Perspective

Printr-un concurs de imprejurari destul de complex am reusit sa ajung la un eveniment de care aflasem demult, care mi se parea foarte interesant, dar la care renuntasem pentru ca avea loc in perioada vacantei noastre de vara. Ei bine, planetele s-au aliniat (sau dezaliniat mai degraba, pentru ca a trebuit sa anulam o parte din vacanta) si, aflandu-ma in Bucuresti, m-am inscris pe ultima suta de metri si am primit rapid si confirmarea de participare, cu ajutorul echipei foarte amabile si reactive de la Evensys.

De ce Social Media for Parents

Trebuie sa recunosc, nu ma pricep prea bine la social media, interesul pentru acest domeniu a inceput cam de cand am inceput acest site/blog, inainte de el aveam o prezenta discreta pe retelele de socializare, pe care le foloseam mai mult ca sa scanez rapid ce se mai intampla prin lume si prin cercul de prieteni. Nici acum nu sunt vreun expert, de exemplu Instagram mi se pare absolut criptic si de neinteles, norocul meu e ca am primit niste sfaturi foarte utile chiar la acest eveniment.

Cum Marisimici este dedicat familiilor cu copii se poate presupune ca audienta principala este constituita din parinti, deci participarea la un eveniment de social media pentru parinti mi se pare cea mai adecvata metoda de a ma pune la curent cu ce se mai intampla in aceasta lume, de a invata, de a socializa si de a cunoaste persoane cu aceleasi interese.

M-a atras si programul evenimentului, impartit in trei sesiuni, cu pauze de cafea si socializare, si o pauza mai lunga la pranz. Cele trei sesiuni constau intr-o prima sesiune informativa, cu subiecte din cele mai diverse, o a doua dedicata exclusiv social media, a treia fiind o discutie deschisa despre trendurile in online, care a beneficiat de prezenta unor adevarati influenceri in domeniu. In zona de lobby au fost amenajate si standuri ale sponsorilor  evenimentului, care s-au intrecut in a propune experiente interesante: un concurs Napolact, o roata a norocului de la Nuk, un stand pentru demonstratii Bitdefender, sau posibilitatea de a cumpara carti si, foarte interesant, jocuri de educatie financiara pentru copii: The Money Map Junior si Super Kid.

Ce mi-a placut

In primul rand mi-a placut organizarea, un loc deosebit, Hotelul Caro, o sala foarte frumos amenajata cu acces la terasa superba, inverzita, cu vedere la lac. Apoi mi-a placut atmosfera, multa lume relaxata, zambitoare, majoritatea celor prezenti fiind incantati sa se reintalneasca cu prieteni din mediul online. Am avut ocazia sa revad cateva din participantele la Superblog dar si mame din comunitatea Digital Parents Talks si am reusit sa cunosc si persoane noi.

smp.jpg

In sesiunea Parenting Trends, mi-a facut placere sa o ascult pe Antonia Noel, psihologul parintilor, care a vorbit despre relatia pozitiva parinte-copil. Am aflat astfel cat de important este sa intelegem ca fiecare din noi este o persoana unica, irepetabila, si ca trebuie sa abordam aceasta relatie de pe pozitii corecte, fiecare fiind responsabil de propria „parte” de relatie. Dar va pot dezvalui o surpriza, si anume ca in curand voi publica un interviu du Antonia Noel, in care vom detalia acest subiect. Am ascultat-o cu mare interes si pe Adriana Mitu, fondatoarea Centrului Educ, care a abordat un subiect foarte interesant: increderea in sine a copiilor si ce pot face parintii pentru a o cultiva.

In a doua sesiune am aflat o multime de lucruri utile, de aplicat imediat in social media. Pentru Facebook am primit mai multe sfaturi si indicii de la Silvia Dragasan, Senior Facebook Manager EMAG, a urmat Youtube si o prezentare non-conformista, antrenanta, sustinuta de Cristian Florea, Social Media Manager la Kooperativa 2.0. Intr-un final Cristian Manafu, Managing Partner la Evensys, a decodat pentru noi o mare parte din secretele Instagram, printr-o prezentare extrem de amanuntita in care a inclus si multe resurse de documentare.

smp2.jpg

Ultima sesiune a prilejuit un schimb de idei foarte interesante despre subiectele actuale (Online Trends) si mi-a facut placere sa le revad Atena Boca (La primul bebe) si pe Ioana Marinescu (Pisica pe sârma). Am avut ocazia sa le cunosc si pe Gabriela Maalaouf, trainer pentru copii si parinti, o persoana cu o poveste impresionanta despre care cred ca voi mai scrie, Diana Cotoros, co-fondator al asociatiei 9 Vrem parinti, pe Miruna Ioani (Si blondele gandesc), dar si pe Robert Diaconeasa,  un Daddycool si un blogger deosebit, cu povesti de suflet.

Perspective deschise

Am lasat la sfarsit ce m-a impresionat cel mai mult, si anume prezentarea sustinuta de Nansi Lungu, Behavioral Analyst la Bitdefender, despre tehnologie, parinti si copii moderni. Am descoperit nu una, ci mai multe perspective ale abordarii subiectului, am cunoscut o persoana extrem de interesanta, cu o vasta cultura in domeniu, care se putea citi usor in multele referinte la carti si studii de specialitate.

Surprinzator, tot demersul nu a fost tintit spre a oferi solutii sau raspunsuri exacte la intrebarile pe care ni le punem cu totii, ci mai degraba spre a oferi un cadru, un context, o expunere a unei situatii in care ne aflam acum, fata in fata cu o tehnologie – cu avantajele si dezavantajele ei – care evolueaza mai repede decat ne-am fi asteptat si care se extinde spre domenii multiple.

smp1.jpg

Discutia ghidata de Nansi Lungu si presarata cu intrebarile tuturor (cred ca a fost cea mai interactiva prezentare) a adus un alt mod de intelegere a relatiilor complexe in acest triunghi parinti-copii-tehnologie. In mod neasteptat nu am vorbit despre biti, algoritmi complicati sau arhitecturi de sisteme ci despre empatie, intelegere, incredere, despre valorile umane care trebuie sa stea, acum, mai mult ca oricand, in centrul preocuparilor noastre.

Am vorbit despre cum evolueaza tehnologia si despre noile provocari, despre siguranta copiilor in mediul online, despre daca si cat ar trebui sa foloseasca copiii nostri tehnologia, fiecare subiect fiind abordat din mai multe puncte de vedere. In final am avut confirmarea faptului ca nu exista o solutie pentru toate problemele, singura modalitate fiind o abordare echilibrata si o stransa relatie bazata pe incredere, intre parinti si copii.

Educatie pentru viitor

Pentru mine prezentarea lui Nansi Lungu a fost oarecum sursa unei revelatii, mi-am dat seama cat de putin stim intr-un domeniu, in care avansam bâjbâind, si anume educatia copiilor pentru viitor. Incercam mereu sa „construm un viitor” pentru copiii nostri, sa le asiguram toate cele necesare si sa-i ajutam sa se integreze in societate, doar ca lumea de astazi este in schimbare, si nu numai intr-un singur fel.

Traim vremuri interesante si, dupa cum spune si celebrul proverb chinezesc, nu este usor sa traiesti in vremuri interesante. Suntem pusi cu totii in fata unor provocari noi, un context politic si economic global in schimbare, modificari climatice, evolutii tehnologice si o dependenta de tehnologie fara precedent.

elevator

In acest context ar trebui sa ne concentram mai degraba in a „contrui copiii pentru viitor”, a le pune la dispozitie instrumentele necesare pentru a face fata lumii de peste 10-15-20 de ani, pe care nu o putem anticipa. Ei vor fi adulti intr-o vreme cand robotii vor prelua sarcinile muncitorilor de azi, cand nanotehnologia va interveni in medicina, cand arta va fi generata pe computer iar explorarea spatiala ar putea fi o optiune de vacanta.

In lunile urmatoare veti gasi, aici pe site, noi articole pe aceasta tema, rezumate ale stirilor din domeniu, interviuri, provocari la discutii. Va invit alaturi de noi in proiectul „Educatie pentru viitor” si sper ca el sa fie un instrument util tuturor parintilor preocupati de educatia copiilor lor.


Social Media for Parents

Organizator: Evensystéléchargement

Sponsori: Nuk, Bitdefender, Boiron, Napolact Bio

2 gânduri despre “Perspective

  1. Evenimentul la care ai participat a fost foarte interesant și cred că te-ai ales cu multe informații și experiențe. Deși nu am participat la un eveniment de parenting, după ce am citit articolul tău, mi -aș dori să particip.

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s