Ceea ce ne lipseste, ceea ce ne uneste

Suntem destul de noi in blogosfera, #MariSiMici de-abia a depasit pragul de 6 luni. In tot acest timp am descoperit lucruri grozave in acest „spatiu”, Digital Parent Talks este in mod sigur unul dintre ele. Numai ca, din pacate, am descoperit aceste intalniri dintre „parintii digitali”, organizate cu multa dedicare de Ana Nicolescu, un pic cam tarziu. Mai exact le-am descoperit la editia #DPT19 care avea sa fie antepenultima, asa cum am aflat mai tarziu. Din pacate la acea editie nu am putit participa dar acest lucru m-a motivat pentru a nu lipsi de la urmatoarele. Asa am participat la #DPT20 si apoi la #DPT21, care a fost ultima editie a acestor intalniri (sper ca doar a intalnirilor in acest format).

dpr21--

Tema #DPT21 a fost „De ce sa ne construim o comunitate„, un subiect care ma interesa in mod direct pentru ca as vrea, intr-adevar, sa pot construi o comunitate Mari si mici. Am avut ocazia sa ascult si apoi chiar sa interactionez cu cateva persoane cu adevarat remarcabile, care au construit in jurul lor comunitati de parinti (in special mame) bazate pe empatie, pe nevoi comune si ajutor reciproc.

Atena Boca si „La primul bebe

“Singuri putem face atat de putin, 
impreuna putem face atat de mult!”  
Helen Keller

Probabil cunoasteti vechiul proverb african, „Este nevoie de un sat intreg pentru a creste un copil„, el exprima perfect nevoia de implicare a unei comunitati in procesul de parenting. Dar in epoca moderna, si mai ales in orasele mari, aceasta comunitate nu mai exista, suntem cu totii preocupati de propriile probleme, traim in „bula” noastra iar interactiunile sociale nu mai sunt simple, bazate implicit pe apropierea „geografica” asa cum erau la sat. Proaspetele mame au nevoie de ajutor, si nu numai din partea familiei, atunci cand se confrunta cu noul lor rol si cu provocarile pe care acesta le aduce.

Atena Boca a fost una din aceste mame si am ascultat-o povestind simplu, sincer, povestea ei. Nevoia de a interactiona, nevoie de a intreba, cea de a primi sustinere sau validare au determinat-o sa actioneze si a creat un prim grup pe facebook, in 2013. Doar sase ani mai tarziu comunitatea La primul bebe” numara 70.000 de membri activi, are filiale in 20 de orase, realizeaza evenimente online si offline si s-a implicat in 24 campanii umanitare totalizand peste 700.000€.

lpb1

Printre campaniile sustinute se numara:

  • #lpbEtajulParintilor adica mobilarea si utilarea unui etaj din MagicHOME, casa parintilor cu copii bolnavi de cancer internati la Spitalul de Oncologie Fundeni:
  • #lpbButonulRosu, dotarea sectiei de Terapie-Intensiva Nou-Nascuti de la spitalul Marie Curie cu un sistem de avertizare ce elimina posibilele erori;
  • #Diagnostic85, un proiect dezvoltat in parteneriat cu Asociatia Daruieste Viata, pentru refacerea laboratoarelor Clinicii de Onco-hematologie Pediatrica din cadrul Spitalului Clinic de Urgenta Timisoara.

E clar ca in spatele unei asemenea comunitati sta o femeie puternica (poate nu stiati, Atena Boca a urcat pe Kilimanjaro!), dar am descoperit o femeie sensibila, dedicata, adevarata, consecventa cu mesajul pe care il transmite si cu sine insasi. O femeie care are temeri ca noi toti dar care stie sa le invinga si sa treaca mai departe cu fruntea sus, care stie sa invete din greseli, o persoana care nu se teme sa impuna reguli si al carui obiectiv principal este binele comunitatii. Care sunt lucrurile esentiale pentru Atena Boca?

  • dedicarea, timp si energie in sprijinul ideii:
  • o viziune clara, o misiune asumata:
  • structura. Un concept are nevoie de o structura solida, de reguli si proceduri;
  • comunicare, invatare, evolutie.

Nu este intamplator ca Atena Boca a fost aleasa de Facebook pentru bursa Facebook Community Leadership Program, singura persoana care reprezinta o comunitate din România (si una din cele 20 din Europa). Aceasta bursa Facebook aduce pe langa finantare un know-how valoros in domeniile de training si leadership, instrumente utile pentru dezvoltarea comunitatii si practic atingerea unui nou nivel de asumare si dezvoltare.

lpb2.png

Adelina Oane si „Zen Mommy Village”

"Valoarea unei comunitati este masurata 
cu cea mai mare acuratețe de acțiunile 
pline de compasiune ale membrilor sai"
Coretta Scott King

Un alt fel de comunitate, o abordare diferita, dar este vorba tot de un „sat” construit in sprijinul mamelor, o comunitate bazata pe respect si compasiune, pe intr-ajutorare. Initial s-a dorit crearea unui spatiu unde mamele pot gasi resurse utile dar mai ales un spatiu pozitiv, fara judecati de valoare gratuite, unde acestea sa se simta sprijinite si sustinute in eforturile lor. In prezent „satucul” virtual numara peste 1800 de mame care locuiesc nu numai in România si si in USA, canada, UK, Franta, Olanda, Spania, Japonia, etc.

Cui se datoreaza succesul acestui grup? Adelina spune simplu, valoarea grupului este data de valoarea mamelor, a femeilor care fac parte din el. Este un grup restrans, realizat printr-o selectie atenta, pe baza principiilor stabilite de la inceput. In cadrul comunitatii nu exista un singur lider ci mai multi iar forta care face Zen Mommy Village sa functioneze atat de bine este motivatia fiecarui membru si empatia. Iar Adelina a povestit, plina de emotie, mai multe intamplari in care ajutorul reciproc intre mamele din grup a fost imediat, consistent si de nepretuit.

The Village este prezent si offline (de altfel actiunile offline sunt deschise si tatilor si celorlalti membri ai familiei) si genereaza evenimente in sprijinul parintilor, de la ateliere si discutii pana la târguri si conferinte. Chiar astazi se desfasoara evenimentul „Iarmaroc Zen” la Nod Makerspace.

iarmaroc

Adelina Oane mai este implicata, alaturi de Alma Cazacu, Dana Ostacie, Iulia Groves si Cristina Cioaba in initiativa civica Grow Up Romania, care incearca sa gaseasca solutii pentru corectarea problemelor cu care ne confruntam zilnic in spatiul public. Proiectele Grow Up Romania au ca scop transformarea Bucurestiului intr-un oras child friendly si sunt motivate chiar de visurile, sperantele si modul in care vad lumea copiii.

Mira Loghin si „Lumea lui Momo”

Am descoperit apoi un om cald, cu o prezenta plina de empatie si o personalitate solara, Mira Loghin. A venit sa ne povesteasca intr-un mod foarte natural de proiectul de suflet, nascut din suflet, Lumea lui Momo. Un proiect care nu si-a propus sa creeze o comunitate, care s-a nascut din nevoia de a petrece mai mult timp cu fiul ei, de a-i oferi acestuia prezenta sa si timp de calitate. Un proiect care s-a dezvoltat apoi atat de rapid incat a ajuns chiar sa puna in pericol primul sau scop dar care a ajuns apoi la echilibru si din care a inflorit o lume, plina de joc, culoare si adevar, o lume pentru copii.

Lumea lui Momo este in primul rand despre a fi copil, despre copiii care trebuie incurajati sa fie copii si despre parintii care trebuie ajutati sa-si regaseasca „copilul interior” pentru a fi mai aproape de copiii lor. Este o lume plina de joaca, de explorare, o lume a experientelor directe, a invatarii, a povestilor a creativitatii. Lumea lui Momo inseamna ateliere, teatru, tabere pentru copii sau chiar tabere pentru familii, toate cu spirit ludic, toate concepute ca o alternativa la educatia „clasica”.

Valorile promovate sunt simple dar benefice atat pentru copii cat si pentru parintii implicati:

  • siguranta emotionala, esentiala pentru a experimenta bucuria cunoasterii;
  • sansa egala la invatare, in ritmul si dupa interesele fiecaruia;
  • jocul, modul cel mai natural de a promova invatarea si dezvoltarea fizica si psihica a copiilor;
  • creativitatea, inovatia, gandirea dincolo de standarde impuse;
  • comunitatea, caracterizata prin respect si incredere reciproca;
  • deschiderea si comunicarea sincera:
  • grija si atentia, pentru sine si pentru cei din jur;
  • sinergia, constientizarea faptului ca orice lucru este mai mult decat suma elementelor care il compun, iar o comunitate este mai ales caracterizata de sinergie:
  • bucuria, motorul esential al implinirii interioare si a reinventarii continue.

lumealuimomo1

Am ascultat-o fascinata pe Mira vorbind despre experienta ei si despre aceasta comunitate aparte, care a crescut fara a fi promovata, prin efortul constant, prin prezenta cu trup si suflet, alimentata de experienta personala si de dorinta de transforma in realitate un vis frumos. De ce a fost nevoie? De autenticitate, de conectare, de sens, spune simplu Mira. Iar Lumea lui Momo reflecta toate aceste lucruri.


Dupa cum spuneam in introducere, aceasta a fost ultima editie a #DigitalparentsTalks. Finalul a fost emotionant pentru toti, printre zambete se citeau chiar si niste lacrimi. Sper ca proiectul intalnirilor offline ale parintilor digitali sa mearga mai departe, in alta forma, si stiu ca aceasta comunitate va continua sa ne ofere oportunitati de conectare, de invatare, de dezvoltare. Am cunoscut oameni minunati si proiectele lor fantastice si stiu ca impreuna putem continua sa construim o lume mai buna.

"Nu exista forta mai mare pentru schimbare 
decat o comunitate care descopera lucrurile 
de care ii pasa" 
Margaret J. Wheatley

Sponsorii #DPT21

Artesana (vezi aici)

artesana1

Chiftelarie (preparate delicioase dupa retete traditionale reinventate).

chiftelarie.jpg

Cartier Hub (vezi aici)

Surse foto: ParentingPR si #DPT21, La primul bebe, The Village, Lumea lui Momo, arhiva personala.

Un gând despre “Ceea ce ne lipseste, ceea ce ne uneste

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s