Da, stiu, poate ca titlul vi se pare asa, un pic prea imperativ, dar nu asta era intentia mea. Din experienta va spun, o masina de cusut si cateva accesorii de croitorie te ajuta enorm, uneori chiar cand nu te astepti. Si asta chiar daca nu ai cine stie ce cunostinte de croitorie, si fara sa folosesti vreun tipar.
Acum, in aceasta perioada marcata de restrictii cred ca este cel mai bun moment pentru a face acest pas, in primul rand pentru ca multa lume a constatat ca are mai mult timp liber si in al doilea rand pentru ca este aproape terapeutic sa poti face ceva cu mainile tale. Nu se compara cu munca de acasa si nici cu treburile din gospodarie care, oricum, trebuie facute. Un mic proiect, realizabil rapid, iti aduce o satisfactie de nebanuit iar copiii se vor bucura maxim de lucrurile minunate iesite din mainile harnice ale mamicii.
Si, ca mai adaug un motiv, va pun o intrebare: Nu-i asa ca ati simtit nevoia, in ultimul timp, sa imbunatatiti aspectul casei, sa optimizati designul de interior? Asta pentru ca, petrecand mai mult timp acasa, micile neajunsuri devin mai vizibile sau ne vin idei noi care ar putea sa schimbe complet aspectul unei camere sau sa imbunatateasca traiul tuturor. Si cum nu e momentul cel mai bun pentru alergat prin magazine, o masina de cusut te poate ajuta sa schimbi draperiile, sa faci pernute decorative din materiale textile reciclate sau sa creezi un baldachin pentru patul celui mic.
Iata un top 5 al chestiilor unde masina de cusut te ajuta sa iesi din tipare si sa economisesti bani si timp.

Tivuri
Toata lumea cred ca s-a intalnit cu nevoia de a coase un tiv rapid, o pereche de jeans prea lungi, modificarea a unei fustite sau a unei rochii si exemplele pot continua. Am observat ca, atunci cand este vorba de haine pentru copii, folosesc doua tipuri de tivuri.
Daca am cumparat sau am primit cadou o pereche de pantaloni prea lungi fac repede un tiv cu cusatura simpla in pas mai marisor, pentru ca, dupa ceva vreme sa pot desface acel tiv si pantalonii sa revina la dimensiunea initiala. E mult mai practic decat sa faci manseta prin indoire si astfel pantalonii nu mai arata ca niste burlane sifonate.
Al doilea caz, care se intampla destul de frecvent la noi, este transformarea pantalonilor lungi in pantaloni scurti. Asta se aplica tuturor pantalonilor relativ subtiri, chiar si jeans, si salveaza pantalonii rupti in genunchi transformadu-i intr-o piesa de imbracaminte care poate fi purtata inca mult timp. Pe de alta parte, copiii cresc in general, mai degraba in inaltime si pantalonii care raman mici pot fi transformati in pantaloni scurti sau 3/4 si mai pot fi purtati un an-doi.
Petice
Da, petice! Sunt mama de baieti si v-am zis deja ca ma confrunt foarte des cu pantaloni rupti in genunchi, in general jeans pentru ca sunt foarte practici si folositi la joaca. Ei bine, ei pot fi salvati de petice. Cum procedez? Dintr-o pereche care nu mai poate fi salvata sau din ce ramane dintr-un pantalon scurtat (vezi paragraful anterior) decupez petice patrate sau dreptunghiulare, am grija sa „scarman” marginile in asa fel incat sa ramana cei franjuri specifici de blug (cam 0.5 cm) apoi ii cos la locul faptei (adica peste gaura din pantaloni) folosind o ata rezistenta, asemanatoare cu cea cu care au fost cusuti pantalonii. De obicei fac doua cusaturi paralele, la cativa milimetrii de margini si peticul chiar arata haios.
Tot cu petice poti fi salvate geci de blugi sau coate de sacouri si camasi (de data asta folosesc petice ovale, cu marginea surfilata atent si cos cu multa grija). Mamicile de fetite pot infrumuseta aceste petice cu o mica broderie, o floricica sau o inimioara, se pot face destul de usor folosind ata in culori vesele. De altfel aceste petice se pot folosi si doar in scop estetic, pentru a personaliza o pereche de blugi, o fustita, pentru a creea un buzunar nou sau pentru a atasa personajul preferat, decupat de pe un tricou ramas mic, pe o alta piesa de imbracaminte.
Papioane si fundite
Un papion schimba complet o tinuta eleganta si mereu mi-am dorit sa am o colectie de papioane pentru baietii mei. Numai ca papioane pentru copii nu se gasesc chiar usor si sunt destul de scumpe, asa ca m-am hotarat sa le confectionez chiar eu. Se fac extrem de usor si pot alege ce materiale vreau, de obicei cu imprimeuri haioase, pentru a inveseli o tinuta care ar putea parea sobra. Cu putina indemanare un astfel de papion poate fi gata in 30 de minute, sau chiar mai putin, puteti gasi tutoriale video care va arata ce trebuie sa faceti pas cu pas.
Mamicile de fetite pot crea in acelasi fel o fundita eleganta care se poate atasa la o cordeluta de par, la o bluzita sau la cordonul unei rochite. Puteti avea astfel la dispozitie o adevarata colectie care poate accesoriza mai multe tinute.

Costume de carnaval
Si nu vorbesc numai de carnaval ci si de orice petrecere, serbare, Halloween, colindat sau alta ocazie in care va doriti o tinuta mai altfel pentru cel mic. Avantajul este ca tinuta nu trebuie sa arate perfect, cusaturile nu trebuie sa fie extrem de rezistente, este vorba de un costum care va fi purtat doar o data (copiii cresc atat de repede ca nu le va mai veni anul viitor). De aceea nici nu as vrea sa investesc intr-un costum scump sau sa inchiriez (lucru posibil dar sincer, din diverse motive, nu ma tenteaza acest serviciu).
Cu o masina de cusut se poate „rezolva” o tinuta deosebita in doi timpi si trei cusaturi. Dintr-o vesta veche a tatei se poate face o haina de pirat perfecta. Dintr-o fusta iesita din moda a mamei putem realiza o super-pelerina de print. Pentru fetite putem adauga cateva straturi de voal la baza unui tricou alb, roz sau intr-o alta culoare pastel si gata rochita de printesa.

Posibilitatile sunt nenumarate, limitate doar la imaginatia de moment. Am facut aripi de dragon dintr-o veche husa de pat, pantalonii lui Bob the Builder nu au necesitat decat cateva buzunare atasate, iar o haina de Mos Craciun, usoara si practica (nu din aceea plusata in care copilul transpira ingrozitor la o serbare in interior) am facut-o dintr-o camasa rosie la care am atasat fasii de blanita alba la mansete, la guler, pe poale si pe marginile din fata, tinuta pe care am completat-o cu o curea de piele veche cu catarama de metal.
Decoratiuni si accesorii
Nu simtiti nevoia sa mai schimbati atmosfera in camera copiilor pe masura ce cresc? O modalitate simpla si de efect este sa schimbati draperiile, le puteti adapta la varsta copiilor sau la sezon. Cand ai o masina de cusut la indemana nu mai esti limitat la ce draperii se gasesc in comert (nu mai spun ca si acestea trebuie, uneori, ajustate), poti comanda pur si simplu materialul care iti place, nu mai ramane dacat sa faci cateva tivuri si sa adaugi o rejansa si in 30 de minute ai draperii noi.
O masina de cusut este practica si la ajustarea dimensiunilor lenjeriei, la croit noi fete de perna sau pernute decorative pentru canapeaua din living. Da, stiu, pernute se gasesc peste tot dar este mai imbucurator sa le faci cu mana ta si nici nu e greu deloc.
Si nu trebuie sa te limitezi doar la produse „traditionale”. Poti creea un baldachin pentru patutul copilului, un cort de tip teepee sau un abajur textil pentru lampa de veghe. Puteti, de asemeni crea tinute noi pentru papusi sau jucarii haioase si unice, poate chiar impreuna cu copiii.
Iar in aceasta perioada dificia, in care trebuie sa purtam cu totii masca, iar copiii trebuie sa o aiba in fiecare zi la scoala, aveti ocazia sa le creati mascute personalizate, cu super eroi, buburuze sau stelute, respectand standardele de protectie (se poate insera un filtru intre doua straturi de material).

Inchei acest top 5 al lucrurilor realizate si testate dar vreau sa adaug inca doua proiecte, pe care le am in plan de ceva timp dar inca nu am reusit sa le realizez. Sunt proiecte mai complexe, asa ca pentru ele as avea nevoie de o masina de cusut si brodat, mai buna decat cea pe care o am acum.
Paturica quilt
Imi plac foarte mult aceste paturici si se gasesc greu in comert, multe dintre cele pe care le-am gasit sunt de fapt paturi cu acel pattern de tip patch imprimat (nu cusut) si din materiale care contin un procent destul de mare de fibre sintetice. Imi doresc sa realizez o paturica de tip quilt traditionala, cusuta cu grija si atentie, din materiale naturale, cu modelul ales de mine. Poate ca in aceasta iarna voi reusi, in sfarsit.
Ie
Imi plac iile foarte mult si le port cu placere si tare mi-as dori sa realizez cu mana mea ii pentru baietii mei. Din fericire iile pentru baieti sunt mai simplu de realizat decat cele pentru fete, atat ca tipar (este mai drept, fara rascroieli) cat si ca broderie. Am avut deja ii pentru ei, realizate de o mamica cu maini dibace din comunitatea WAHM, si baietii au fost admirati peste tot unde au fost imbracati asa, atat in tara, cat mai ales in strainatate. Acum acele ii le-au ramas mici si de data asta vreau sa le realizez chiar eu, sper ca vara viitoare sa poarte cu placere iile cusute de mine.
Ce parere aveti despre toate aceste proiecte? Va astept sa-mi povestiti propriile experiente si sa progresam impreuna.

Articol scris pentru Superblog de toamna 2020, proba 3 sponsorizata de Cusut si brodat.
Mi-ar plăcea să învăț să cos, ar fi o activitate care m-ar relaxa.
ApreciazăApreciază
E frumos să știi să coși. Pe mine nu mă atrage deloc, dar îi apreciez pe oamenii care fac asta.
ApreciazăApreciază
Sincer, mi-ar fi placut sa stiu sa cos. Nu cred insa ca este imposibil de invatat, trebuie doar rabdare si indemanare.
ApreciazăApreciază
Mi-am cumpărat o mașina de cusut și nu regret investita făcută. Își merita banii!
ApreciazăApreciază
Sincera sa fii, chiar mi-ar placea sa am o masina de cusut. Cred ca m-as descurca cu ea
ApreciazăApreciază
Si eu am amsina de cusut. Nu sunt eu o mare priceputa, dar sa trag un tiv sau sa scurtez ceva ma descurc.
ApreciazăApreciază