La inceput a fost o inima mare…

Intr-un articol precedent v-am povestit despre Cătălin Cârstoveanu, omul care a facut lucrurile sa se schimbe in Sectia de Terapie Intensiva de la Marie Curie, cu ajutorul Asociatiei Inima Copiilor. V-am invitat sa ajutati, in cadrul initiativei lui Cristian China Birta, Comandamentul pentru #FapteMici, sustinuta de Hartmann Romania, care ajuta Asociatia Inima Copiilor sa ajute. Continui sa va arat pe cine ajutati.

Omul care nu a putut sa stea pe margine

Uneori suntem nemultumiti de ce se intampla in tara noastra, alteori ne refugiem in bula noastra si ne spunem „totusi ne e bine”, „inca ne e bine”. Asta pana cand se intampla ceva, si nu ne mai e bine. Asta pana cand ne ciocnim de sistem si sistemul ramane la fel, implacabil, iar noi iesim jumuliti rau din aceasta intalnire. Sau nu mai iesim deloc.

Un om avea un frate, care a descoperit la 30 de ani ca are o malformatie cardiaca, inoperabila in Romania. A ajuns cu fratele sau in Italia, la operatie, la profesorul Vanini, operatia a decurs bine. Povestea putea sa se termine aici. Dar omul care avea un frate care fusese bolnav de inima a privit mai departe. Iar profesorul Vanini, cel care-i operase fratele, avea o asociatie „The Hearth o Children”, care chiar avea misiuni medicale in Romania, in sprijinul copiilor cu probleme cardiace. Asa a aflat un om cat de grava este situatia unor copii, cat de mult au nevoie de ajutor. Povestea putea sa se termine aici, putea sa se termine cu o lacrima, cu un gand bun, sau poate cu o donatie.

alexandru popa.jpg

Dar acel om s-a intors in Romania, a renuntat la firma de programare pe care o avea si la toate celelalte proiecte si pornit Asociatia Inima Copiilor, a inceput sa faca ceva concret pentru copiii bolnavi de inima. Acel om este Alexandru Popa, presedintele Asociatiei Inima Copiilor. Un barbat hotarat dar bland, care se simte acasa pe holurile Sectiei de Terapie Intensiva pentru nou nascuti de la Spitalul Marie Curie. Pentru ca este, intr-un fel, acasa. Pentru ca acea sectie exista datorita lui, si a altor oameni ca el. Oameni care nu raman pe margine.

O poveste despre inimi

A inceput in Cluj, in 2006 unde a salvat de la desfiintare sectia de cardiochirurgie pediatrica a Institutului, cumparand echipament cu bani din Elvetia. Apoi a muncit alaturi de Catalin Carstoveanu, in anii 2007-2008, si cei doi au inteles de la inceput necesitatea unei schimbari de sistem. A urmat o adevarata campanie pentru cardiochirurgia pediatrica de la Bucuresti, un real succes, iar proiectul reconstruirii Sectiei de Terapie Intensiva de la Marie Curie incepea sa devina posibil. A urmat implicarea Fundatiei Vodafone Romania care a donat 1.400.000 de euro pentru acest proiect si a continuat sa sprijine Asociatia Inima Copiilor.

alexandru popa2.jpg

Si asa a fost reconstruita Sectia de Terapie Intensiva de la Marie Curie la cele mai inalte standarde, fiind cea mai moderna de acest fel din Europa. Proiectul a fost primit din Iowa, unde Catalin Carstoveanu avusese un training cu profesorul Bell. Un proiect care costa milioane de dolari, primit pe gratis, imbunatatit cu observatii, in urma experientei de functionare de acolo. Va intrebati probabil cum au reusit… Nu stiu exact, dar cred ca pasiunea si  determinarea fac lucrurile sa se intample.

A urmat apoi centrul de cardiochirurgie pediatrica unde s-au construit primele sali cu flux laminar din Romania. Nu stiu sa va explic tehnic ce inseamna asta, stiu doar ca sistemul de climatizare este in asa fel conceput incat sa asigure sterilitate sporita pe toata masa de operatie. Unii bifeaza acest sistem pe hartie, dar el nu exista in realitate, sau e construit deficitar. Acesti oameni fac lucrurile „pe bune”.

Despre standarde, pe hartie si in realitate

Poate ca multi vor sa faca ceva, dar conteaza cat de mult iti doresti, cat de mult te implici, cat de mare este sarcina pe care ti-o poti asuma si cat de bine vrei sa o duci la capat.

„Suntem prea săraci ca să ne permitem lucrul prost” zice Catalin Carstoveanu. Impreuna cu Alexandru Popa ei cauta mereu cele mai bune solutii, care sa rezolve real probleme reale. Ideile de schimbare sunt ideile medicilor, care identifica probleme si propun solutii. Alte lucruri se fac dupa standarde internationale, testate.

Standarde exista si la noi, dar aplicarea lor e o problema, este nevoie de constientizare, de know-how inca din etapa de contructie sau amenajare, de training continuu al personalului. Pozitionarea chiuvetelor pe holul spitalului si adancimea acestora pot influenta modul in care personalul medical se spala pe maini, sau cat de des. Este nevoie de o proiectare corecta a spatiilor, de formarea unor obiceiuri, este nevoie o gandire in sprijinul actului medical, de crearea unui ambient in care oamenii sa lucreze corect natural.

alexandru popa1.jpg

Este nevoie de atentie la detalii, la acele lucruri mici: dezinfectant, consumabile, manusi. De aceea conteaza foarte mult si donatia Hartmann, in campania #faptemici, pentru ca ajuta sectiile sa functioneze zi de zi. In aceste sectii, in care se face „risipa de consumabile” (adica se folosesc de fapt asa cum ar trebui) va fi nevoie de mai putine antibiotice scumpe, mai putine zile de spitalizare si da, se vor pierde mai putine vieti.

Povestea merge mai departe

Proiectele Asociatiei Inima Copiilor nu se opresc aici, in timp s-au implicat si in tratarea copiilor cu probleme grave de sanatate, nu numai cardiologice, in urma multelor solicitari. Se ocupa si de tratarea in strainatate a copiilor ce nu pot fi tratati in Romania, si din cauza lipsei de capacitate si pentru ca unele operatii sunt prea complicate. Sunt copii care daca nu pleaca sa se opereze mor, si cineva trebuie sa-i ajute.

alexandru popa3.jpg

Este nevoie de mai multe sectii, si iata, acum la Constanta se contruieste o noua Sectie de Terapie Intensiva pentru nou nascuti, un proiect Inima Copiilor in colaborare cu Asociatia Daruieste Aripi, finantat de Fundatia Vodafone Romania.

Sunt si proiecte colaterale, cum ar fi Banca pentru Lapte Matern, esentiala pentru nou- nascutii care nu pot fi hraniti de mamele lor. In tarile in care au fost implementate proiecte de acest timp rezultatul s-a vazut imediat, o scadere a mortalitatii infantile.

Asociatia Inima Copiilor continua sa aiba grija de copii, de cei care au cea mai mare nevoie de grija. Chiar daca uneori este greu, emotional, chiar daca nu toate povestile au final fericit.

Alexandru Popa este un om care ar fi putut sa faca altceva in viata, este absolvent de fizica, a avut o firma de software. „M-am oprit la Inima Copiilor” zice el simplu. Pentru ca a inteles ca este lucrul cel mai important de facut, pentru ca fiecare actiune, fiecare gest, are puterea de a schimba o viata in bine.

Daca vrei sa contribui si tu iata cum o poti face.

20190510_InimaCopiilor_Hartmann-1-1024x310

Sursa foto: Inima Copiilor si Hartmann Romania

13 gânduri despre “La inceput a fost o inima mare…

  1. Ar trebui sa se puna mai mult accentul pe sectii de specialitate in spitalele pentru copii. Sunt atat de multe probleme, iar cei mici nu trebuie sa sufere.

    Apreciază

  2. Eu cred că Dumnezeu înseamnă oameni prin care se înfăptuiesc astfel de fapte.
    Iubesc copiii și a tot ce pot, ori de câte ori pot, pentru a oferi un mic ajutor.
    Felicitări pentru implicare!

    Apreciază

  3. Ma bucur ca exista oameni ca el, care pornesc mecanisme greu de impins pentru a ii ajuta pe cei mici si bolnavi. Acum depinde de noi sa continuam si sa ajutam.

    Apreciază

  4. Imi pare rau sa aud ca sunt atat de multi copii care au probleme. Cu toate astea se pare ca au norocul, unii dintre ei, de a intalni persoane cu suflet care sa-i poata ajuta

    Apreciază

Lasă un comentariu