Omul-Păianjen: Departe de casă

Vi s-a intamplat vreodata ca la jumatatea unui film, bun, amuzant, cu efecte speciale superbe, totul sa se transforme, sa aveti de-a face cu o schimbare de paradigma, cu un concept inovator si cu o intensitate a actiunii de nebanuit pana atunci? Lucrurile „taken for granted” sa se zdruncine, scenariul sa aiba un twist extrem de interesant iar realizarea tehnica, efectele vizuale, sa depaseasca tot ce s-a facut pana acum in cinematografie?

Pe 2 iulie a avut loc premiera mondiala a ultimului film Marvel, Omul-Păianjen: Departe de casă (Spiderman: Far from Home), distribuit in Romania de InterComFilm si promovat de SwissPlan.

Filmul este regizat de John Watts si produs de Columbia Pictures in colaborare cu Marvel Studios si Marvel Entertainment.

Avatar a schimbat modul in care ne uitam la filmele de actiune, a fost un nou nivel atins in entertainment iar de atunci incoace filmele 3D au profitat din plin de primii pasi facuti de filmul cu extraterestrii humanoizi albastri.

Cred sincer ca Omul-Păianjen: Departe de casă este noul next-level, prin bogatia de efecte speciale pe care o revarsa, prin conceptul foarte actual, legat de dezvoltarea tehnologica din prezent, prin faptul ca, desi nu este, pare aproape interactiv. Nu am vazut demult un film atat de convingator prin toate aceste aspecte, si credeti-ma, nu ratez multe filme.

Imi plac filmele de actiune, si cele cu super-eroi, nu pentru intensitatea dramatica sau pentru experientele de viata pe care (poate) le-ar oferi, ci pentru ca sunt basme moderne, in care Fat-Frumos este Iron-man iar spânul e vreun extraterestru hidos sau maniac precum Thanos. Imi plac pentru efectele speciale, pentru ca au acel factor wow, de spectacol, distractie in stare pura. Exista filme si filme, pentru toate gusturile, dar aceste filme cu supereroi ne scot un pic din monotonia vietii de zi cu zi, nu ne confrunta cu problemele noastre psihologice sau sociale, cu sarcinile de maine, cu regretele de ieri, ci ne umplu retina si sinapsele cu intamplari fantastice, cu imagini extraordinare, cu „o realitate paralela” in care evadam si careia i ne supunem bucurosi pentru o ora si jumatate sau doua.

Imi doream foarte mult sa vad Omul-Păianjen: Departe de casă pentru ca aveam o banuiala ca va fi un film realizat exceptional, mai ales dupa ce am vazut performantele efectelor speciale din Avengers: Infinity Wars si Avengers : Endgame. Dar mi-a depasit toate asteptarile.

Acest film este un „must”:

  • Pentru fanii universului Marvel, cel populat de creaturi cu puteri fantastice si super-eroi,
  • Pentru amatorii de filme de actiune, cu efecte spectaculoase si imagini nemaintalnite,
  • Pentru adolescenti si tineri, cei carora acest film li se adreseaza in special,
  • Pentru toti pasionatii de tehnologie,
  • Si pentru toti pasionatii de cinematografie, in general!

mysterio

Iata, pe scurt, cateva din lucrurile care mi-au placut sau care chiar m-au surprins:

  • actiunea filmului se petrece in trei orase europene superbe. Primul este Venetia, celelalte doua nu le voi mentiona caci vreau sa va las sa fiti surprinsi. Tot ce pot sa va spun este ca imaginile sunt exceptionale, modul in care au fost filmate este inteligent si speculeaza toate avantajele cadrelor urbane de exceptie.
  • filmul are si o parte de „romance” adolescentin, foarte fin lucrata. Veti zice ca finetea nu este atributul filmelor de actiune, si tocmai acest lucru surprinde in mod placut, personajele sunt credibile, relatia dintre ele se moduleaza pe parcursul filmului si actorii se descurca excelent. Zendaya, cea care o joaca pe MJ este o revelatie, o tanara actrita departe de sabloanele filmelor cu supereroi, foarte convingatoare si usor de placut, cu o stralucire aparte,
  • inainte de acest film nu pot sa spun ca-mi placea de Tom Holland, actorul care-l interpreteaza pe Peter Parker/Spiderman. Mi se parea un personaj aproape plat, fara vreun farmec deosebit, in ciuda prestatiei mai degraba bune din Endgame. In acest film, mai exact in a doua lui jumatate, personajul lui Peter Parker capata adancime si Tom Holland isi dovedeste calitatile actoricesti, o supriza extrem de placuta.
  • cei trecuti de varsta adolescentei (🙃) vor fi incantati sa o descopere pe Marisa Tomei in rolul matusii May, care cucereste, ca de obicei, prin farmecul si prezenta ei deosebita pe ecran. In plus face un „cuplu” foarte simpatic cu Jon Favreau.
  • In final, dupa post credits mai aveti nu una, ci doua secvente de film, care nu trebuie ratate. Daca prima va fi o mare surpriza si va va da un indiciu despre filmul sau filmele care vor urma, cea de a doua scena va fi…inca o surpriza amuzanta, care da intr-un fel dovada si de auto-ironie (auto-ironie prezenta de altfel si la inceputul filmului, prin alegerea unei anumite melodii, care o sa va surprinda!).
  • daca tot am adus vorba de muzica, trebuie neaparat mentionat ca filmul beneficiaza de o coloana sonora extraordinara, in format 3D surround, de o calitate pe care nu am mai remarcat-o in vreun film pana acum (poate Endgame sa fi dat ceva indicii). Acest sunet contribuie foarte mult la experienta cu adevarat imersiva, pentru ca este, literalmente, peste tot!
  • filmul nu duce lipsa lispa de umor, umor de situatie sau ivit din clasica si arhicunoscuta stangacie adolescentina, umor din conversatii sau auto-ironia de care am pomenit. In final filmul chiar lasa o impresie foarta placuta, de relaxare, in parte si datorita acestor momente, bine alese si presarate pe tot parcursul lui.

Ca ultima precizare va dau mai degraba o sugestie, urmariti-l in format IMAX 3D; daca un film merita sa fie vazut in acest format atunci acesta este! Alegeti randuri la mijlocul salii pentru ca filmul are multe scene de prim plan, inteligent gandite, dar si scene de ansamblu cand actiunea se petrece peste tot, si nu veti vrea sa ratati nimic. Cred ca o pozitionare pe randurile 6-10 dintr-o sala IMAX este potrivita, asa veti aprecia din plin calitatea 3D a acestui film.

In final va spun sincer ca mi-a fost extrem de greu sa scriu despre Omul-Păianjen: Departe de casă fara sa scap vreun spoiler dar va promit ca revin cu un review indata ce filmul nu va mai fi o premiera in cinematografe (cei care nu vor fi vazut acest film pana atunci sa nu-mi citeasca recenzia!). M-am straduit sa pastrez secretul pentru ca merita sa descoperiti acest film exact asa cum l-am descoperit si eu – surpriza contribuie la impresia generala – si va promit ca nu o sa regretati.

Astept parerile voatre aici, dupa ce vedeti filmul!

Trailer – il puteti urmari fara grija, este fara spoilere!

Surse foto: Marvel

Eu am vizionat Omul-Păianjen: Departe de casă, in format IMAX,  in seara premierei mondiale, gratie SwissPlan, multumesc Claudia Patrascu si Abert Budica!

3 gânduri despre “Omul-Păianjen: Departe de casă

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s