala Dumbo. Nu este vorba de un remake si nici de un film de animatie ci de un film artistic al carui scenariu este semnat Ehren Kruger, regizat de Tim Burton. Printre actorii care dau viata personajelor din film ii veti regasi pe Danny de Vito (probabil cel mai bun rol), Colin Farrel, Michael Keaton, Eva Green si Alan Larkin si veti face cunostinta si cu Nico Parker si Finley Hobbins, copiii-actori care-i interpreteaza pe Milly si Joe.

Filmul poarta amprenta regizorului, Tim Burton fiind renumit pentru atmosfera excentrica, gotica, chiar „dark” a creatiilor sale si pentru preferinta pentru genul fantastic. Ca sa va faceti o idee despre universul imaginat de Tim Burton iata o mica parte dintre productiile ce-i poarta semnatura: Alice in Tara Minunilor (2010), Charlie si fabrica de ciocolata (2005), Batman (1989) si Batman se intoarce (1990).

Aceasta atmosfera aparte a noului film Dumbo a fost apreciata diferit de critici, unii admirand calitatea vizuala si grafica si sentimentul de transpunere intr-o lume fantastica, altii nefiind prea bucurosi de transformarea pe care a suferit-o povestea amuzanta a lui Dumbo. Si interpretarea actorilor a primit critici diferite, tonul retinut ales de regizor nefiind pe placul tuturor.

DumboAtmosfera.jpg

Din punctul nostru de vedere (am vizionat acest film impreuna cu copiii deci am si reactia lor) regizorul a reusit sa redea sentimentul acela de basm, de fairy-tale, cu toate ca povestea nu este situata intr-un taram indepartat si nu incepe cu „a fost odata” ci este plasata in America, in anii de dupa Primul Razboi Modial. Scenaristul a facut o alegere foarte interesanta pentru acest moment precis in timp, o alegere ce se reflecta pe deplin in poveste; in timp ce pentru copiii de azi acea perioada nu este departe de „a fost odata”, pentru copiii de atunci acei ani de dupa razboi au insemnat o adevarata lupta pentru recastigarea normalitatii.

Un Dumbo pentru secolul XXI

Filmul aduce in discutie temele predilecte ale societatii de astazi, privite prin prisma povestii, de la persoanele cu dizabilitati la statutul femeii in societate si pana la mari corporatii versus firme mici, de familie. Unii ar obiecta ca acest film face un exces de „political corectness” si ca toate aceste teme nu au ce cauta intr-un film pentru copii, filmul clasic de animatie neavand nimic de-a face cu asa ceva. Este adevarat, filmul Dumbo original era o poveste unde protagonistii erau aproape exclusiv animalele de la circ si unde oamenii apareau mai mult pe post de decor, pe cand Dumbo 2019 este un film cu oameni si o poveste mai mult despre acestia decat despre un elefant zburator.

dumboMillyJoe.jpg

Unii au catalogat acest film ca fiind trist, va asigur ca nu este chiar asa, are cateva momente sensibile dar si destule scene vesele sau de actiune si este pana la urma o poveste de viata cu final fericit. Intrebarea pe care cred ca ne-o punem cu totii este „Asta vreau sa vad cand merg la film cu copiii? Vreau sa vad un film care abordeaza probleme sociale sau vreau doar sa ma relaxez si sa rad impreuna cu ei?”

Raspunsul la aceasta intrebare este subiectiv, desigur, dar din punctul nostru de vedere este DA. Dumbo este un film de vazut in familie, un film care va prilejui apoi discutii interesante si folositoare cu copiii. Este un film cu imagini incantatoare, care va aduce in fata o lume plina de fantezie, culoare si muzica dar si povestea unei familii, cu greutati si bucurii si mai ales povestea unui vis frumos care devine realitate. Il recomandam pentru copiii peste 7-8 ani, cu atentie la cei sensibili, in caz ca aveti indoieli va recomandam sa vizionati filmul pentru a sti cum sa-i pregatiti pe cei mici.

Mai mult decat un elefant zburator

ATENTIE, URMEAZA DETALII DIN FILM

SPOILER ALERT

DUMBO

dumbofamilie.jpg

Suntem in anul 1919, intr-un orasel din America unde s-a instalat Circul fratilor Medici, iar Holt Farrier, protagonistul numarului de calarie, se intoarce din razboi cu o mana amputata. Il asteapta cei doi copii ai lui, Milly si Joe, care au ramas de curand fara mama, rapusa de epidemia de gripa spaniola. In curand Holt afla ca au fost vanduti caii cu care isi realiza numarul de circ din cauza greutatilor financiare prin care trecea proprietarul. Dar exista si o veste buna, o femela elefant pe care acesta o cumparase de curand urmeaza sa dea nastere unui pui care va aduce in mod sigur o crestere a interesului spectatorilor pentru circ.

Puiul se naste in curand dar spre surpriza tuturor are niste urechi atat de mari incat trebuie ascunse de teama ca spectatorii vor rade de asa o ciudatenie a naturii. Insa planul acesta nu functioneaza si de la prima sa aparitie in arena spectatorii fac cunostinta cu urechile neobisnuite ale micului pui. Rasul spectatorilor o supara foarte tare pe mama Jumbo care se napusteste in arena, provocand stricaciuni mari si ranind mortal un ingrijitor. In urma valvei create de eveniment proprietarul trebuie sa o vanda pe Jumbo.

Milly si Joe incearca sa-i aline durerea micului pui si descopera intamplator ca acesta putea sa zboare, avand nevoie doar de o mica pana drept imbold. Milly incearca sa le povesteasca adultilor despre aceasta abilitate neobisnuita a lui Dumbo dar nu este luata in serios pana cand, din cauza unui incident in timpul unui spectacol, ea isi risca viata bazandu-se doar pe increderea ca Dumbo poate zbura.

DumboColette

Aventurile micului Dumbo sunt doar la inceput iar apogeul lor va avea loc in extraordinarul parc de distractie Dreamland, proprietatea marelui afacerist Vandevere dar ar fi mare pacat sa nu descoperiti povestea in cinematograf asa ca o sa ma opresc aici. Va invit deci sa vedeti noul film Dumbo si astept parerile si comentariile voastre, precum si sugestii despre noi articole.

dreamland.jpg

Sursa foto : Disney Movies

Trailer in limba romana

21 de gânduri despre “Dumbo, in viziunea lui Tim Burton

  1. Eu am fost la acest film impreuna cu fetita mea. I-a placut desi s-a plictisit un pic. Poate a fost un pic cam lung pentru ea, dar i-a placut. A fost impresionata de tipul care nu avea o mana si a inceput sa ma intrebe daca nush cine are 2 manute sau una, daca prietenii ei au 2 manute 🙂

    Apreciază

  2. Cu siguranță îi va plăcea și nepoțelului meu noul film cu Dumbo!
    Abia aștept să vedem împreună aventurile lui Dumbo!
    Mulțumim pentru recomandare, chiar nu știam de film!

    Apreciază

Lasă un comentariu