Energie pentru mâine

eon

a lansat proiectul #EconomiiLaPuterea100, prin care și-a propus să prezinte 100 de solutii de economisire a energiei. Le puteti gasi pe canalul lor de YouTube într-un playlist special și împărțite în diverse categorii. Initial m-am gandit sa includ acest articol, inspirat de provocarea e.on, in seria „Reteta perfecta” dar nu am facut-o pentru ca nu sunt sigura ca va ofer chiar o reteta perfecta. Sunt doar lucruri pe care le facem noi, acasa, de cativa ani buni, pentru a economisi energie (in acest articol va fi vorba doar de energia electrica).

De ce sa economisim energie?

Chiar asa, de ce sa economisim energie? In primul rand dintr-un motiv egoist, economisim la factura de electricitate si astfel putem folosi banii pentru altceva. Cu toate masurile pe care le-am luat economisim pana la 30-40% din factura, si asta chiar se simte.

In al doilea rand, si de fapt este criteriul cel mai important, pentru a face ceea ce putem pentru protejarea planetei. In România o parte semnificativa din energia electrica este produsa din combustibil fosil (40%), aproape 20% de catre centrala nucleara si ceva mai mult de 40% din surse regenerabile: hidro, solara, eoliana (nu am gasit statistici foarte recente, ultima este din 2016 dar datele nu cred ca s-au schimbat semnificativ). Ideea este ca o mare parte din productia de energie genereaza poluare si, dupa cum vedem efectele incalzirii globale incep sa se simta din ce in ce mai intens: furtuni, seceta, veri caniculare. Daca nu vrem sa ne compromitem viitorul (cititi aici), pe langa masurile luate la nivel de industrie ar trebui sa ne implicam si noi, consumatorii casnici, in aceasta problema care ne priveste pe toti.

eoliene

solar

Daca am sta la casa sigur am monta si panouri solare, mai ales ca acum exista si subventii iar costul lor se recupereaza destul de rapid. Din pacate nu este cazul asa ca nu putem contribui decat facand economie. Si veti vedea ca sunt multe moduri in care se poate economisi energia electrica, moduri la care poate nici nu v-ati gandit.

10 pasi mici pentru economii semnificative

1. Becuri economice peste tot

Am inceput sa folosim exclusiv becuri economice cam de acum 10 ani, cand inca erau scumpe si nu se gaseau decat cateva modele. Intre timp acestea au devenit disponibile peste tot, in mai multe variante si modele, cele mai noi, acelea de tip LED au si o lumina foarte placuta si consuma cu pana la 75% mai putin decat becurile clasice, cu incandescenta (becurile clasice genereaza lumina prin incalzirea unei rezistente electrice deci consuma destul de mult). Doar prin inlocuirea becurilor intr-o locuinta se poate ajunge la o economie la factura de pana la 15%.

Mai mult decat atat, avem lampi pentru citit in toata casa, mai multe posibilitati de iluminat in bucatarie sau in camere, cu intrerupatoare diferentiate, asa ca tinem aprinse doar becurile de care este nevoie. 

2. Prize multiple cu intrerupator

Am descoperit aceasta modalitate de economisire a energiei electrice oarecum de nevoie. In primul rand am avut o masina de spalat mai nabadaioasa, a carei cuva curenta un pic chiar cand nu era pornita (masina cu incarcare verticala, daca atingeam cuva cand scoateam rufele era destul de palpitant). Asa ca am folosit o priza cu intrerupator, pentru a fi siguri ca nu avem incidente neplacute, in momentul cand se termina ciclul de spalare intrerupeam curentul direct din priza.

priza.jpeg

Pe de alta parte avem in casa doua laptop-uri, doua PC uri, televizoare, modem, doua imprimante… destul de multe lucruri de pus in priza. Aveam nevoie de o priza multipla asa ca am luat tot cu intrerupator, iar noaptea sau cand plecam de acasa oprim curentul. Stiti ca toate aceste echipamente electrice in stand-by consuma curent? Ei bine, asa nu mai consuma! Si nu este nici un motiv sa lasi wi-fi pornit noaptea sau cand pleci de acasa, nu?

3. Mai putin televizor, mai multa muzica si povesti

In general incercam sa limitam timpul de televizor in favoarea cartilor, a povestilor. Din fericire copiii nostri adora sa citeasca si nu sunt dependenti de televizor, desi le plac si lor desenele animate si filmele (cu masura). Dar nu am exclus muzica si povestile, avem un radio cu USB, micut, in camera copiilor, ei pot asculta ce doresc in timp ce se joaca. Un radio consuma mult mai putin decat un televizor asa ca facem economie. Cat despre noi, parintii, ascultam muzica sau stiri online, in timp ce lucram (asta daca munca ne-o permite).

4. Electrocasnice cat mai economice

energieUnul dintre criteriile cele mai importante pe care le-am avut la achizitionarea de aparate electrocasnice a fost consumul de energie, am optat pentru clasa A+ (cu cât mai multi de + cu atat mai bine). Chiar daca implica un cost un pic mai mare la inceput, el se recupereaza rapid in cursul primelor luni de functionare. In plus am observat ca in general aceste produse cu eficienta energetica mare sunt si de calitate mai buna, deci castigam de doua ori.

5. Economie la bucatarie

Frigiderul este unul din cei mai mari consumatori casnici deci acolo se si poate economisi. Nu este instalat langa cuptor, are suficient spatiu in spate pentru a permite o buna aerisire si pierdere a caldurii, suntem atenti sa dezghetam congelatorul atunci cand este necesar si mai ales sa nu deschidem usa inutil. De exemplu cand venim de la cumparaturi aranjam mai intai toate produsele pentru frigider si pentru congelator pe masa si cu ajutorul copiilor le asezam repede la locul lor. Fiecare tip de mancare are un anumit loc in frigider asa ca nu trebuie sa stam cu usa deschisa sa cautam un pachet de unt sau un iaurt. Avem si senzor care ne avertizeaza daca usa a ramas deschisa din greseala, lucru pe care il gasesc foarte util.

bucatarie

In ceea ce priveste gatitul, avem plita cu gaz si cuptor electric. Prefer sa gatesc la gaz dar un cuptor electric mi s-a parut mai sigur si in plus ai o alternativa daca ramai fara curent sau fara gaz (amintirea epocilor trecute inca ne bantuie). Iarna gatitul la cuptor e o placere dar vara incercam sa limitam folosirea cuptorului, mai ales daca este atat de cald incat folosim aerul conditionat. Ar fi culmea sa incalzim si mai mult casa. Si chiar si pentru deserturile preferate ale copiilor exista alternative care nu necesita folosirea cuptorului: inghetata, tiramisu (fara cafea, evident), tarta de fructe pregatita la rece.

Exista si cateva secrete pentru o folosire mai eficienta a cuptorului: carnea se gateste mai repede daca este marinata, legumele daca sunt taiate felii subtiri, anumite feluri de mancare nu au nevoie decat de 10-20 de minute in cuptorul preincalzit daca sunt pregatite pe foc inainte (sarmale, ardei umpluti, sau carnea pentru lasagna, musaca). Daca am folosit cuptorul pentru un fel de mancare pot incalzi altul folosind caldura reziduala. Iar acel sertar de sub cuptor nu este spatiu de depozitare ci un spatiu special pentru a mentine calda mancarea gatita.

6. Masina de spalat, folosita eficient

In primul rand spalam, pe cat posibil, doar cu masina plina si avem grija sa triem hainele in asa fel incat sa nu spalam la o temperatura mai mare decat necesar. Tricourile si camasile albe, lenjeria, se spala la temperatura mai ridicata in schimb hainele colorate le spalam la 30° sau 40°. Nu asteptam ca hainele sa ajunga foarte murdare, pentru ca ar insemna sa folosim un program mai lung si temperaturi mai mari, iar daca au pete dificile le punem un pic in apa calda cu detergent special pentru pete, inainte de a le spala la masina. Conteaza de asemeni calitatea detergentului folosit si a masinii de spalat, precum si adaptarea la calitatea apei, daca apa este dura se pot folosi aditivi speciali care imbunatatesc performanta masinii.

7. Se poate economisi si la calcatul hainelor

Fierul de calcat foloseste o rezistenta electrica pentru a genera caldura deci consuma destul de mult, asa ca se poate economisi si aici (mai ales vara e o placere sa calci cat mai putin).

fierdecalcat

Trebuie sa recunosc ca nu mai calc prosoapele si lenjeria ca pe vremea parintilor nostri. Daca se foloseste un balsam si sunt uscate intinse, prosoapele nu au nevoie de calcat, doar trebuie impachetate frumos si asezate in dulap. Unele lenjerii de pat au nevoie sa fie calcate, altele nu, asa ca nu exageram. De asemeni, o mare parte din hainele copiilor, stoarse la viteza mai mica si aranjate bine la uscat nu vor mai trebui calcate (blugi, unele hanorace si tricouri). Chiar si unele perdele pot scapa de calcat (depinde de material) daca sunt intinse inca umede.

Pentru hainele care chiar trebuie calcate ma stradui sa le calc inca umede, se calca mai frumos si mai repede. Si un alt secret, pentru hainele de scoala ma orientez spre camasi cu eticheta „usor de calcat”, chiar ajuta.

8. Telefoane, gadgeturi si incarcarea eficienta

In primul rand incercam sa nu lasam telefoanele sau tabletele la incarcat peste noapte, ci le decuplam indata ce sunt complet incarcate, mai ales ca la dispozitivele moderne timpul de incarcare este relativ redus. Orice incarcator uitat in priza consuma o cantitate de curent, chiar daca mica, iar orele si orele din fiecare noapte se aduna. De asemeni ne straduim sa folosim pentru fiecare telefon sau tableta incarcatorul propriu, caci acelea sunt potrivite tipului respectiv de baterie. Daca mufa unui incarcator se potriveste altui telefon nu este neaparat potrivit, este posibil sa aiba un amperaj diferit, ceea ce duce in timp la deteriorarea bateriei si poate insemna si un consum de curent suplimentar.

telefon

9. Aerul conditionat, necesar, dar cu masura

Verile caniculare ne obliga la folosirea aerului conditionat, mai ales ca avem o parte din ferestre orientate spre vest. Incercam totusi sa limitam folosirea acestuia si sa gasim metode alternative de conservare a temperaturii din casa sau de racorire.

Avem un apartament bine izolat, lucru care ajuta mult, dar vara totusi se incalzeste prea tare. Ne ajuta foarte mult aerisirea de dimineata, cand temperatura afara este inca scazuta, iar peste zi mentinem deschise doar ferestrele care nu sunt orientate spre soare. In camerele unde „bate soarele” folosim draperii care blocheaza o parte din caldura si ne gandim la montarea unor parasolare in aceasta vara.

Avem grija sa verificam aparatul de aer conditionat inainte de sezonul cald, sa ne asiguram ca este bine curatat si ca are suficient agent de racire, pentru a fi eficient. Cand il folosim nu setam inutil o temperatura prea scazuta, degeaba pui 18° daca afara sunt 39°. Setam aparatul undeva la 24°-25°, temperatura rezonabila si care chiar poate fi atinsa.

10. Cand plecam in vacanta oprim tot

Daca avem o vacanta mai mare de o saptamana avem grija dinainte sa golim frigiderul si congelatorul, de obicei nu facem stocuri mari in congelator deci nu este foarte greu. Asa ca, la plecarea de acasa, decuplam toate sigurantele electrice, este si o masura de economie dar si de siguranta, in caz de scurtcircuit sau suprasarcina pe retea. In acest fel avem aproape o luna in care consumul de acasa este egal cu zero (de obicei avem o vacanta de doua saptamani si doua vacante de o saptamana pe an). Asta inseamna o economie de peste 8% pe an, adica un procent semnificativ.


In speranta ca ati gasit cateva idei utile in acest articol va invit sa vedeti si ideile e.on (click aici). Astept comentariile voastre si alte idei de economisire a energiei si promit sa revin cu un nou articol pe aceasta tema foarte curand.

 

16 gânduri despre “Energie pentru mâine

  1. Trei amendamente:

    1. Calcatul lenjeriei de pat e absolut inutil. Hainele care trebuiesc calcate sunt cele cu care iesi afara. Mai lipseste sa spui ca trebuie sa calci tricoul cu care stai in casa. Ori pijamaua.

    2. Trebuie sa opresti tot cand pleci nu doar din economie, ci si din dorinta de a proteja aparatele: daca vine o variatie brusc de tensiune, chiar daca ele sunt oprite, pot distruge anumite aparate. De ce sa risti?

    3. La aer conditionat nu fac economie. Am nevoie sa respir. Dar spun altfel, si tot despre economie este vorba: exista persoane care nu au aer conditionat, insa aplica niste metode de racire la fel de costisitoare. Unii folosesc ventilatoare (merg si alea tot cu curent), isi tot pun chestii ude in geam, fac dusuri dese. Transpirand des, isi spala hainele mult mai des, deci alta economie.
    Asa ca atunci cand ne gandim la economie, trebuie sa ne gandim per ansamblu: economia facuta aici se traduce tot printr-un consum mai ridicat (de apa ori de energie electrica) in alta parte.

    Apreciază

    1. 1. Si eu sunt pentru calcat cat mai putin, dar unele lenjerii de pat sunt oribile necalcate (cele din damasc de exemplu). Noi ne orientam acum spre cele care nu trebuie calcate. oricum am scris despre calcat din doua motive: 1. pe vremuri, mamele noastra calcau tot…inclusiv pijamale. Acum nu mai avem timp dar multa lume a ramas cu ideea ca asa trebuie. Ideal ar fi sa gasesti un echilibru. Si 2. hainele copiilor mici se calca, toate. Inclusiv body, chilotei, pijamale, este si o forma de igienizare. Multi parinti raman cu obiceiul acesta chiar si cand copiii cresc iar uneori este absolut inutil sa calci hanorace, maieuri sau pantaloni de molton.
      Si la 3. si eu sunt dependenta de aerul conditionat, de aceea am scris despre asta. Ideea e ca verificarea nivelului lichidului de racire e esentiala, la fel si setarea unei temperaturi rezonabile, oricum nu prea ai sanse sa ajungi la 18 grade si soliciti inutil aparatul. In rest sunt de acord cu tine 🙂

      Apreciază

  2. Foarte util articolul tău. Sa știi că eu am început să folosesc un tocător manual in loc de robot de bucătărie și sunt foarte încântată de modul în care se comportă, fiind rapid și ușor de curățat. Deci se poate economisi fără să renunțăm la confortul cu care suntem deja obișnuiți.

    Apreciat de 1 persoană

Lasă un comentariu