Reteta perfecta 8

Ultima editie a #DigitalParentTalks a fost despre comunitate si despre comunitati, dar mi-a dat si ocazia sa fac cunostinta cu o afacere deosebita, condusa de o persoana deosebita. Este vorba de Artesana si cred sincer ca au descoperit nu una, ci mai multe retete perfecte.

O companie româneasca si o afacere fara compromisuri

Alina Donici povesteste cu insufletire si cu mandrie despre afacerea sa, pornita de la o idee din studentie. Atunci a aflat despre o fabrica din alta tara (Spania) care pregatea produse lactate dupa retete traditionale. Ideea s-a concretizat cativa ani mai tarziu, in 2011, cand a venit si prima finantare bancara la care s-au adaugat si bani din fonduri europene pentru programul de dezvoltare rurala.

DPT21

In 2012 au aparut primele produse, specialitati de branzeturi si iaurt din lapte de capra. Inceputul nu a fost usor, dar faptul ca au fost folosite numai cele mai bune retete si alegerea inspirata a ambalajelor din sticla au ajutat la diferentierea pe piata si la crearea unui renume de brand. Mai tarziu gama de produse a fost extinsa, acum Artesana ofera o selectie substantiala de preparate din lapte de capra, oaie sau vaca dar si sucuri naturale preparate cu aceeasi grija.

In schimb Alina Donici a pastrat aceeasi pasiune, se vede ca iubeste aceasta afacere, ca alege cele mai bune variante de fabricatie, ca tinteste spre cele mai bune produse. Un om cald, care vorbeste cu emotie si cu daruire, un om exact asa cum avem nevoie in aceasta tara. Un om si o afacere fara compromisuri.

Ce este cu adevarat deosebit la Artesana?

  • produsele Artesana folosesc numai ingrediente naturale, din România;
  • echipamentele si utilajele sunt de ultima generatie, ceea ce inseamna implicit calitate si standarde foarte inalte ale produselor;
  • retetele Artesana folosesc o tehnica de pasteurizare la 72°C, suficient pentru a elimina germenii periculosi dar fara a distruge vitaminele si antioxidantii. Produsele sunt astfel mult mai gustoase si mai sanatoase.
  • Artesana respecta normele internationale prinvind protectia mediului si principiile dezvoltarii durabile, cu atentie la impactul asupra comunitatii. In plus principiul de fair-trade asigura o plata corecta a tuturor furnizorilor.
  • produsele dezvoltate de Artesana respecta retetele traditionale dar se inspira si din retete europene (pentru brazeturi de exemplu) pentru a oferi preparate cu adevarat deosebite.

Produsele din lapte de capra, foarte sanatoase si potrivite pentru copii

M-am bucurat mult sa descopar la Artesana o diversitate de produse din lapte de capra. Poate nu stiati, dar dupa intarcare, cel mai bun lapte pentru copii (in afara de formula) este laptele de capra. Acesta contine grasimi si proteine mai usor digerabile decat laptele de vaca si are un continut mai mare de fier, benefic pentru cei mici. In plus poate fi folosit si de catre cei care fac alergie la proteina din lapte de vaca.

Gama de produse  Artesana contine Iaurt natural de capra, Iaurt cu adaos de probiotic (bifidus), Iaurt de baut sau Sana si Kefir din lapte de capra. La acestea se adauga branza cremoasa de capra, simpla sau cu adaos de patrunjel si verdeturi, dar si o varianta de branza maturata.

artesana.jpg

Ambajaje mici, portii perfecte

Toate produsele au un aer elegant, etichetele au o grafica foarte placuta de inspiratie traditionala, putem identifica cu usurinta numele Artesana dar si „identitatea” produsului si provenienta laptelui. Ambalajele sunt de mici dimensiuni, fie borcanase din sticla de 200g si 350g, fie sticlute cu o forma foarte simpatica, de 250g. Doar laptele este prezent in sticle cu gramaj mai mare, si va asigur ca la noi in casa o astfel de sticla de 750g se consuma la micul dejun!

Avantajele ambalajelor de sticla probabil ca le cunoasteti, in primul rand sticla este un material neutru, care nu interactioneaza in nici un fel cu compozitia produsului din interior (spre deosebire de plastic) dar si un material mult mai putin daunator pentru mediu. In plus ambalajele de sticla sunt reciclabile.

artesana1

Poate credeti ca gramajul redus al produselor este un dezavantaj dar si acesta contribuie la conservarea mai buna a produselor: portiile sunt perfecte pentru o masa, astfel iaurtul nu va ramane deschis in frigider. Un borcanas este perfect pentru gustarea de dimineata, o sticluta de iaurt de baut este gustoasa si racoritoare, potrivita pentru copii cand se intorc de la joaca, sau chiar si pentru parinti (caci si noi avem nevoie de grija, calciu si vitamine).

Am gustat Artesana, topul preferintelor

Trebuie sa recunosc  ca nu m-am putut abtine sa cumpar produse Artesana, mai ales ca le gasesc cu usurinta la Mega Image sau la Cora. Asa ca am testat aproape toate produsele,  o sa fac un top 5 desi ne-au placut toate. Dar au ramas cateva pe care le cumparam regulat.

  • Smantana. Cei mici o adora, este mai mult decat gustoasa, ti se topeste in gura. Cand deschizi borcanasul gasesti deasupra un strat subtire de caimac, o adevarata delectare iar smantana este fina, cu un gust plin, care te trimite imediat cu gandul la pajisti verzi si vacute blajine pascand in lumina calda a soarelui.
  • Iaurt de baut din lapte de capra. In primul rand trebuie sa spun ca sticluta trebuie bine agitata inainte de a  incerca sa bei iaurtul, este atat de cremos… Gustul este delicios, consistenta perfecta pentru o gustare racoritoare. Cand ne intoarcem de la cumparaturi umplem jumatate de raft de frigider, caci sticlutele dispar in ritm de 4 sau mai multe pe zi!
  • Lapte. Da, pur si simplu laptele, un produs atat de simplu! Numai ca acest lapte este ecologic, de la vacutele din tinutul Bucovinei, pasteurizat la temperatura blanda si ambalat imediat. Nu stiu sa spun cum contribuie toate acestea la gust dar pot sa afirm ca este cu adevarat deosebit, gustul laptelui din copilarie.
  • Branza maturata din lapte de vaca cu peperoncino. Am strecurat acest produs pentru ca este preferatul meu, pur si simplu imi place la nebunie textura foarte fina, gustul bine echilibrat si adierea de gust de peperoncino, picanta fix cat trebuie.
  • Suc natural de mere si coacaze. Gustul de coacaze este deosebit, un buchet de arome aproape ca la cele mai bune vinuri frantuzesti. Dar coacazele se gasesc greu, si trebuie sa recunoastem sunt acrisoare. In schimb acest suc aduce un echilibru perfect, gustul este minunat gasit iar coacazele sunt o sursa fantastica de vitamine si antioxidanti.

De cand am facut cunostinta cu produsele Artesana, ele sunt o prezenta constanta in frigider iar atunci cand facem cumparaturi ochii copiilor scaneaza repede rafturile din magazin pentru a identifica etichetele cu caprite si vacute. Va recomand cu caldura sa gustati, sa le incercati macar o data, stiu ca va fi suficient. Si in plus amintiti-va sunt foarte sanatoase, pline de calciu, vitamine, antioxidanti, perfecte pentru copiii nostri.

Daca ati gustat si voi produsele Artesana va invit sa-mi lasati mai jos comentariile voastre si care sunt produsele preferate. Iar daca nu ati gustat va astept, pana o veti face.

Surse foto: Artesana, #DPT21 si arhiva proprie

14 gânduri despre “Reteta perfecta 8

  1. Interesantă abordare. Cei mici vor fi atrași în primul rand de felul în care sunt ambalate. Dacă mai sunt și foarte sănătoase, cu atât mai bine! Sper sa le găsesc și eu în supermarketurile din zonă.

    Apreciază

  2. Mă bucur că ai descoperit brandul românesc dar mai ales că ai ales să scrii despre el. Și eu fac asta, mi se pare o datorie morală să promovăm oamenii care fac ceva.
    Voi căuta și eu produsele Artesana, sunt fan produse lactate de calitate.
    Mulțumesc!

    Apreciază

  3. Nu stiam de existenta acestui brand. Daca as fi in Romania, cu siguranta as folosi produsele de la Artesana. Un articol plin de informatii utile!

    Apreciază

Lasă un comentariu