Dumbravile copilariei

Din sămânţă de arţar
de Otilia Cazimir
Din sămânţă de arţar
(Ştii c-avea drept aripioare
Solzi subţiri de chihlimbar?)
Printre bulgări se arată
Pui de copăcel sălbatic,
Frunză crudă şi crestată,
Parcă-ntinde un buratic,
Ca să vadă dacă-i cald,
O lăbuţă răsfirată
De smarald…

Va amintiti de poeziile copilariei noastre? Cele din manualele de scoala, cele pe care le recitam cu patima si emotie la serbari, cele pe care le spuneam mandri sau dimpotriva, un pic inciudati, de fiecare data cand ne vizitau matusi si unchi, sau cand mergeam chiar noi in vreo vizita?

Va amintiti de Topârceanu si Arghezi, de Ana Blandiana, poeziile despre flori si seminte, gâze si furnici, despre greieri cantareti, despre buburuze cu dor de duca, despre puf de papadie si mladite de salcii plangatoare?

Va amintiti de filmele copilariei noastre? De Veronica (1972, regia Elisabeta Bostan), fetita care pleaca in lumea basmelor si intra in padurea fermecata, intr-o adevarata calatorie initiatica din care se intoarce mai inteleapta si mai generoasa?

Dar despre Maria Mirabela (1981), superbul film regizat de Ion Popescu-Gopo, intr-o combinatie de „live action” si animatie, cu muzica atat de usor de fredonat a lui Eugen Doga si versurile lui Grigore Vieru? Eu imi amintesc cu drag de aventurile celor doua fetite, Maria si Mirabela, de calatoria lor spre Zâna Padurilor pentru a-si ajuta prietenii Oache, Scaparici si Omide.

Dar de Dumbrava Minunata (1981) al carui scenariu, bazat pe povestea lui Mihail Sadoveanu, a fost adaptat pentru film de Draga Olteanu Matei? Povestea Lizucai o stim cu totii, dar filmul o ilustreaza minunat, iar padurea in care ajunge impreuna cu catelusul ei, Patrocle, este o lume feerica, plina de personaje fascinante, intr-o atmosfera de basm.

Toate acestea au un numitor comun, probabil ca l-ati intuit, este vorba despre dragostea pentru natura, poate unul din primele lucruri pe care copiii trebuie sa-l invete, alaturi bunele maniere si respectul pentru semeni, in cei 7 ani (sau mai multi) de acasa.

Vremurile s-au schimbat, traim altfel decat o faceam pe vremea cand noi eram copii dar natura este si trebuie sa ramana o parte importanta din viata noastra si a copiilor nostri. Nu numai pentru faptul ca avem nevoie de natura pentru a supravietui ci si pentru este cadrul perfect pentru relaxare si echilibru, iar copiilor le ofera experiente reale, oportunitati pentru exersarea abilitatilor si contribuie la dezvoltarea lor armonioasa, si fizica dar si psihica.

Din pacate copiii de azi petrec prea mult timp intre pereti de beton, la scoala sau acasa, pe strazi de asfalt si ciment, in orase care ofera prea putin spatiu pentru verde, prea putin loc pentru interactiunea directa cu natura. Dar, desi limitate si putine, aceste locuri exista, si trebuie sa invatam sa profitam de ele la maxim, sa le aparam si sa le ocrotim, fie ca este vorba de parcuri, spatii pentru joaca sau chiar spatiul verde de langa bloc.

Ati observat ca in vacante copiii sunt mai veseli, mai fericiti, au mai multa pofta de mancare si adorm mai usor? Asta pentru ca de obicei in vacante timpul pe care il petrecem in aer liber, in natura, este semnificativ mai important decat in restul zilelor. Iar pentru copii interactiunea aceasta cu natura este benefica, de la aerul curat care le umple plamanii, pana la lumina soarelui, importanta pentru mentinerea sanatatii, de la activitatile de explorare pâna la simpla miscare si joaca in aer liber.

Noi locuim la bloc dar, din fericire, acesta dispune de un spatiu verde destul de important, o mica zona de gradina cu tei, al caror miros ne incanta in serile de la sfarsitul primaverii, o zona amenajata cu gazon si flori de catre locatarii din bloc si o zona mai putin amenajata, cu niste roscovi inalti, un corcodus, cativa plopi si duzi si multi arbusti diferiti, printre care si cativa de soc.

Baietii mei profita din plin de acest spatiu verde aflat la dispozitia lor si, impreuna cu copiii din bloc, organizeaza expeditii, vanatori de comori, jocuri epice de-a v-ati ascunsa sau adevarate lupte intre triburi. Cele cateva ore pe care le petrec afara zilnic, in compania prietenilor lor sunt cele mai placute ore ale zilei, iar cand vremea nu le permite sa iasa la intalnirea cu prietenii sunt foarte nemultumiti si tristi.

De fapt toata ideea acestui articol a pornit de la stirea ca pe Cartoon Network au aparut, incepand de luni, 8 iulie, noi episoade din serialul animat Craig si Dumbrava (difuzate de luni pana vineri de la ora 12:40). Craig este de varsta baietilor mei, are 9 ani si ii place sa exploreze zona verde salbatica din apropierea casei sale numita „Dumbrava”, impreuna cu prietenii sai. Ei au parte in fiecare dupa-amiaza aventuri pline de imaginatie, adevarate expeditii palpitante, se joaca impreuna in Dumbrava petrecand un timp magic in aceasta lume.

Si uite-asa mi-am amintit de poeziile despre natura si de filmele copilariei mele, si am incercat sa vad cum este acest film diferit, ce are nou, ce este actual la el. Ei bine, Craig si Dumbrava este un serial de animatie axat pe experientele din lumea de azi, ancorat in realitate. In el nu exista Zâna Buna, nici Zâna Padurii si nici Mos Timp, nici un licurici nu va canta precum Scaparici, nu vor aparea personaje de basm sau de poveste. In Craig si Dumbrava magia vine din imaginatia, inventivitatea si creativitatea copiilor, dar sa nu credeti ca duce lipsa de culoare, personajele sunt haioase iar intamplarile lor îi vor inspira pe copii sa iubeasca natura si sa aiba grija de ea.

Am facut un mic experiment si l-am trimis pe M. (10 ani) in jurul blocului, sa faca poze si sa vorbeasca cu prietenii lui despre natura. Fotografiile care ilustreaza acest articol, in afara de cele din Craig si Dumbrava, sunt realizate de el. A reusit sa surprinda perfect frumusetea in lucruri simple si am descoperit, prin fotografiile lui, ca este atent la micile detalii si iubeste natura. Am descoperit acest lucru si la prietenii lui, va las sa va convingeti, ascultandu-i pe ei.

In final vreau sa va reamintesc sa aveti grija de micile voatre dumbravi si sa nu uitati de noile episoade din serialul animat Craig si Dumbrava, difuzate de luni pana vineri de la ora 12:40 pe Cartoon Network.

Astept aici parerile voastre despre filmele copilariei noastre si despre noile filme pentru copii, dar si povesti despre cum iubesc copiii vostri natura (cateva idei puteti gasi si aici.)

Craig_din_Dumbravac

 

 

22 de gânduri despre “Dumbravile copilariei

  1. Am văzut toate filmele, am citit toate poeziile despre care ai amintit. Din păcate, filmele pentru copii sunt mult mai… nici nu știu ce cuvinte să aleg pentru a fi bine înțeleasă. Oricum, noroc cu Craig și Dumbravă că mai pot învăța ceva și despre natură.

    Apreciat de 1 persoană

    1. Cred ca oferta de filme pentru copii de acum este foarte diversa, depinde ce alegeri se fac. Am descoprit filme de lung metraj superbe dar si seriale de desene animate placute de urmarit si educative, cum este si cel despre care povestesc in articol. Filmele copilariei noastre se impletesc cu nostalgia, de aceea ni se par deosebite dar trebuie sa recunoastem ca lumea s-a schimbat iar copiilor de azi nu le mai place neaparat ce ne-a placut noua.

      Apreciat de 1 persoană

  2. M-ai atins unde ma doare. Cand vad ca sotul nu stie nimic de aceste filme mi e pare trist. Ce-i drept el a cam crescut in padure, in Voluntari. Dar avea si lapte d ela capre pe care le crestea ai lui in curte.
    As vrea sa imi spui cum ai pus cele doua benzi de sunet in articol 😀
    Si… daca ra fi dupa mine as tine copiii numai in natura, printre animale si fara betoane.

    Apreciat de 1 persoană

  3. Cu toate aceste mențiuni despre copilăria noastră, ai trezit o nostalgie aparte în sufletul meu. Imi dau seama ca am îmbătrânit, ca în copilărie voiam să cresc, iar acum as vrea să fiu din nou copil.

    Apreciat de 1 persoană

    1. Dintre toate acele filme cred ca cel mai mult imi place Maria Mirabela! talention lui Ion Popescu-Gopo este extracordinar iar acel film are ceva deosebit.

      Apreciază

  4. Eu sunt incantata de faptul ca băiețelul meu (4 ani) prefera sa se uite la Veronica, iar cantecelele din film ii plac în mod deosebit. Altfel, el e prea mic pentru carton network deocamdată.
    Dacă ar fi sa aleagă între televizor/telefon și stat afara, clar ar alege a doua opțiune, ceea ce este minunat în aceasta era foarte tehnologizata. Sper sa poate menține mereu un echilibru între ecrane și natura.

    Apreciază

  5. Eu retraiesc copilaria alaturi de copilul meu. Craig si Dumbrava mi se pare un serial foarte potrivit pentru cel mic, distractiv dar si educativ in acelasi timp.

    Apreciază

  6. Cat de frumose au fost aceste filme din copilaria noastra! Foarte frumoase si pozele surprinse de copilutul tau! Cat despre aceste desene cu Craig si Dumbrava… nu le prea stiu dar dupa ce o sa mai creasca piciul meu… sunt convinsa ca o sa le urmarim impreuna!🥰

    Apreciază

  7. In copilarie iubeam toate filmele mentionate de tine, insa despre Craig si Dumbrava nu stiam, pare un desen animat educativ, cum mai rar gasesti acum.

    Apreciază

  8. Incerc sa o scot zilnic pe cea mica afara desi timpul nu-mi permite sa stau atat de mult pe cat si-ar dori ea. Evident ca socializarea si petrecerea timpului in natura este extrem de important

    Apreciază

Lasă un comentariu