Cum se nasc povestile

Prima editie #DigitalParentTalks la care am participat m-a atras prin titlul simplu care implica o promisiune: „Cum sa scrii bine„. Persoana care si-a asumat aceasta sarcina, de a ne invata macar cateva din secretele scrisului este Liv Tane, fondatoare a „The Writing School” si managing partner la „The Storytailors” (chestia asta cu storytailors m-a atras foarte tare, nu numai din cauza simpaticului joc de cuvinte ci si pentru ca, dupa cum am mai mentionat pe ici, pe colo, si eu sunt tentata de proiectul unei „croitorii de vacante”).

De ce si pentru cine scrii

Dupa scurta prezentare realizata de Ana Nicolaescu, Liv Tane si-a asumat locul „din fata clasei” reusind in doar cateva minute, prin naturalete si farmecul sau personal incontestabil sa destinda atmosfera, sa ne faca sa ne simtim mai degraba ca la o intalnire intre prietene decat ca la un curs despre tehnica scrisului. Liv a continuat sa interactioneze cu toata audienta, cu simtul umorului, cu accente de auto-ironie, ne-a facut parte a „cursului” ei, un fel de studiu de caz concentrat pe ceea ce ne impiedica sa scriem, pe noi, cei care am vrea sa o facem.

Dar dincolo de abordarea vesela am intuit o persoana extrem de serioasa si cu o capacitate imensa de munca. Am aflat astfel foarte multe lucruri utile despre scris si procesul scrierii, cum sa treci de la idee la documentare, cum sa creezi o structura, tehnici de scriere si apoi etapa esentiala si obligatorie de rescriere a intregii povesti. Am aflat ca felul in care scrii si subiectele abordate sunt (si trebuie sa fie) corelate direct cu motivul pentru care scrii, indiferent ca este vorba de fictiune, non-fictiune, carti pentru copii sau scriere in scop comercial.

Content writing, marketing, dar cu stil!

Sunt multi care spun ca articolele scrise pentru anumite firme sau produse sunt doar o (nici macar) noua strategie de marketing. Dar ca in orice domeniu care implica si creativitate, calitatea articolelor este esentiala, fie ca este vorba de incurajarea oamenilor sa cumpere un produs, sa descopere o marca sau sa incerce o noua experienta.

Un articol bun implica in primul rand documentare, fie din surse disponibile (carti, internet, institutii) fie direct prin experienta personala sau vorbind cu oamenii implicati. Nu poti scrie corect despre un lucru pe care nu-l cunosti, este esential sa scrii despre ceea ce stii.

dpt20

Una din tehnicile interesante pe care am aflat-o are de-a face cu modul in care este construit articolul, cu structura acestuia. Pentru a transmite idei sau concepte complicate, este nevoie mai intai de o translatie de la abstract la concret, in mintea celui ce scrie. Ideea este sa asociezi o anumita experienta cu o experienta care este proprie publicului, usor accesibila, si apoi, prin pasi mici sa ajugi inapoi la conceptul initial. Chiar am incercat sa aplic aceasta tehnica aici.

Ce sa scrii cand nu stii ce sa scrii

Multa lume este preocupata de acel „blocaj al scriitorului”, cand, in ciuda faptului ca iti doresti foarte mult sa continui sa scrii te confrunti cu o lipsa totala de idei. Se intampla si in literatura, asa cum se poate intampla si in jurnalism sau content writing si este extrem de frustrant si complet neproductiv. Ei bine, Liv a avut raspunsul, sau chiar mai multe raspunsuri. Iata cateva:

  • bazaza-te pe experienta personala, intotdeauna vei gasi un subiect despre care poti scrie, chiar daca ti se pare banal sau anost. O experienta din viata de zi cu zi, o intamplare neobisnuita, o dorinta neimplinita sau dimpotriva un vis realizat, toate acestea pot fi surse valoaroase.
  • foloseste tehnica colajului: asocieri de idei, de lucruri care nu au nici o legatura intre ele. Este un exercitiu util si va da nastere unor articole surprinzatoare, proaspete, deosebite.
  • fa-ti o lista de subiecte (pe hartie) si pune-le intr-un recipient de unde poti extrage cate unul, fara sa il vezi. Vei avea un subiect, chiar daca nu este cel mai confortabil in momentul respectiv. Iesirea din zona de confort este stimulativa, generatoare de idei.

scrie

Titlul care prinde

Bun, sa presupunem ca ai scris un super articol, sau chiar o carte, un capitol, o recenzie, in fine o bucata senzationala de text. Oricat ar fi de reusit acel text el nu va fi validat decat daca ajunge la cititor, si pentru a ajunge la el ceva trebuie sa-i trezeasca acestuia interesul. Prima modalitate pentru a face asta este titlul, un titlu care este suficient de atractiv, care vorbeste cititorului pe limba lui, care adreseaza una din nevoile sale. De altfel ceea ce prinde, sau ceea ce vinde in online este emotia, si exista chiar un top al emotiilor virale.

Surprinzator, spre deosebire de mass media clasica (presa scrisa, radio, televiziune) accentul in online este diferit. In timp ce pentru primele conteaza emotiile negative (frica, revolta, alerta) in online accentul este pus mai degraba pe emotii pozitive, umor, divertisment. Asa ca un titlu bun trebuie sa stie „sa joace” in acest mediu, sa aiba fie o tenta umoristica, fie foarte personala, sa fie atragator sau misterios, generand curiozitate.

Am aflat astfel ca printre cele mai cautate titluri in online sunt cele referitoare la vedete, cele care se adreseaza direct cititorului („Tu…”), ghidurile practice de tipul „Cum sa…” sau cele sub forma de intrebare.

dpt20---.jpg

Ce sa citesti ca sa scrii bine

Unul din lucrurile care m-a incantat foarte tare la aceasta intalnire #DigitalParentsTalks a fost… tema pentru acasa. Liv Tane a avut rabdarea si deschiderea sa ne sugereze o adevarata bibliografie, o resursa pretioasa pentru toti cei care vor sa invete mai mult despre arta scrisului. Eu am inceput deja lista si vreau sa confirm ca alegerile Livianei sunt cu adevarat interesante si extrem de folositoare, iata-le mai jos:


In final nu pot spune decat ca #DPT20 mi-a depasit cu mult asteptarile, ma bucur ca am participat la aceasta intalnire, am aflat informatii valoroase si am putut comunica cu alte persoane, foarte diferite si interesante, dar unite in aceleasi interese comune, parenting, digital media, blogging, comunitate.

Multumesc pe aceasta cale Parenting PR si Digital Parent Talks dar si sponsorilor care au facut posibil acest eveniment:

Cartier Hub (vezi aici)

Restaurant Piata Negustorilor – preparate savuroase, cele mai gustoase icre, bruschete aromate si câte si mai câte…

piataN

Techir – produse pe baza de namol de Techirghiol, unele intr-o combinatie surprinzatoare: namol si lapte de capra. Am incercat sapunul, cremos, protector si hidratant pentru piele si crema antireumatica, face minuni pentru durerile de spate.

techir

Sursa foto: Parenting PR si Digital Parent Talks, foto Mihai Raitaru. Pixabay.

19 gânduri despre “Cum se nasc povestile

  1. Grozav de interesant articolul, felicătări!
    Mai citisem/învățasem câteva lucruri despre acest subiect dar ce am aflat aici este ceva nou.
    Mulțumesc!

    Apreciază

  2. Foarte util imi este acest articol. Si da, titlul unui articol e foarte important pentru ca stareste interes inainte de orice alta fraza.

    Apreciază

  3. Mi-ar place sa o cunosc pe Liv Tane. Am tot vazut in ultima vreme articole despre intalniri la „hub” dar… zau ca nu stiu unde sa le gasesc pe langa mine. In plus… nici nu prea stiu ce sunt acelea. 🙂 Insa, vad ca sunt mici „comori” pentru cei implicati in lumea online.
    Sfaturile pe care ni le dai in acest articol sunt extrem de folositoare. Multumesc frumos!

    Apreciază

Lasă un comentariu