Cumparaturi offline in vreme de #covid19

Cristian China-Birta a lansat „Ghidul cumpărătorului în vremurile Corona” in cadrul initiativei #AsteaAșaSeFac, un adevarat indreptar pentru un comportament responsabil atunci cand faceti cumparaturi. Iata sfaturile lui:

  1. Evită transportul public pe distanțe mari și fă-ți cumpărăturile de la magazinul de pe lângă casă.
  2. Nu ieși în public decât dacă chiar trebuie!
  3. Sunt mulți oameni în magazinul ăla din vecini? Așteaptă liniștit afară, pănă se mai golește, la cel puțin 1 metru distanță față de ceilalți;
  4. Când îți alegi produse neambalate, pune-ți neapărat mănușile alea din plastic de la magazin, pe care să nu uiți să le arunci la coș imediat ce termini treaba; așa te ferești de neplăceri și pe tine, și pe alții;
  5. Cumpără doar strictul necesar, magazinele au destulă marfă în depozit și se aprovizionează întruna;
  6. Dacă poți, evită plata cu bani cash; cardul te expune mai puțin la viruși;
  7. Și când pleci, și când revii acasă, spală-te pe mâini cu apă și săpun, câte cel puțin 20 de secunde.
  8. Curăță-ți des telefonul, dar nu cu spirt sau clor care ți se poate strecura printre taste și te lasă fără jucărie, ci cu un șervețel antibacterian.

Infographic

Ne alaturam si noi campaniei cu cateva sfaturi, un pic altfel:

Bye, smartphone, i’ll be back soon!

Poate ca nu stiati dar telefonul nu e tocmai un obiect curat si totusi este obiectul pe care il atingeti de foarte multe ori in timpul unei zile, dupa care mana poate ajunge pe fata. Din momentul in care ati ajuns la magazin, cu manusi sau fara, ati inceput sa atingeti diverse obiecte care pot fi contaminate. Exact acum nu aveti nevoie sa scoateti telefonul din buzunar sau din poseta, sa consultati lista de cumparaturi sau eventual sa raspundeti unui apel sau sa sunati. Chiar daca credeti ca veti dezinfecta telefonul odata ajunsi acasa, s-ar putea sa fie prea tarziu. Pentru o runda de cumparaturi rapida, care sa nu depasasca 30 de minute, nu aveti nevoie de telefon, lasati-l acasa.

Lista de cumparaturi in mod „analog”

Pai, daca nu se poate cu telefon, atunci lista va fi pe hârtie. Dupa ce ati terminat cumparaturile si ati iesit din magazin o puteti arunca direct la cos, evitand astfel riscul de contaminare. E chiar distractiv sa faci o lista de cumparaturi la modul analog, este o activitate la care poate participa toata familia. Mai intai incepeti cu un recensamant al stocurilor din camari, notati ceea ce vi se pare necesar si apoi cereti idei si celorlalti membri ai familiei. O idee buna ar fi sa va ganditi in avans ce veti gati timp de o sampatama sau chiar doua si sa compuneti lista optimizand astfel si costurile si timpul de cumparaturi. Dupa ce ati facut prima schita de lista va invit la pasul urmator. Doar avem timp berechet, nu?

lista

Schita mentala si ordinea listei

In primul rand e important sa mergeti la magazinul cel mai apropiat, conform recomandarilor oficiale dar si pentru ca este, probabil, magazinul pe care il cunoasteti cel mai bine. Daca stati si va ganditi va puteti face un plan mental cu dispunerea rafturilor in magazin, sigur stiti unde se gaseste fiecare clasa de produse. Incercati sa construiti astfel un traseu optim pentru a gasi toate produsele de pe lista iar apoi refaceti lista in aceasta ordine. De exemplu: intru, iau fructe si legume, trec la lactate etc…

In acest fel veti petrece mai putin timp in magazin, riscand astfel mai putin sa va intersectati cu altcineva, si nici nu veti face un du-te – vino inutil doar pentru ca ordinea de pe lista nu a fost optimizata.

Virusul nu e purice, dar e periculos

Nu trebuie sa lasati panica sa va cuprinda pentru ca va trebui sa atingeti produse care au fost atinse de alte persoane. Virusul poate rezista, intr-adevar, un timp mai mare sau mai mic pe suprafete, dar nu va sari pe dvs. Daca va simtiti mai bine, sau daca nu sunteti siguri ca va puteti abtine sa va atingeti fata, va puteti echipa cu manusi si masca.  Masca va poate proteja, in plus, si de eventuale intalniri de gradul III cu alte persoane, potential infectate. Atentie, masca si manusile ar trebui sa fie de unica folosinta si ar trebui aruncate la cos indata ce ati iesit din magazin.

Purtatul manusilor nu va scuteste de spalatul mainilor cand ajungeti acasa, in mod sigur nu le puteti da jos fara sa va contaminati. Daca nu aveti manusi de unica folosinta si folositi manusi de gospodarie e bine sa le spalati cu mult detergent de vase sau cu o solutie pe baza de clor.

masca si manusi

Shopping cat mai contactless

Da, stiu, un subtitlu cam pretentios. Ce vreau sa spun este ca cel mai important e sa evitati contactul cu alte persoane cand va aflati la magazin. Inca nu este clar potentialul de transmitere al virusului de pe suprafete contaminate dar este cert ca poate fi transmis cu usurinta de la o persoana la alta, prin tuse, stranut si probabil chiar prin conversatie. Asa ca alegeti un moment al zilei in care magazinul nu va fi aglomerat, si evitati intervalul 10.00-13.00 care este rezervat pentru persoanele in varsta.

Daca este coada la intrarea in magazin, pastrati distanta de 1-1.5m cu rabdare. Este o distanta impusa pentru a va proteja pe dvs si pe ceilalti cumparatori. In interiorul magazinului tineti aceeasi distanta fata de celelalte persoane si incercati sa nu va angajati in conversatii.

Respectati personalul magazinului, atat lucratorii cat si casierele, nu-i deranjati inutil si ne le faceti munca si mai grea. Ei lucreaza si sunt expusi in mod constant pentru ca noi sa avem posibilitatea sa ne aprovizionam, asa ca nu-i deranjati cu intrebari inutile daca nu ati gasit produsul cautat, nu rascoliti produsele pe rafturi si pastrati o distanta minima chiar si la casa.

Fara cash!

Banii sunt si ei in topul listei celor mai murdare lucruri cu care intram in contact zi de zi. Evitati deci plata cu bani cash si platiti cu cardul, este mai simplu, mai comod, mai rapid si mai sigur.

Odata ajunsi acasa nu uitati ca acel card e probabil contaminat asa ca daca il veti folosi pentru o plata oline aveti grija unde il asezati. Puteti dezinfecta cardurile de plastic cu un servetel igienic dar in orice caz este bine sa va spalati pe maini de fiecare data cand le atingeti.

card

Toate produsele sunt cartofi

Bun, sa zicem ca ati ajuns acasa cu sacosele pline, ati avut grija sa lasati incaltamintea la intrare, sa va schimbati hainele, sa va spalati pe maini, timp de cel putin 20 de secunde, cu sapun, conform indicatiilor. Dar ce faceti cu produsele? Le stergeti pe toate cu clor? Inclusiv merele, ambalajul de oua si cutiile de lapte? Puteti, intr-adevar, curata cu un servetel dezinfecant sau o solutie speciala o mare parte din produse, dar nu pe toate. Cel mai simplu este sa va ganditi la toate produsele ca si cand ar fi cartofi. Daca puneti mana pe un cartof, cu urme de pamant pe el, simtiti nevoia sa va spalati pe maini, nu?

Ei bine, in aceasta  perioada toate produsele sunt cartofi. Asta inseamna ca, dupa ce le depozitati si curatati suprafata pe care le-ati asezat, va spalati bine pe maini. De fiecare data cand folositi un produs, de exemplu o cutie de lapte, il puneti imediat inapoi si va spalati pe maini. Daca aveti copii, atentionati-i sa nu mai puna mana pe ambalaje, sau, daca sunt mai mari, sa se spele pe maini. Nu le mai dati iaurtul direct din ambalaj ci transferat intr-un pahar sau o cana, aruncati ambalajul si va spalati pe maini. Decojiti bananele fara sa atingeti fructul, pe care il puneti direct pe o farfurie, si va spalati pe maini. Spalati cu multa apa portocalele si merele inainte de a le decoji iar daca aveti legume de curatat le curatati direct in chiuveta si apoi va spalati bine pe maini.

cartofi


Ce ziceti de sfaturile noastre? Astept pareri sau sugestii in comentarii!

17 gânduri despre “Cumparaturi offline in vreme de #covid19

  1. Foarte bune sfaturi. Le respectăm în mare parte. Dar ideea e că încercăm să mergem cât mai rar pe la magazin sau în orice alt loc cu oameni mulți. Apropo de mănuși și mască, aici în Franța oamenii chiar poartă așa ceva. Iar la casieri am văzut chiar un soi de mască plasticată ca cea de sudor. Era comică priveliștea, dar siguranța e pe primul loc.

    Apreciază

  2. Stii ce imi palce acum? Prin magazinele prin care am ajuns eu, toate pateurile sunt in pungute individuale, la fel si mare parte din fructe si legume. Casele au mereu dezinfectant langa… nu se mai face un puhoi de lume in magazin pentru ca se asteapta afara…intr-un fel mi se pare totul mai curat si mai organizat 😀 Mai mult de atat, majoritatea mergem direct cu lista si cumparam exact ce ne trebuie (minus exceptiile celor ce cumpara mai mult decat au nevoie)

    Apreciază

  3. Si eu aplic multe dintre cele scrise in articol. Cand imi amintesc ca am nevoie de ceva il trec pe o lista si merg la magazin cand se aduna mai multe, eventual intr-un market unde sa le gasesc pe toate. Manusi, antiseptizat des, spalat pe maini mereu. Telefonul il sterg cu servetele pentru ochelari, au alcool izopropilic si e o varianta buna

    Apreciază

  4. Si eu incerc sa fac cat mai multe cumparaturi online si sa evit iesirile. Imi este teama sa ma expun, cu atat mai mult cu cat sunt si insarcinata si nu-mi doresc sa ma imbolnavesc acum

    Apreciază

Lasă un comentariu