Atitudinea fata de viitor
De cele mai multe ori ne gandim la viitor in plan personal: eu, familia mea, poate si cei apropiati. Unii dintre noi se gandesc un pic mai departe: cercul de prieteni, comunitatea sau ceea ce se cheama acum „bula” in care traim. Rareori ne raportam la viitor pe un plan mai larg decat acesta. Indiferent cum privim noi viitorul, viitorul ne priveste pe toti, in aceeasi masura.
Discursul Gretei Thunberg la UN Climate Action Summit, din data de 23 septembrie a impresionat prin dramatism si intensitate emotionala si facut ocolul lumii de mai multe ori. A ridicat un val de comentarii, pozitive sau negative. In acest context a circulat in social-media scrisoarea deschisa adresata tinerilor de jurnalistul australian Alan Jones (scrisa de fapt cu jumatate de an inainte de acel discurs) din care voi reda un mic fragment, tradus, mai jos.
„…Sunteti prima generatie care a cerut aer conditionat in fiecare clasa. Vreti un televizor in fiecare camera si lectii pe computer. Va petreceti timpul, zi si noapte, folosind gadgeturi elecronice. Acum nu mai mergeti pe jos sau cu bicicleta la scoala ci sositi in masini private care aglomereaza soselele si blocheaza traficul. Sunteti cei mai mari consumatori din toate timpurile. Si va schimbati bunurile de lux, scumpe si perfect functionale, doar pentru a fi la moda.”
Alan Jones, Sky News
La prima vedere cele doua atitudini sunt diametral opuse. Oare? In realitate ambii vorbesc despre acelasi lucru si anume pericolul schimbarilor climatice si atitudinea noastra fata de el. Greta Thunberg este nemultumita de neimplicarea marilor economii ale lumii, marilor firme, a oamenilor politici. Alan Jones este nemultumit de atitudinea noastra, a oamenilor de rand, si mai ales a celor tineri pusi in fata unei realitati evidente: schimbarea climatica este confirmata de din ce in ce mai multe surse stiintifice si in scurt timp ne va afecta vietile in moduri pe care poate nici nu le banuim.
Energia, una din cele mai importante resurse
Acum, in era industry 4.0, pe langa aerul pe care il respiram si apa noastra cea de toate zilele, energia este una din cele mai importante resurse. Daca reflectati un moment veti realiza ca aproape orice actiune a noastra, de la cea mai simpla la cea mai complexa implica un consum de energie, direct sau indirect. Un exemplu simplu: painea este coapta in cuptor, transportata cu masina, vanduta intr-un supermarket iluminat si care beneficiaza de case de marcat electronice, cu angajati care au venit la serviciu cu masina, metroul sau autobuzul, care poarta haine manufacturate intr-o fabrica…. si lista nu se opreste aici.
Cand Einstein a exclamat satisfacut „Totul este energie!” dupa asezarea pe hartie a formulei de o uluitoare simplitate E=mc² nu se referea, desigur, la asta. Dar acum, mai mult ca oricand, tot ce face parte din viata noastra este energie. In ultimul timp se face un efort concertat pentru a produce energie din surse regenerabile: hidro, solara, eoliana, prin forta mareelor, etc. Dar o mare parte din energie este inca obtinuta din combustibili fosili, si aceasta energie este cea care genereaza poluare.
Trebuie sa marturisesc preocuparea mea pentru ecologie si protectia mediului, o preocupare care a insemnat si documentare atenta pentru a identifica in ce fel putem economisi energie, cum putem face acest lucru in mod real, eficient, sustenabil. Si astfel am constatat ca totul incepe de acasa.
Casa, consumator de energie
„Spune-mi ce casa ai si o sa-ti spun cat de ecologist esti!” cam asa s-ar putea exprima in cateva cuvinte importanta pe care trebuie sa o acordam performantei energetice a casei noastre. O casa este un mare consumator de energie, incepand de la lucrurile evidente – incalzire iarna, racire vara, energie electrica pentru iluminat – si pana la lucruri mai putin evidente dar la fel de importante cum ar fi materialele din care este construita sau modul in care este amenajata. Si, dupa cum am spus mai sus, din pacate energia termica pentru incalzire dar si o mare parte din energia electrica (peste 50% la noi in tara) NU sunt obtinute din surse regenerabile (in acest moment), ci din combustibili fosili. Iar atunci cand o casa (sau apartament) are o slaba performanta energetica se foloseste mai multa energie pentru incalzire sau pentru racire.
Imediat dupa terminarea facultatii am locuit, pentru cativa ani, intr-o garsoniera inchiriata din Lacul Tei, situata la etajul 4 al unui bloc cu 4 etaje construit undeva dupa 1980. Peretii erau realizati din prefabricate de beton, ferestrele erau din cele clasice, de lemn cu doua randuri de geamuri, cu chitul care fixa panourile de sticla sarit pe alocuri. In hol, bucatarie si baie aveam gresie pe jos si, date fiind caloriferele mici si vechi, de fonta, iarna gresia parea de gheata. Prin peretii subtiri simteam frigul de afara, era suficient sa te deplasezi dintr-un colt al camerei spre fereastra si diferenta de temperatura era evidenta. Daca batea vantul un pic mai tare ferestrele suierau, o melopee care te infiora, la propriu. In schimb vara, sub acoperisul acoperit cu smoala si cu ferestrele batute nemilos de soarele dupa amiezii (caci erau orientate spre sud-vest) garsoniera se transforma in cuptor. Am incercat sa punem folie reflectorizanta pe geamuri, sa alegem perdele care blocheaza soarele, sa facem curent cu toate geamurile deschise, nimic nu functiona. Cand in sfarsit, cu acordul proprietarului, am instalat aer conditionat, verile au devenit respirabile. Dar si consumul de energie a crescut semnificativ.
Acum locuim intr-un apartament dintr-un bloc nou, solid, cu pereti grosi si bine izolati, cu ferestre termopan si orientare mixta. Anul acesta inca nu am pornit caloriferele, pentru ca nu a fost nevoie (am facut un test la un moment dat, prin octombrie, la cererea administratiei de bloc). Temperatura interioara se pastreaza extrem de bine, chiar daca aerisim constant iar pardoselile, de exemplu, nu se simt reci la atingere. Vara este intr-adevar cald, pentru ca ferestrele principale sunt tot orientate spre vest (ce apusuri minunate!) dar folosim un singur aparat de aer conditionat, de capacitate medie, pentru tot apartamentul. Ne ajuta mult ferestrele de buna calitate, draperiile de tip blind si faptul ca putem aerisi folosind cele cateva ferestre orientate spre nord. Si, cu toate ca beneficiem de confort tot timpul anului, cheltuielile cu incalzirea sunt surprinzator de mici, chiar si pentru un bloc cu centrala proprie care nu beneficiaza de subventiile primariei.
Performanta energetica
Daca ne preocupa intr-adrevar economia de energie, si implicit de bani, dar si confortul ar trebui sa luam masuri, nu? Cum afli care este performanta energetica a casei tale si ce masuri trebuie sa iei ca sa o imbunatatesti?
In primul rand casa sau apartamentul ar trebui sa aiba un certificat energetic, acesta este obligatoriu acum la cumpararea sau la vanzarea unui apartament dar este necesar si in cazul inchirierii, Obligatia solicitarii acestuia ii revine proprietarului si certificatul, cu o valabilitate de 10 ani, poate fi obtinut destul de rapid cu ajutorul firmelor specializate. Acest certificat situeaza locuinta respectiva intr-o clasa de performanta energetica, de la A la G, unde A reprezinta o foarte buna performanta iar G semnifica lipsa performantei energetice. Aceasta incadrare se calculeaza pe baza unei estimari a consumului anual specific de energie, obtinut prin cumularea consumurilor specifice pe categorii de consumatori: incalzire, apa calda de consum, climatizare, ventilare mecanica si iluminat artificial.
Daca doriti sa interveniti pentru imbunatatirea performantei energetice puteti solicita un audit energetic, urmat, desigur, de proiectarea, executia si receptia lucrarilor necesare. Acesta este realizat de un auditor energetic specializat care determina starea de fapt si propune solutii de reabilitare sau imnunatatire termo-energetica a constructiei, pe baza datelor din expertiza termica. In raportul de audit care rezulta din acest proces se poate propune de exemplu schimbarea instalatiilor, inlocuirea tamplariei sau izolarea termica a peretilor. Dupa executarea imbunatatirilor locuinta va trece intr-o clasa energetica superioara, ceea ce implica si un consum mai mic de energie si deci si o economie de bani.
Daca va ingrijoreaza izolarea peretilor exteriori trebuie sa stiti ca exista acum o solutie foarte eficienta pentru a identifica si determina pierderile de caldura, si anume termografia, sau termoviziunea. Este vorba de fapt de o scanare termica a cladirii si inregistrarea radiatiilor infrarosii care sunt apoi convertite intr-o imagine foarte graitoare, ce infatiseaza diferentele de temperatura ale suprafetei analizate. Aceasta metoda se poate folosi si in interior, pentru mentenanta instalatiilor, in special a celor electrice.
Bloc reabilitat vs bloc nereabilitat
In cazul in care doriti sa construiti o casa sau sa renovati o casa existenta este bine de stiut ca aveti nevoie, in prealabil, de calculul coeficientului global de izolare termica, coeficient G, necesar pentru obtinerea Autorizatiei de Construire (se ataseaza la dosarul DTAC). De asemeni veti avea nevoie si de un studiu privind posibilitatea utilizarii sistemelor alternative de energie, adica surse regenerabile de energie ce ar putea fi folosite. O astfel de varianta, rezultata in urma studiului poate aduce beneficiarului economii importante ale cheltuielilor de exploatare dar si satisfactia faptului ca locuinta rezultata este prietenoasa cu mediul.
Proactiv, pentru un viitor mai bun
Dupa cum spuneam in introducere, rareori ne raportam la viitor pe un plan mai larg decat „bula” in care traim. Dar cand este vorba de casa in care locuim, masurile pe care le luam pentru confortul propriu si pentru economisirea de bani (pentru ca da, este si aceasta importanta) contribuie de fapt la un viitor mai bun. Daca locuiti intr-o locuinta cu slaba performanta energetica incepeti sa faceti chiar de acum pasii necesari. Cu putin ajutor veti avea sansa la o viata mai buna si veti reduce si consumul de energie. In acest caz confortul propriu nu intra in contradictie cu binele altora, sau cu binele pe termen lung. Si daca aveti prieteni sau cunostinte care se plang de frigul din casa, de cheltuielile cu incalzirea, sau de aparatul de aer conditionat care nu face fata, recomandati-le sa faca pasul pentru o performanta energetica mai buna a casei lor. Fiecare actiune individuala conteaza pentru viitorul nostru, al tuturor.
Articol scris pentru Superblog 2019, proba sponsorizata de
Surse foto: avizez.ro si Pixabay Royalty Free.
Pentru toate articolele Superblog 2019 click aici.
2 gânduri despre “Viziunea unui viitor mai bun”