Imi face placere sa va prezint una din cele mai noi aparitii de la Editura Cartea Copiilor, Plimbarea domnului Pleașcă, semnata John Burningham. Autorul si ilustratorul englez a castigat mai multe premii pentru carti ilustrate pentru copii, in Marea Britanie, America si Germania si a fost printre finalistii prestigiosului Hans Christian Andersen Award, o recunoastere a intregii sale activitati. Juriul a apreciat combinatia de ironie delicata, inocenta si seriozitate a textelor sale si sensibilitatea in folosirea liniilor si culorilor pentru a crea desene nuantate, prietenoase, atragatoare pentru copii.
De fapt desenele sunt primul lucru care atrage atentia in Plimbarea domnului Pleașcă, coperta este atat de frumoasa ca nu-ti poti lua ochii de la ea. O grafica subtila, amintind de pictura naiva dar in care ilustratiile sunt create din linii si hasururi foarte bine stapanite, peste care se suprapun culori calde, fluide, placute privirii.
Dar povestea? Este o poveste simpla si frumoasa, destinata copiilor de varsta prescolara, intre 2 si 6 ani. Dupa parerea mea este o carte potrivita chiar de la un an in sus, o carte numai buna de citit puiului ghemuit in brate, intr-o dupa-amiaza linistita sau seara, inainte de culcare. Mica povestioara are personaje prietenoase, animale simpatice, multa natura si mult verde si o actiune usor repetitiva, exact asa cum le place copiilor. De altfel repetitia este intrumentul narativ perfect in povestile pentru copiii de varsta mica, pentru ca ofera un anumit ritm, aproape senzatia unui ritual, iar actiunea este mai usor de urmarit si de tinut minte.
Intr-o zi, domnul Pleașcă se hotaraste sa plece la plimbare cu barca si imediat apar si alti amatori de plimbare. Domnul Pleașcă ii primeste, pe rand, pe toti, dar cu conditia sa nu se ia la harta, sa nu se certe, sa nu se necajeasca, si in general, sa se poarte fiecare frumos. O parte din comportamentele evocate de Domnul Pleașcă sunt dintre cele pe care le putem considera normale, iepurii topaie, cateii fugaresc pisicile, purceii se tavalesc iar vitelusii tropaie. Dar ce se intampla cand cei din barca nu mai respecta rugamintea domnului Pleașcă si fiecare face ce vrea? Barca se inclina si cad cu totii in apa! Din fericire este o zi calda de vara, toti pasagerii din barca ajung la mal si se usuca la soare iar domnul Pleașcă ii invita la ceai.
Aceasta poveste simpla si atractiva atractiva abordeaza un aspect esential in educatia copiilor, si anume integrarea armonioasa in societate. Copiii vor intelege ca atunci cand sunt intr-o anumita situatie, pentru binele tuturor, este bine sa-si controleze comportamentul. Vor intelege de asemeni ca pe langa drepturi au si responsabilitati, iar relatiile cu ceilalti se bazeaza in mare parte pe respectarea unor reguli, unor conventii sociale. Chiar daca nu pare, copiii sunt in stare sa faca analogii, si daca in poveste este vorba de un vitelus care tropaie intr-o barca ei pot intelege, cu ajutorul parintilor, ca nu trebuie sa se comporte la fel, de exemplu cand se afla intr-un magazin.
Pâna la urma povestea ne arata ca putem trai cu totii impreuna, oricat de diferiti am fi, cu conditia de a respecta cateva reguli simple. Scopul acestor reguli este de a permite tuturor sa se bucure de oportunitatile care li se ofera, sa se bucure de viata, in siguranta si fara a-i deranja pe ceilalti. Consecintele negative sunt ilustrate simplu: barca se rastoarna, din fericire fara urmari grave, in afara faptul ca totii aventurierii sunt nevoiti sa se intoarca pe jos acasa. Copiii pot intelege de aici si relatia cauza-efect, si notiunea de consecinta, un comportament neadecvat atrage dupa sine o penalizare, chiar daca aceasta este blanda.
Am citit povestea impreuna cu baietii mei, si pe langa faptul ca au inteles imediat si foarte bine mesajul cartii, ei au fost incantati de desene si au incercat apoi sa faca propriile lor opere de arta. De altfel chiar vreau sa sugerez sa legati aceasta carte, si in general cartile, de activitati impreuna cu copiii. Astfel ei vor intelege utilitatea cartilor si mai mult, vor invata sa priveasca acelasi fenomen din mai multe unghiuri, sa faca conexiuni, sa-si dezvolte abilitatile creative.
Activitati sugerate:
- desene inspirate din intamplarile din carte sau alte intamplari care sa aiba un inteles asemanator;
- construirea unei barcute de hartie cu care se pot juca pe apa (atentie sa fie in siguranta!). Ei pot adauga mici figurine in barcuta, si pot vedea si ce se intampla daca barca se clatina.
- cu ajutorul unor marionete (sau jucarii) puteti pune in scena povestea domnului Pleașcă, o mica piesa de teatru „home-made”.
- contruiti din plastilina sau din blocuri de constructie (gen Lego) casa domnului Pleașcă, raul, barcuta, participantii la expeditie. Puteti apoi face poze pentru a pastra aceasta creatie in albumul de amintiri.
- incurajati copiii sa compuna propria poveste, asemanatoare acesteia. Va veti amuza in mod sigur iar ei vor fi foarte incantati sa va prezinte creatiile lor.
Va invit deci sa cititi Plimbarea domnului Pleașcă impreuna cu cei mici si astept aici parerile voastre.
Si va promit ca voi reveni in curand cu alte noutati editoriale.
O poveste foarte frumoasa! Mi-ar plăcea sa o citesc și eu!
ApreciazăApreciază
O poveste minunată pentru cei mici! Mi-ar plăcea să citesc și eu, chiar de sunt mare.:))
ApreciazăApreciază
Cat de draguta este carticica! Trebuie neaparat sa o cumpar si eu si sa i-o citesc puiului meu mic!
ApreciazăApreciază
Faina carte ! Imi plac cartile inteligente, formeaza oameni inteligenti. Si desenele sunt frumoase.
ApreciazăApreciază
Îmi plac cărțile educative, din care copiii chiar rămân cu ceva. Dacă sunt mai mărișori, pot chiar să reproducă povestea într-o scenetă.
ApreciazăApreciază
Ce fain! Imi plac mult cărțile de genul acesta. Deja i am luat lui bubu multe cărți, deși deocamdata ar vrea doar sa le rupă. Astept ziua in care imi va da atentie când îi citesc.
ApreciazăApreciază
Mie imi plac mult cartile pentru copii si ador să le citesc împreună cu nepoțica mea.
ApreciazăApreciază
Cred ca e o poveste care i-ar fi pe plac si piticului meu.
ApreciazăApreciază
Drăguță poveste, și educativă pe deasupra. O s-o rețin pentru când va fi cazul 🙂
ApreciazăApreciază
Ce interesantă pare! O voi cumpăra și eu pentru copilașii mei.
ApreciazăApreciază
Este minunata, mai ales pentru pitici, vreau sa o cumpar si eu!
ApreciazăApreciază
Ce frumoasa e carticica aceasta pentru copii, are imagini tare dragute.
ApreciazăApreciază
O poveste captivanta pentru cei mici, cu siguranta Alex al meu ar fi incantat de o asemenea carte.
ApreciazăApreciază
Oare cum de am ratat-o? Pare super interesanta si le-ar placea picilor mei.
ApreciazăApreciază
Imi plac mult carticelele pentru copii! O sa o retin si eu pe aceasta. Suna fain de tot si are ilustratii tare simpatice. 😘
ApreciazăApreciază
Sunt tare incantata de diversitatea carticelelor pentru copii din zilele noastre!
ApreciazăApreciază
O carte frumoasa. Imi plac cartile care transmit un anumit mesaj copiilor!
ApreciazăApreciază
Ilustrațiile arata foarte bine, sunt realizate frumos, ceea ce e important deoarece copiii sunt foarte atrași de acestea in general
ApreciazăApreciază
Este o carte interesanta pe care mi-as dori s-o citesc si eu
ApreciazăApreciază
Ilustartii sugestive si o poveste demna de citit!
ApreciazăApreciază
Cu adevarat o abordare noua in materie de cărți pentru copii. Nu degeaba a fost premiat.
ApreciazăApreciază
Abia aștept sa am și eu ocazia sa citesc astfel de cărți cu al meu kinder. 😁
ApreciazăApreciază
Ce frumos! Activitatile sugerate sunt o buna sursa de inspiratie. 🙂
ApreciazăApreciază
Mereu citesc articole interesante la tine. Acum am vazut un alt fel de a prezenta o carte, dar si ce poti pune in aplicare dupa ce o termini de citit. Multumesc.
ApreciazăApreciază