Dumbrava de langa tine

Cartoon Network lanseaza luni, pe 8 iulie, cele mai noi episoade din serialul animat Craig si Dumbrava, ce vor fi difuzate de luni pana vineri de la ora 12:40.

Craig este un baietel de 9 ani caruia ii place sa exploreze, impreuna cu prietenii sai, natura din apropierea casei sale, salbaticia suburbana numita „Dumbrava”. Astfel fiecare dupa-amiaza prilejuieste expeditii palpitante, aventuri pline de imaginatie. Craig si prietenii sai se antreneaza in explorarea Dumbravii, raspund diverselor provocari ale jocului impreuna si petrec un timp magic in propria lor lume

Craig_din_Dumbravac_4.jpg

Am spus magic pentru ca aceasta este magia din serial, nu exista monstri sau personaje supranaturale, magia vine din creativitatea si inventivitatea copiilor, adevarati fauritori ai unei lumi a lor in mica padure. Craig si Dumbrava este un serial contemporan, ancorat in realitate, cu personaje haioase si colorate, perfect pentru copiii nostri. Eu sunt sigura ca va fi pe placul baietilor mei, exploratori curiosi, inventivi si pasionati de orice inseamna natura.

De aceea am raspuns si eu provocarii lansate de Cartoon Network si vin cu cateva idei pentru copii, pentru a-i ajuta sa-si creeze propria dumbrava, pentru a-i incuraja sa iubeasca natura si sa aiba grija de ea, exact asa cum face Craig.

Craig_din_Dumbravac

Ce poti face daca stai la casa

Copiii care stau la casa sunt privilegiati din acest punct de vedere, caci au propriul lor coltisor de dumbrava la dispozitie. Si sunt foarte multe idei simpatice care pot fi puse in practica, aici ma voi adresa direct copiilor, dar uneori este nevoie si de o mana de ajutor de la parinti.

  • In primul rand fa o harta a gradinii si numeste fiecare bucatica din ea, o zona va fi tara ta. Iti poti face propriul steag si il poti pune sa strajuiasca granitele.
  • Incepe amenajarea teritoriului tarii tale, te poti extinde si in restul gradinii cu acordul parintilor: planteaza un copacel sau cateva flori si ai grija de ele.
  • Apa este o resursa importanta, poti colecta apa de ploaie intr un butoi de plastic asezat sub burlan si poti folosi aceasta apa la udat gradina. Daca te lasa mama poti face si o mica baie in butoi, inainte de a trece la treaba.
  • Ar fi bine ca tara ta sa te si hraneasca, planteaza ce poti; ceapa si usturoi, cartofi, ridichi, salata. Cum ar fi sa organizezi o masa cu legume din tara ta? Atentie la perioadele de plantare, trebuie sa fie potrivite pentru plantele respective, cere ajutorul parintilor.
  • Pe un caiet potrivit si pentru scris si pentru desen incepe Marele Atlas al lumii tale. descrie zonele din gradina, plantele, animalele (pun pariu ca multe pasari vin in vizita), gâzele si soparlele pe care le gasesti. Poti desena o parte din ele, poti presa flori si le poti aranja ca intr-un ierbar.
  • Cu ajutorul parintilor amenajeaza un mic iaz in gradina, acolo vor veni sa se scalde vrabiutele, poate vei avea surpriza sa gasesti si vreo broscuta sau soparla. Atentie, daca vei gasi in gradina o broscuta testoasa sau un arici nu le face nici un rau ci bucura-te de prezenta lor. Sa stii ca broscutele testoase prefera salata iar aricii pot fi hraniti cu crochete pentru pisici.
  • Invita-ti prietenii la jocuri in gradina tara ta; poti face un picnic, un atelier de pictura, poti organiza o cautare de comori sau un targ de obiecte confectionate de voi (o idee buna ar fi sa realizati obiecte artistice din materiale reciclate).

Craig_din_Dumbravac_5.jpg

O provocare, daca stai la bloc

Pentru cei care stau la bloc descoperirea unui coltisor verde este o provocare mai mare dar iata cateva idei pentru copiii din orase, care o sa-i aduca mai aproape de natura. Copii, fiti atenti:

  • Orice bloc are un mic spatiu verde imprejur, el poate deveni o gradina minunata cu putina grija. Primavara participa cu parintii tai si vecinii la primenirea lui si ai grija impreuna cu prietenii de la bloc sa ramana curat si fara gunoaie.
  • Cu seminte de gazon si plante perene (adica din acelea care cresc in mod natural la noi in tara si rezista iernii) poti schimba total aspectul spatiului verde din jurul blocului.
  • Poti face un afis colorat pe care il poti expune la intrarea in bloc: invita vecinii sa pastreze curatenia si sa contribuie la infrumusetarea spatiului. Fa si un desen in care sa le arati cat de frumos poate sa fie!
  • Alege un copac din apropiere si monteaza o casuta pentru pasarele, pe care ai realizat-o impreuna cu parintii sau cu prietenii. Oare cat de repede se va muta o familie inaripata in ea?
  • Orice gradina are nevoie de apa, mai ales pe timp de seceta. Participa la intretinerea spatiului verde, udandu-l atunci cand este necesar, atentie in zilele caniculare trebuie sa faci acest lucru dimineata devreme sau seara pe racoare. Ca sa fie mai distractiv poti organiza si o batalie cu pistoale de apa, dar nu in orele de liniste.
  • Organizeaza o zi a marilor descoperiri impreuna cu prietenii: notati pe un caiet cate specii de copaci si de plante, de pasari si de gaze puteti gasi si identifica in jurul blocului, veti fi surprinsi de diversitatea lor. Eu am gasit cu baietii mei buburuze, greieri, melci, furnici, o radasca, doi greieri, porumbei, vrabiute, stancute, randunici si vreo 30 de specii diferite de plante.
  • Mergi des in parc cu parintii, pentru un spatiu verde mai vast. Aici te poti plimba cu bicicleta sau trotineta, sau pur si simplu te poti juca in voie. Bucura-te ne natura, dar nu uita sa ai grija de ea.

Craig_din_Dumbravac_8.jpg

In vacanta, in natura!

Vacanta este acea perioada minunata in care putem sa ne bucuram in miljocul naturii, fie ca mergem la tara, la bunici, la mare sau la munte. Ne desprindem de agitatia oraselor, de rutina si monotonia zilnica, si descoperim peisaje minunate, colturi de natura care ne incanta sufletul, ne starnesc curiozitatea si ne indemna la aventura. Iata si cateva sfaturi pentru vacanta:

  • Ia cu tine doar amintiri si lasa in urma doar urme de pasi! E cel mai important sfat pe care pot sa-l dau, natura trebuie sa ramana intacta in urma noastra. Poti lua o scoica cu tine, sa-ti aminteasca de mare dar nu lua o sacosa intreaga, scoicilor le sta bine acolo unde sunt. Stii ca de pe anumite plaje este chiar interzis sa iei pietre si scoici? Atentie sa nu lasi in urma gunoaie, de nici un fel. Chiar daca nu ai un cos de gunoi acolo unde te-ai oprit impreuna cu parintii la un picnic poti lua toate resturile intr-o sacosa pentru a le lasa la cel mai apropiat cos de gunoi.
  • Profita de fiecare moment in natura: deschide bine ochisorii si urechiusele. Asculta zgomotul valurilor, cantecul pasarilor, priveste jocul luminii printre frunze sau reflexia razelor in apa. Nu-i asa ca-i frumos? Parca ai scrie o poezie!
  • Ia cu tine ustensile de desen, macar foi si creioane colorate. Incearca sa desenezi peisajele care te-au impresionat, locurile minunate pe care le-ai vizitat sau modul in care te-ai distrat in vacanta. Vor ramane amintiri frumoase!
  • Tine un jurnal in care sa-ti notezi in fiecare zi ceva frumos. Acum este posibil sa faci si un jurnal video, stiai? Daca nu stii cum, poate te ajuta parintii, iar in final vei avea un adevarat film al vacantei!
  • Incearca sa vezi ce diferente sunt intre flora si fauna din locul in care traiesti si cele din locurile pe care le vizitezi. Povesteste despre aceste lucruri cu parintii, poate vei afla lucruri noi. Si sigur iti vor folosi in urmatoarele lectii de stiintele naturii de la scoala!
  • Profita de frumusetea naturii: un hamac legat intre doi copaci va fi un cuib minunat, joaca-te in valurile marii, exploreaza, ridica zmee. Apa, vantul, copacii, toate sunt prietenii tai. Invata sa iubesti, dar si sa respecti natura, ea este cea care ne tine in viata!
  • Daca e vacanta e si distractie! Nu uita ca pe Cartoon Network poti vedea, incepand din 8 iulie noi episoade din serialul de desene animate Craig si Dumbrava si ai la dispozitie si niste jocuri simpatice chiar aici.

Craig_din_Dumbravac_2.jpg

 

13 gânduri despre “Dumbrava de langa tine

  1. Ce desene minunate iar de activități nu mai spun. Este minunat cand copiii sunt încurajați să petreacă din nou.timp in natura, din pacate ei stau afara mai puțin decât stăteam noi.

    Apreciază

  2. Imi e dor de serile cu maratoane de pe Cartoon Network. Nu am incercat inca serialele noi pentru ca cele vechi imi trezesc mai multe emotii. Angelo e cel mai tare ramane preferatul meu de pe CN.

    Apreciază

  3. Desenele animate au un impact extraordinar asupra copiilor. Tocmai de aceea, serialul Craig și Dumbrava cu personajele lui, sunt un exemplu care poate fi transpus în realitate de cei mici. Cu ajutorul părinților sau bunicilor, exemplele activităților în natură pot fi numeroase și transformate în adevărate lecții de îngrijire și protejare.

    Apreciază

  4. Par foarte frumoase si educative desenele astea animate. Sigur le va placea si picilor mei. Cat despre activitati in aer liber, si noi avem o multime de ocupatii de genul celor pe care le-ai spus tu.

    Apreciază

  5. Piticul meu adora sa stea afara si recunsoc ac afcem diverse activitati. Acest serial animat mi se pare potrivit pentru varsta lui fiindca il invata lucruri destul de importante.

    Apreciază

Lasă un comentariu