Vacanta in Vâlcea-Gorj

 

Un articol din seria @momondo #owtravelers #admomondo

Cu acest articol raspund unei provocari momondo, aceea de a oferi o destinatie alternativa de vacanta in România. Cand ne gandim de obicei la o vacanta in tara avem in vedere cateva zone binecunoscute, litoralul, Valea Prahovei, zona Bran-Moeciu, Maramuresul sau Bucovina, si mai nou cateva orase foarte frumoase cum ar fi Sibiu, Cluj sau Oradea.

Noi am descoperit acum cativa ani o alta zona, cu multe obiective turistice interesante, iar copiii au fost incantati de diversitatea activitatilor si a locurilor de explorat. Este vorba de zona situata la limita judetelor Vâlcea si Gorj, in Subcarpatii Getici, un traseu de aproape 100 de kilometri presarat cu locuri de vizitat surprinzatoare, diferite. Traseul incepe la aproximativ 50km vest de Râmnicu Valcea si se termina in localitatea Novaci, punctul de unde incepe Transalpina. Puteti petrece cateva zile in aceasta zona si apoi puteti continua vacanta, fie pe Valea Oltului, fie parcurgand frumoasa Transalpina, cea mai inalta sosea din tara si, se pare, si una din cele mai vechi, existand indicii ca a facut parte din „coridorul IV strategic roman”.

Muzeul Trovantilor de la Costesti

Stiti ce sunt trovantii? Sunt roci bizare, cu forme sferice, elipsoidale, cu marimi de la cativa centrimetri pana la câtiva metri. Aceste roci se formeaza intr-un deal nisipos si la un moment dat se desprind si cad in vale. In termeni stiintifici aceste formatiuni sunt concretiuni grezoase si reprezinta cimentari in masa ale nisipurilor sedimentare, vechi de 6.5 milioane de ani.

La Costesti a fost amenajata o rezervatie, un parc ce poate fi vizitat pentru a admira aceste pietre bizare. Baietii mei au fost foarte incantati sa exploreze pietrele din acest parc si sa gaseasca mereu noi bolovani rotunzi, iar zona este potrivita pentru un mic picnic in natura.

Manastirea Horezu si superba Ceramica de Horezu

Puteti continua traseul cu un popas in localitatea Horezu puteti vizita frumoasa Manastire Horezu ctitorita de Constantin Brâncoveanu  intre 1690 si 1693 si inclusa acum in Patrimoniul Mondial UNESCO.ManastireaHorezu.jpg

Credit foto: Țetcu Mircea Rareș, wikipedia

De altfel Horezu mai are un obiectiv cultural inclus in patrimoniul UNESCO, este vorba de ceramica de Horezu, inclusa in patrimoniul cultural imaterial. vasele de Horezu sunt rosiatice, decorate folosind tehnici si instrumente specifice, decorate cu simboluri si semne in culori vii, rosu, verde, albastru, maro inchis. Mestesugul traditional este unic, specific, in mod traditional barbatii pregatesc lutul iar femeile sunt cele care decoreaza obiectele finite. Nu cred ca veti putea pleca de aici far asa cumparati macar o farfurie decorativa.

Horezu

Culele de la Măldăreşti

Dupa incursiunea la dreapta de DN67, spre nord, reveniti pe traseu si nu peste mult timp va abateti la stânga, spre sud, pentru a vizita Culele de la Măldăreşti. Ce sunt culele? Culele (cuvântul vine din turcescul „kula”) sunt case boieresti fortificate, construite pentru a face fata atacurilor turcilor, mai târziu, atacurilor haiducilor coborâti din codri. Si aceste cule chiar au fost folosite ca decor la filmarile pentru mai multe filme cu haiduci, precum Drumul Oaselor sau Trandafirul Galben.

Cele mai vechi cule din zona dateaza din secolul XVI, cum este Cula Greceanu, ridicata pe la 1517 de juânul Gheorgke Maldarescu. Ea adaposteste acum si o superba fresca realizata in 1934 de pictorita Olga Greceanu.

cula12

Mai puteti vizita aici si Cula Maldaresti, construita mai târziu, in 1812 si inconjurata acum de un frumos parc sau Casa memoriala I.G. Duca. In apropiere se afla si Biserica Adormirii Maicii Domnului, cu picturi murale foarte frumoase.

In zona aveti o varianta foarte frumoasa de cazare, este vorba de Conacul lui Maldar, amenajat chiar intr-o cula autentica dar oferindu-va tot confortul modern.

Cheile Oltetului, Pestera Polovragi si Pestera Muierilor

Mai departe avansati spre vest aproximativ 20 de km si apoi virati la dreapta, pentru a vizita Cheile Oltetului si Pestera Polovragi. Traseul incepe de la Manastirea Polovragi si trece printr-un defileu inverzit, o arie naturala protejata unde se gaseste, printre alte plante tipice vegetatiei mediteraneeene si castanul comestibil. Daca veti face aceasta excursie toamna veti avea poate ocazia de a gasi si gusta castane coapte!

Dupa cateva sute de metri o poarta de stanca va arata ca ati ajuns la Pestera Polovragi, unde se spune ca ar fi locuit la un moment dat chiar Zamolxe,  liderul spiritual al geto-dacilor. Numele pesterii vine de la o planta de leac care s-ar fi numit povraga sau polovraga. galeria vizitabila are 800 de metri si este presarata cu diverse formatiuni de piatra, stalactite si stalagmite, coloane domuri, bazine de apa. Trebuie sa stiti ca pestera gazduieste si o colonie de lilieci dar noi nu am reusit sa vedem nici unul, desi ne-am fi dorit, ei sunt ascunsi in galeriile mai mici fiind foarte sensibili la prezenta oamenilor in pestera.

In apropiere (10km) se afla o a doua pestera interesanta, pestera Muierilor iar pentru a ajunge la ea trebuie sa reveniti in satul Polovragi, sa mergeti spre Baia de Fier si apoi spre nord,pana in zona amenajata pentru parcare. Aceasta pestera, aflata in partea de sud a Muntilor Parang a fost sculptata de Râul Galben si are si ea o istorie foarte bogata. Se spune ca aici se adaposteau femeile si copiilor in timpul razboaielor, cand barbatii plecau la lupta.

PesteraMuierii2

Pestera este foarte vasta si se dezvolta pe 4 niveluri dar galeria amenajata pentru vizitare are aproximativ 600m si trece prin mai multe „incaperi” interesante, Sala Altarului, Cupola. Pe tot parcursul puteti admira formatiuni interesante de stanca cum ar fi Valul Muierii, Bazinele Marin Cascadele Impietrite, si multe altele. In aceasta pestera au fost gasite multe ramasite de animale, ursi, lei, hiene, vulpi, lupi, mistreti sau capre salbatice dar si obiecte manufacturate de oameni, datand dinaintea erei noastre.

In speranta ca v-am trezit interesul cu acest traseu va invitam sa-l parcurgeti, fie organizand o mica vacanta in zona, fie in drum spre Transalpina sau daca va veti petrece vacantele pe valea Oltului. In apropiere puteti gasi si alte atractii turistice, trasee, biserici de lemn, rezervatii naturale.

Nu uitati ca momondo va ajuta oricand sa va organizati vacantele, puteti gasi bilete de avion, hoteluri sau oferte pentru inchirierea de masini, precum si sugestii turistice si informatii, iar aplicatia momondo o puteti descarca de aici.

Va astept aici comentariile, parerile sau sugestiile si va doresc vacante memorabile, pline de experiente frumoase!

9 gânduri despre “Vacanta in Vâlcea-Gorj

  1. Mă bucur că ați ales o astfel de locație. Eu sunt din Gorj și când eram mică, obișnuiam să mergem în week-end la Cheile Oltului, peștera Muierii, Polovragi.
    Îmi este dragă această zonă

    Apreciază

  2. Ioana…mi-ai trezit multe amintiri! Mama era dintr-un sat din jud Valcea, IN Horezu a facut o parte din scoala…
    In copilarie mergeam in fiecare an o saptamana la bunicii din partea ei. Vizitam imprejurimile. Sunt locuri super frumoase acolo…cele mentionate de tine si altele in plus.
    Am mai mers acolo si dupa ce nu am mai avut bunici..
    Drept e ca de vreo 8 ani nu am mai ajuns prin zona.
    Cine stie..poate in curand vom ajunge😊
    Multumesc pentru reamintire.

    Apreciază

  3. Nu am vizitat încă zona aceasta. Sper să ajungem în concediile viitoare se vede cât e de frumos și sunt sigură că ne-am simți bine acolo.

    Apreciază

  4. Am petrecut multe concedii sau doar ”ieșiri” din București în zona Vâlcea, Călimănești, Voineasa datr nu am ajuns în locurile pe care le-ai prezentat. Știam de Trovanții de la Costești, i-am văzut în trecere, de Horezu sau Peștera Muierilor și Polovragi. Mi-am propus să ajung și în zonele acestea pentru că sunt cu adevărat extraordinare.
    Mulțumesc pentru traseul minunat!

    Apreciază

  5. Peștera Muierilor seamănă foarte bine cu Peștera Boli. Nu am ajuns in aceasta parte a României dar mi-aș dori, cu prima ocazie voi vizita și eu muzeul, mănăstirea și peșterile.

    Apreciază

  6. Este frumoasa zona! Horezu si Pestera Polovragi le-am vizitat in prima mea practica la facultate si am fost extrem de incantata. Avem o tara minunata.

    Apreciază

Lasă un comentariu