Destinatii de vara: tara legendelor

Un articol din seria @momondo #owtravelers #admomondo

Nu am ales intamplator fotografia de titlu, reprezinta foarte bine destinatia de vara aleasa, tot una potrivita pentru luna august. Este tara miturilor si legendelor, tara unde ciulinii sunt la loc de cinste (conform unei legende au salvat la un moment dat razboinicii sai de la o moarte sigura), a kilturilor, cimpoiaelor, a oilor si vacilor „blanoase”: Scotia. Dar este si tara castelelor cu un farmec aparte, tara lacurilor, a falezelor impresionante si a peisajelor desprinse parca din povesti.

Eilean Donan si Insula Skye

Situata in nord-vestul Scotiei insula Skye este cea mai mare si cea mai nordica dintre Hebridele Interioare, legata de continent de Skye Bridge dar accesibila si cu ferryboatul, mijloc de transport utilizat si pentru a ajunge la alte insule. Dar in drum spre insula Skye veti ajunge mai intai la unul din cele mai spectaculoase, cunoscute si vizitate obiective turistice din Scotia.

Castelul Eilean Donan

eilean-donan.jpg

Castelul dateaza din secolul XIIIsi este situat pe o insula, la convergenta a trei lacuri (Loch), intr-o zona cu un peisaj deosebit. De altfel a fost ales ca decor si pentru numeroase filme, printre care Highlander (1976), Loch Ness (1996) sau The World is Not Enough din seria James Bond (1999). Castelul se poate vizita in timpul verii in intervalul orar 9-18, pretul pentru un adult este de 10 lire iar o familie cu pana la 3 copii beneficiaza de oferta speciala cu pret de 29 de lire si audio guide inclus (gratuit pentru copiii sub 5 ani). In zona veti gasi un centru turistic, un magazin de suveniruri si o cafenea.

Odata ajunsi pe insula Skye veti avea alegeri dificile de facut pentru ca obiectivele turistice nu sunt putine: munti, plaje, faleze, cascade, castele sau vestigii preistorice.

Old Man Of Storr

Este o formatiune stancoasa cu un aspect deosebit, iconica pentru peisajul din Highlands. Daca sunteti pasionati de drumetii si trekking aveti posibilitatea de a va exersa abilitatile pe un traseu ce va aduce mai aproape de aceste stanci impresionante. Punctul de plecare este o parcare amenajata in apropiere de unde urmeaza un traseu marcat, accesibil, mai intai pe poteca lina apoi un pic mai dificil pe masura ce urcusul devine mai abrupt iar zona mai stancoasa. Daca nu sunteti cu masina puteti ajunge in apropiere cu autobuzul 57 care pleaca din Portree (4 curse pe zi).

skye.jpg

Kilt Roch and Mealt Falls

Mi-am propus sa va prezint un tur al insulei Skye si unul din locurile care nu trebuie ratate este punctul de belvedere Kilt Roch si superba cascada Mealt Falls. Kilt Rock se numeste asa pentru ca ar semana cu un kilt traditional scotian iar cascada, alimentata cu apa dulce din lacul Loch Mealt se varsa direct in mare.  Accesul este facil, exista o parcare amenajata iar privelistea este cu adevarat impresionanta. Daca va pasioneaza cascadele, in apropiere se afla o alta  cascada spectaculoasa, Lealt Falls, iar in zona se afla si o plaja salbatica.

Amatorii de peisaje montane pot continua incursiunea in aceasta parte estica a insulei, mergand spre nord, pentru a ajunge in zona Quiraing (unde pot gasi numeroase trasee) sau spre vest, spre Fairy Glen si Castle Ewen, un taram al legendelor, parca inca populat de spiridusi. Mai multe detalii aici.

Loch Dunvegan si Coral Beach

In extrema de nord vest a insulei Sky gasim golful adanc Loch Dunvegan, cu multe surprize incantatoare. In primul rand veti putea vizita castelul Dunvegan si gradinile sale, admirand si peisajul superb al golfului. Pretul unui bilet este de 14 lire, pentru o familie cu pana la 4 copii nu veti plati mai lult de 34 lire (exista si vizite ghidate speciale pentru copii) si puteti opta si pentru o varianta in care vizitati doar gradinile. Un lucru interesant pe care il puteti face aici este o excursie cu barca in cautare de foci,, ele sunt o prezenta obisnuita in acest golf.

dunvegan.jpg

foci.jpg

Cum nu puteam alege o destinatie de vara fara sa ne gandim la plaje acum ar fi momentul pentru o incursiune spre Coral Beach, o plaja superba aflata pe partea estica a golfului. Aici puteti ajunge de la parcarea amenajata dupa o scurta plimbare si veti descoperi un golf cu nisip alb si apa turcoaz, surprinzator pentru nordul Europei. Si aici puteti avea surpriza sa gasiti foci odihnindu-se pe nisip. Daca planuiti sa stati mai mult luati apa si cate ceva de mancare pentru ca in jur nu veti gasi restaurante sau magazine.

Neist Point

In extremitatea vestica a insulei Skye vesti gasi una din cele mai frumoase privelisti din Scotia, un promontoriu inverzit cu faleze abrupte de bazalt si marea aproape de jur imprejur. Din parcarea amenajata urmati poteca, nu este dificila dar avand in vedere caracteristicile zonei nu sunt recomandate plimbarile in conditii de vant puternic sau ceata. Privelistea este din ce in ce mai frumoasa pe masura ce inaintati iar punctul terminus este farul, o constructie realizata in 1900 si celebra, pentru decorul scenic in care se afla.

skye2.jpg

neist far.jpg

Daca va tenteaza explorarea imprejurimilor trebuie sa fiti prudenti, stancile de bazalt sunt abrupte si pot fi alunecoase. In apele din zona pot fi vazute balene, delfini, rechini Basking sau foci si tot aici pot fi observate numeroase specii de pasari sau plante rare.

Fairy Pools si Black Cullin

Revenind spre sud veti ajunge intr-o zona cu cascade spectaculoase, numita Fairy Pools (piscinele zanelor). Sunt piscine naturale u apa cristalina formate pe cursul raului Brittle,  interesante de admirat, unii temerari chiar aventurandu-se la scaldat (wild swimming). cel mai apropiat sat este Carbost iar traseul incepe pe soseaua spre Glenbrittle, nefiind recomandat in caz de ploi abundente pentru ca implica traversarea de rauri al caror nivel poate creste. Din parcarea amenajata incepe poteca amenajata, cu privelisti ilpresionante spre varfurile Black Cullins iar dupa mai multe urcusuri si coborasuri si doua rauri traversate veti ajunge la prima cascada, totodata si cea mai inalta. Urmeaza o insiruire de alte cascade in jos, pe cursul raului, unele cu mici bazine in care se poate inota, dar atentie, apa este foarte rece.

fairy pools2.jpg

Tot din aceasta zona puteti gasi trasee spre varfurile Cullin, unul din cele mai usoare fiind cel spre Bruach na Frithe cu punctul de plecare Sligachan Hotel, pe Dunvegan road. Din acelasi punct puteti alege traseul spre Am Basteir sau Sgurr nan Gillean, varfuri mai spectaculoase dar cu acces mai dificil.

Plaja Camasunary

Dupa atata efort si excursii pe munte este binemeritata si o relaxare pe plaja si locul potrivit este Camasunary, un superb golf cu nisip fin. Dar traseul va va prilejui, pentru o ultima date, alte privelisti spectaculoase asupra varfurilor Cullin. Cel mai apropiat sat este Elgol si o parcare amenajata este disponibila in apropiere, de acolo porneste o poteca marcata care va conduce pana in golf.

camasunary.jpg

In sfarsit, la plecare, daca mai aveti un pic de timp puteti face un ocol pentru a vizita ruinele spectaculoase ale castelului Dusncaith sau castelul Armadale (superbe gradini si un Muzeu al Insulelor).


Ne oprim aici deocamdata dar promit ca voi reveni cu  articole despre minunata Scotie. Daca va tenteaza o astfel de vacanta puteti cauta oferte pentru bilete de avion aici si pentru cazare aicisau direct cu aplicatia momondo (click aici).

Astept parerile voatre, sau intrebari despre aplicatie si despre vacante in general. Si daca ati organizat o vacanta cu aplicatia momondo va invit la un mini-interviu pe blog.

7 gânduri despre “Destinatii de vara: tara legendelor

  1. Superbă destinație de vacanță!Acum nu pentru că avem pe bebe foarte mic dar anul viitor mi-ar place să vizitez aceste locuri.Felicitări pentru articol mi-a trezit interesul ,foarte bine redactat!un salut!

    Apreciază

Lasă un comentariu