Destinatii de vara, ca-n filme

Un articol din seria @momondo #owtravelers #admomondo

In seria articolelor cu destinatii de vara a venit randul Frantei si am ales o noua tema interesanta, lumea filmului. Iata o selectie de localitati superbe, cu plaje minunate dar si cu o contributie importanta in cinematografie: locatii alese pentru filmare, gazde ale celor mai importante festivaluri de film sau destinatii preferate ale vedetelor.

Alegeti Franta, pentru vacante ca-n filme

Monaco si Monte Carlo

Doua perle ale rivierei franceze, Monaco si Monte Carlo va ofera nu numai ocazia de a vizita practic o noua tara (de bifat pe lista celor mai mici tari din lume) dar si cea de a admira doua fete diferite ale luxului, un oras cu o impresionanta densitate a cladirilor, cu un port superb si un casino de renume international si vechiul oras Monaco, catarat pe stanca deasupra marii, cu Palatul Printilor de Monaco si superbele sale gradini.

La trei ani de la primul film al fratilor Lumiére, in 1898, la Monaco avea loc primul concurs de „fotografie filmata” iar in 1913 Max Linder, prima vedeta a cinematografiei mondiale incepe aici filmarile pentru „Max la Monaco”. Au urmat prezentarea in premiera a primului film color in 1923, apoi „Les lumières de la Ville” al lui Charlie Chaplin in 1931 si numeroase alte premiere.

Cazinoul din Monte Carlo, Hotelul Hermitage si plaja Monte Carlo sunt locuri emblematice, regasite in numeroase filme cu protagonisti sau regizori celebri (Hitchcock, Steven Soderbergh, Jon Favreau etc).

Ce puteti face:

  • o vizita a orasului vechi nu trebuie ratata, veti putea admira Palatul Printului de Monaco, catedrala, gradinile exotice si cladirile „belle epoque”.
  • muzeul oceanografic adaposteste unul din cele mai vechi acvarii din lume (peste o suta de ani) si adaposteste peste 6000 de creaturi marine, va fi in mod sigur pe placul copiilor.
  • faceti plaja pe celebra Larvotto Beach dar puteti testa si plaja Le Lamparo, la vest de oras.
  • in Monaco s-ar putea sa nu gasiti cazare foarte ieftina, o alternativa buna este Menton, aflat la 10 km (pe care va recomadam oricum sa-l vizitati).
  • vizitati Eze, un sat medieval de o frumusete aparte si care va ofera cele mai frumoase privelisti asupra Coastei de Azur.

Cannes

Orasul-far al Coastei de Azur, Cannes va va incanta prin arhitectura deosebita a cladirilor sale, silueta sa fiind marcata de Chateau de Suquet dar si prin plaja superba si portul plin de barci si iahturi, unele extrem de scumpe. Gazda a festivalului de film deja cunoscut dar si a altor festivaluri de muzica si televiziune, Cannes are o viata culturala bogata care se reflecta in numeroase sali de spectacole si muzee dar va poate incanta si prin festivaluri dedicate gastronomiei, sporturilor nautice sau jocurilor de societate.

Revenind la cinematografie, aici s-a nascut Gerard Philippe si tot aici au fost filmate peste 40 de filme printre care superbul „Le Grand Bleu” de Luc Besson, cunocutul „Ronin” de John Frankenheimer sau amuzantul „Vacantele lui Mr. Bean”.

Cannes se afla la mai putin de 30km de aeroportul din Nisa (un aeroport unde decolarile si aterizarile sunt spectaculoase) si, desi va recomandam sa inchiriati o masina pentru a vizita imprejurimile, puteti sa va descurcati bine si fara, orasele de pe Coasta de Azur fiind bine deservite de transportul public.

Ce puteti face:

  • profitati de cele doua plaje cu nisip fin, La Belle Plage si Plaje de la Croissette, separate de vechiul port.
  • vizitati Castelul Suquet care gazduieste acum un muzeu ce reuneste colectii interesante de arta primitiva, instrumente muzicale , antichitati si picturi, in special peisaje provensale. Bucurati-va si de superba gradina mediteraneeana si de privelistea din curtea castelului.
  • faceti o excursie de o zi la Nisa, pentru a vizita orasul, plimbati-va pe faleza impresionanta dar si pe stradutele inguste, urcati pe Colina Castelului si delectati-va cu „moules à volonté” in piata de pe Cours Saleya.
  • mergeti cu vaporasul pana la Ile Sainte Marquerite unde puteti vizita gradinile, fortul-inchisoare care a gazduit candva „omul cu masca de fier” dar si Mediteranoscopul, un spatiu-expozitie dedicat descoperirii bogatiilor Mediteranei.
  • vizitati frumosul oras Antibes (12km), extrem de fotogenic, cu un port spectaculos si o plaja foarte frumoasa, Plage du Ponteil.

Saint Tropez

Oraselul pitoresc Saint Tropez este situat tot pe Coasta de Azur, pe o superba peninsula, si se afla la aproximativ 100km de aeroportul din Nisa si la 144km de aeroportul din Marsilia.

Desi are o istorie ce dateaza cel putin din secolul V si a devenit o destinatie preferata a artistilor inca din secolul XVIII, acest fost sat de pescari isi datoreaza celebritatea internationala filmului „Si Dumnezeu … a creat femeia” realizat aici in 1956. Au urmat apoi nenumarate filme dar cele mai cunoscute sunt cele din seria „Jandarmul …” avand-l ca protagonist pe Louis de Funés, insa Saint Tropez este prezent si arta, muzica si literatura.

Ce puteti face:

  • faceti o plimbare in vechiul port si pe stradutele din centrul vechi (fostul sat pescaresc);
  • vizitati Musée de la Gendarmerie et du Cinéma pentru a afla mai multe despre prezenta acestui oras in istoria cinematografiei. Daca va plac muzeele mai aveti la dispozitie si Muzeul Istoriei Maritime sau Casa fluturilor, cu o colectie impresionanta de exponate.
  • descoperiti cele sase plaje superbe din Saint Tropez si din apropiere: La Bouillabaisse, La Ponche, Les Graniers, Les Canebiers si Les Salins.
  • vizitati podgoriile din imprejurimi sau alegeti o vizita gastronomica ghidata, pentru a profita un pic de savoarea acestei regiuni.
  • faceti o mica croaziera pe mare la bordul unui vaporas pentru a admira peninsula Saint Tropez dintr-o alta perspectiva.

Biarritz

Biarritz se afla pe coasta de vest a Frantei, deci la Oceanul Atlantic, la 25km de granita cu Spania, la aproximativ 200km de aeroportul din Bordeaux sau 300km de aeroportul din Toulouse. De altfel orasul are si propriul aeroport sau puteti ajunge aici si de pe aeroportul din Pau sau San Sebastian (Spania), dar nu exista curse directe din Romania, asa ca puteti include aceasta destinatie intr-o vacanta multi-orase sau un road trip.

Biarritz gazduieste festivalul de cinema omonim, dedicat Americii Latine dar si FIPA, Festivalul productiilor audiovizuale, destinat promovarii noilor talente.  Mai multe filme au fost realizate avand Biarritz ca decor si vedete celebre, printre care „Hotel des Amériques” (cu Catherine Deneuve), „Mortelle Randonée” (cu Isabelle Adjani), „Mes nuit sont plus belles que vos jours” (cu Sophie Marceau), „Hors de prix” (cu Audrey Tatou) sau „Chéri” (cu Michelle Pfeiffer).

Ce puteti face:

  • vizitati simbolul orasului, Rocher de la Vierge si profitati de priveliste;
  • bucurati-va de superba plaja la ocean si urmariti mareele.
  • vizitati micul port pescaresc construit in anii 1800, puteti ajunge acolo pe o carare pitoreasca ce porneste de la Musée de la Mer.
  • va puteti initia sau puteti sa practicati surfing, sportul vantului si al valurilor, aceasta coasta este renumita printre pasionatii de acest sport. Copiii pot sa-si exerseze talentul la ridicatul zmeelor.
  • vizitati plajele pitoresti de la nord de oras, pe Coasta de Argint (Anglet, Plaja Corsarilor). Sau puteti trece granita in Spania si vizita San Sebastian (50km).

Deauville

Am ajuns in nordul Frantei, in Normandia, la Deauville, statiune balneara renumita pentru vilele somptuoase, palatele, cursele de cai si cazinoul sau. Deauville se afla la 190km de aeroportul din Beauvais dar aveti mai multe variante de a ajunge aici daca vizitati nordul Frantei. Este una din statiunile preferate de parizieni, fiind numita al 21-lea arondisment al Parisului dar atrage si numeroase vedete de cinema sau din lumea muzicii, a modei si a televiziunii.

Deauville este si gazda Festivalului de film american, organizat in septembrie incepand cu 1975 dar aici are loc si un festival de cinema asiatic si un altul consacrat comunicarii audio-vizuale eco-responsabile. Aici au fost filmate cateva zeci de productii cinematografice si de televiziune printre care „Nous irons à Deauville” (cu Louis de Funés), „Trois hommes à abattre” (cu Alain Delon) sau „Coco Avant Chanel” (cu Audrey Tatou).

Ce puteti face:

  • profitati de plaja superba, mangaiata de maree, chiar daca apa nu este foarte calda (desi in ultimii ani depaseste frecvent 20° pe perioada verii);
  • mergeti o zi la curse de cai, daca aveti ocazia, atmosfera este cu adevarat deosebita,
  • Deauville este si o destinatie de shopping deci va puteti programa o sesiune de cumparaturi;
  • puteti incerca sa invatati kite-surfing, este unul din sporturile preferate pe coastele Normandiei;
  • mergeti sa vedeti celebrele faleze din Etretat (63km) dar pe drum sa nu uitati sa faceti o oprire in pitorescul Honfleur.

Daca v-au placut destinatiile ca-n filme alese de noi puteti cauta oferte pentru bilete de avion aici si pentru cazare aici. Iar daca doriti sa aveti mereu ofertele la indemana va invitam sa descarcati aplicatia momondo de aici.

Astept parerile voatre, sau intrebari despre aplicatie si despre vacante in general. Si daca ati organizat o vacanta cu aplicatia momondo va invit la un mini-interviu pe blog.

10 gânduri despre “Destinatii de vara, ca-n filme

  1. Foarte bun, foarte util articolul pentru cei pasionați de călătorii. Locuri de vis, mai am de bifat măcar câteva din lista ta.
    Seria cu Jandarmul mă amuză și acum.

    Apreciază

Lasă un comentariu