Astăzi, 24 iunie, in ziua sarbatorii de Sânziene, sărbatorim cel mai prețios vesmânt romãnesc, ia.
Am avut si eu o ie, de la bunica din Maramureș, o ie din bumbac tesut la război, brodată cu acul, cu fir de argint si plină de margele negre, adunate în desene ce închipuiau florile câmpului si cârcei de vița-de-vie, spice de grâu si raze de soare. Avea mânecile atat de grele ca abia o puteai imbrăca si pânza se simtea un pic aspră pe piele, si parca simteai, purtând-o, toata truda mainilor bătătorite de treburi si de lucru la război, si a degetelor iscusite care au cusut cu acul, si a ochilor ce au ales mărgelele, una câte una, intr-un insiră-te mărgărite aievea, nu poveste.
Ultima data cand am vazut-o pe bunica a scos ia din lada de zestre si mi-a daruit-o mie, cu ambele maini, asa cum se intampina oaspetii dragi cu paine si sare. Ia fusese invelita intr-un stergar alb de bumbac, si pusa bine intre straturile tectonice din lada de zestre, printre veste din blana alba si creata de miel, asternuturi brodate la poale cu flori liliachii si frunze verzi, fete de masa lucrate cu iglita, si, aveam sa aflu mai tarziu, hainele ei de inmormantare. A scos ia de acolo cu concentrarea unui chirurg toracic si lada de zestre a ramas, dezvelita, cu poalele de bumbac rasturnate peste margini, ca un corp care tocmai isi pierduse inima.
Lada aceea de zestre era din lemn de brad, vechi, imbinat cu maiestrie, sculptata – nu desenata – pe fete cu dalta fina si ascutita, desene cu scari si pasari si zigzaguri care acopereau fiecare centimetru patrat. Dalta mesterului trecuse peste tot lemnul acela ca o mangaiere si lasase un tatuaj fin de linii adancite, un fel de zalog anti-uitare. Doar pe fata de sus nu era desenata, caci lada de zestre tinea loc si de bancuta si nu s-ar fi cuvenit sa te asezi pe sorii cu raze ascutite si pe cocosii rasaritului sau pe drumurile vietii. Lemnul fusese lustruit bine pe dinafara cu ceara de albine, iar pe dinauntru, in patru saculeti ca patru puncte cardinale, fusesera puse plante aromatice, nu doar lavanda anti-molii ci si frunze de menta, crengute de rozmarin si petale uscate de trandafir si iasomie.
Cand imbracai acea ie din panza aspra contactul cu pielea era aproape electric, ia grea de margele se odihnea pe umeri aproape ca faldurile de marmura din vesmantul statuilor, dar nu rece ca piatra, ci calda de aroma mierii si a florilor campului, panza un pic ingalbenita prinsese in ea toata povara soarelui si toata tremurul aerului varatic, si toata vibratia din cantecul pasarilor si toata greutatea blanda a picaturilor de apa printre frunze.
Cred ca am imbracat-o doar de doua-trei ori, intr-o stare de dihotomie euforie-evlavie, si am purtat-o cu atata grija de parca mi-as fi temut ca se va dizolva in contact cu aerul impur al orasului, cu privirile necunoscatoare ale trecatorilor. Am purtat-o desigur la ocazii pe care le credeam speciale, asortata cu o fusta lunga din matase neagra, grea si mata, dar nici o ocazie nu era atat de speciala ca acea ie, era o piesa de muzeu, sau chiar un muzeu in sine. Am pierdut-o prosteste, intr-o dupa-amiaza de vara, in gara la Piatra Neamt, in drum spre un festival de teatru, cand pur si simplu valiza in care era a disparut.
Acum exista tot felul de ii, si din cele traditionale, brodate manual, la preturi care trebuie sa recompenseze acea munca deosebita, si din cele brodate la masina, sau chiar in magazine de pret-à-porter, in modele din cele mai felurite. De curand am descoperit, datorita Blogal Initiative, un magazin online, Dames, care are si bluze inspirate din iile traditionale, dar create prin tehnica tiparului digital.
Stiu, traditionalistii o sa se supere, o sa spuna ca acestea nu sunt ii. E adevarat, nu sunt, dar sunt totusi piese de imbracaminte frumoase si un omagiu adus clasicei si traditionalei ii. Nu poti purta o ie traditionala la birou, la sedinta de briefing, nici nu poti umbla cu ea prin metrou la ora de varf, si parca nici la plaja nu merge peste costumul de baie… Ia se poarta totusi intr-un anume fel, cu un anume respect, la ocazii speciale.
Dar aceste bluze sunt versatile, din material de calitate, voal crep, si pot fi purtate la aproape orice ocazie. Asortati cu un pantalon elegant sau o fusta conica, clasica si un sacou colorat pentru o tinuta office deosebita. Lungiti sau scurtati fusta si adaugati accesorii, un colier, cercei lungi, bratari metalice si aveti o tinuta numai buna de iesit in oras sau pentru o petrecere cu prietenii.
Alegeti pantaloni trei sferturi si mocasini sau sandale, sau o fusta vaporoasa si obtineti o combinatie perfecta pentru zilele de vacanta. Sau chiar puteti alege combinatii mai indraznete, cu tenisi si pantaloni scurti sau o salopeta jeans, sau orice alta combinatie care va satisface gusturile.
Dar am mai descoperit ceva, Dames propune un serviciu de creatie de haine la comanda, cu ajutorul tiparului digital, alegand dintr-o diversitate de modele disponibile sau chiar dupa propriul model. Si aici am gasit alte modele cu adevarat deosebite, inspirate din vesmintele populare si motivele traditionale.
Gama de modele personalizabile este destul de diversa, puteti opta de exemplu pentru bluzite cu maneca scurta, cu aceleasi frumoase motive traditionale, iar pentru o schimbare in ton si un altfel de tinuta deosebita puteti alege o fusta cu motive populare.
Si pentru ca la moda au revenit fustele clos, cele care accentueaza foarte frumos silueta feminina si atrag atentia asupra picioarelor (ei bine, de ce sa nu recunoastem?) aveti la dispozitie si astfel de modele, jucause si vaporoase, usor de asortat cu o bluzita simpla si sandale colorate sau balerini.
Toate aceste produse sunt disponibile intr-o gama larga de masuri, si sunt livrate in termen de 10 zile de la comanda. Cititi totusi termenii si conditiile pentru a va asigura ca ati inteles bine procesul de comanda pentru aceste haine cu tipar digital.
Eu ma bucur sincer ca am descoperit acest site, preturile nu sunt mari si produsele par a fi de foarte buna calitate. Va invit sa le vedeti si voi si sa-mi spuneti parerea voastra in comentarii.
Minunata poveste! Ce norocoasa ai fost ca ai avut o asemenea ie. Si eu am una cusuta de bunica, dar e pentru copii, o pastrez cu mare drag.
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Felicitări pentru un articol scris impecabil! 🙂 Am vrut să scriu și eu despre dames.ro, dar am dat întâi o geană pe la „concurență” și mi-am zis: nu are rost, ăsta e câștigătorul.
O să revin să te felicit când se va afla clasamentul. 🙂
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Multumesc pentru apreciere, partea despre ia mea a fost scrisa cu sufletul. Cat despre concurs, cred ca fiecare avem o sansa, iti urez succes si tie!
ApreciazăApreciază
Foarte frumos articolul tau si esti norocoasă ca ai prins lada de zestre a bunicii si ia ei extraordinara. Am si eu o ie autentica, este usoara din borangic cu floricele rosii. O port rar si pe ce au trecut anii am invatat sa o prețuiesc mai mult.
Sunt frumoase iile moderne propuse de tine, am sa dau un ochi pe site.
ApreciazăApreciază
Eu am primit o ie la 5 ani. O am si acum. O privesc si admir maiestria celei care a cusut-o. Tot o bunica
ApreciazăApreciază
O ie imi doresc si eu foarte mult. Mi se par absolut superbe.
ApreciazăApreciază