Pokemon: Detectiv Pikachu

Fenomenul pokemon

Daca sunteti fani pokemon trebuie sa vedeti acest film, este primul film de lung metraj „clasic”, nu de animatie, cu indragitele personaje originare din Japonia. Desi par a fi printre noi, in carti de benzi desenate, filme de animatie si jocuri, aproape dintotdeauna, fenomenul pokemon a aparut de-abia in 1996 si este creatia lui Satoshi Tajiri. Primul joc, numit Poket Monsters Green and Red a fost lansat pe gameboy in 1996 si a fost un succes, fiind vandut in mai multe de 10 milioane de exemplare. A urmat o serie de desene animate, un joc de carti, manga si primul lung-metraj de animatie in 1999.

pikachu1.jpeg

In tarile in care pokemon au fost promovati impactul lor cultural a fost semnificativ, demonstrat de altfel de popularitatea recentului joc Pokemon Go (lansat in 2015), care a ajuns sa fie cel mai cunoscut joc pe telefonul mobil din istorie si cel mai de succes joc ce utilizeaza realitatea augmentata (VR).

Pentru a „gusta” cum se cuvine acest film este bine (desi nu esential) ca privitorii sa fie familiarizati macar putin cu universul pokemon. Iata cateva lucruri interesante:

  • numele pokemon provine din expresia „poket monsters”, monstruleti de buzunar.
  • pokemon nu are plural, se foloseste acelasi cuvant si la singular si la plural, dupa cum ati observat probabil.
  • exista 821 de specii, fictive, desigur, de pokemon, repartizate in 8 generatii diferite.
  • fiecare specie de pokemon are numele sau, acest nume poate fi utilizat si pentru un pokemon individual si pentru specie.
  • un pokemon nu poate pronunta decat numele sau, in general; exista insa cazuri rare cand un pokemon reuseste sa invete sa vorbeasca.
  • in universul pokemon exista doar oameni si pokemon (foarte rar animale) iar acestia traiesc in armonie.
  • fiecare pokemon are o abilitate deosebita, magica. Oamenii care coexista cu pokemon folosesc aceste abilitati magice in activitatea lor profesionala.
  • exista 18 tipuri de pokemon, tipuri care le determina abilitatile si slabiciunile. Fiecare pokemon poate fi de unul sau doua tipuri, puterile rezultate echilibrandu-se intre ele.
  • un pokemon se poate transforma, atunci cand ajunge la un anumit nivel de experienta sau indeplineste anumite sarcini. Transformarea se numeste „evolutie” si, ca urmare a acesteia, un pokemon poate dobandi noi puteri sau isi poate schimba unele caracteristici.
  • unii oameni dreseaza pokemon pentru a organiza lupte intre ei; dresorii calatoresc in cautare de pokemon, cu scopul de a strange cat mai multi si ii transporta pe acestia in mici bile compacte special concepute pentru a „mentine” un pokemon inauntru. Luptele au loc in arene speciale si se termina prin KO, cei raniti sunt ingrijiti la centrul Pokemon.

pokemon4

Despre Pokemon: detectiv Pikachu

Bazat pe o poveste scrisa de Dan Hernandez, Benji Samit and Nicole Perlman, filmul a fost produs de Legendary Pictures, in asociere cu Toho acest film este primul „live action” (adica film cu actori) despre universul pokemon, avandu-i in rolurile principale pe Justice Smith, Kathryn Newton, Bill Nighy, Ken Watanave iar Ryan Reynolds este cel care da vocea lui Pikachu si apare si intr-un rol in finalul filmului. Filmul este diferit de filmele Disney sau Pixar, si influentele japoneze sunt interesante de observat.

pokemon3.jpg

Filmul Pokemon: detectiv Pikachu este recomandat mai ales preadolescentilor si adolescentilor dar se poate viziona impreuna cu copiii de la 9-10 ani in sus. Are cateva scene de violenta, de lupta, actiunea este pe alocuri foarte rapida iar povestea destul de incalcita. La un moment data niste pokemon asemanatori cu niste maimutele inhaleaza un gaz care ii face „rai” si sunt un pic infricosatori iar un alt moment „sensibil” este cand Pikachu este nevoit sa lupte in arena cu un pokemon dragon, imens si infiorator. Un pic nelinistitori sunt si pokemon Ditto, cei care pot lua forma oamenilor, dar cu „ochi ciudati” cupa cum au spus baietii mei. Cu toate acestea il recomand si copiilor mai marisori pasionati de pokemon si care au mai vizionat filme de actiune (filmul este disponibil si in varianta dublata).

Actiune si schimbari de situatie in universul pokemon

Tim este un tanar de 21 de ani care fusese dresor de pokemon dar a renuntat dupa moartea mamei sale. Atunci a ales sa locuiasca impreuna cu bunica sa si nu cu tatal, detectiv in Ryme City, o metropola unde oamenii traiesc impreuna cu pokemon. Filmul incepe cu o scena in care prietenul lui Tim incearca sa-l convinga sa prinda un pokemon pentru a nu mai fi singur, dar chiar atunci Tim primeste vestea ca tatal sau a murit intr-un accident.

ATENTIE, URMEAZA DETALII DIN FILM

SPOILER ALERT

pikachu

POKEMON DETECTIVE PIKACHU

Tim pleaca in Ryme City pentru a primi lucrurile ce au ramas de la tatal lui dar, ajuns in apartamentul tatalui sau, da peste Pikachu, care poate vorbi (lucru neobisnuit, dupa cum am mai spus) si pe care doar Tim il aude si intelege (restul oamenilor aud, asa cum este si normal, doar pika-pika).  Tim gaseste printre lucrurile tatalui sau o fiola cu un gaz violet, suspect, pe care din greseala o deschide, ca urmare el si Pikachu sunt atacati de mai multi pokemon Aipom, care au inhalat acel gaz si au fost influentati de el. Tim si Pikachu se refugiaza intr-o cafenea din apropiere (efectul gazului asupra Aipom trece repede, nu va speriati) si acolo au timp sa discute. Aasa afla Tim ca Pikachu era detectiv impreuna cu tatal sau dar nu-si aminteste nimic despre accident.

Inainte de a ajunge in apartament Tim se intalnise cu Lucy, o tanara ce lucra la o televiziune locala si dorea sa ajunga reporter, care considera cazul tatalui sau suspect. Tim si Pikachu o cauta pe Lucy si incep investigatia, care ii duce la o arena ilegala de lupte pokemon, unde Pikachu este obligat sa lupte cu Charizard, un pokemon cu aspect de dragon, ca o revansa pentru lupta anterioara pe care acesta o pierduse. Doar ca proprietarul arenei ii da acelasi gaz violet, „R”, pokemonului sau iar apoi acest gaz se raspandeste in toata arena ducand la un haos total. Tim afla totusi o informatie importanta, ca acel gaz provenea de le „doctor”.

pokemon5

Tim si Pikachu se intalnesc apoi cu locotenentul de politie Yoshida, fost coleg cu tatal sau si responsabil de cazul acestuia, pentru a-i dezvalui speranta sa, ca tatal lui nu ar fi murit (din moment de Pikachu era teafar). Astfel ei ajung la binefacatorul orasului, Howard Clifford, care  le dezvaluie faptul ca tatal lui Tim nu a murit ci a fost rapit de un pokemon foarte puternic, Mewtwo, cel care atacase masina tatalui sau si-i provocase amnezia lui Pikachu.

De aici urmeaza o expeditie periculoasa in cautarea tatalui, numeroase schimbari succesve de situatie, un pericol imens pentru Ryme City si mai ales constatarea ca aproape nimeni nu este ce pare a fi. Apar pokemon de felurite tipuri (Psydyck, Greninja, Torterra, Bulbasaur, Ditto), cu felurite talente, de la mici la foarte mari (si cand spun foarte mari chiar sunt fooooarte mari), de la un pokemon mim, inofensiv, la puternicul Mewtwo.

Un film cu pokemon, dar despre oameni

Nu voi povesti cum evolueaza si cum se termina filmul pentru a va incuraja sa-l vedeti la cinema, veti descoperi un film cu ritm alert si imagini absolut spectaculoase. Lumea pokemon este fascinanta iar sfarsitul este surprinzator, nu doar un happy end.

Este interesanta si relatia care se construieste intre Tim si Pikachu, una care trece de la neincredere la atasament, cu momente haioase si sensibile presarate pe parcursul filmului. Si va va placea sa descoperiti diferitele tipuri de pokemon si puterile lor.

Iar toata povestea este de fapt despre transformarea lui Tim, dintr-un tanar care pusese, aproape fara sa vrea distanta fata de tatal sau, distanta tot mai greu de parcurs inapoi cu trecerea anilor, intr-un tanar care descopera in sfarsit cine era tatal sau si regreta ca nu a putut sa-l cunoasca mai bine.

Va invit deci sa vizionati Pokemon: Detectiv Pikachu si astept aici parerile voastre.


Sursa foto: Warner Bros

Trailer

 

9 gânduri despre “Pokemon: Detectiv Pikachu

  1. Fan sau nu, filmul pre de neratat.
    Sincer, am auzit ceva de avanpemiera filmului dar nu mare lucru.
    Acum, după articolul tău, chiar caut bilete să merg cu piticul care cu siguranță, este fan 🙂
    Mulțumesc!

    Apreciază

  2. Nu mă pricep la chestii pentru copii, vă rog scrieți și despre filme de oameni mari :)))
    Glumesc 🙂 N-am fost niciodată fanul filmelor animate, de când mă știu am preferat dramele, filmele inspirate din povești adevărate, filmele cu lecții de viață – la fel și în cazul cărților. Deci, cumva, orice alt gen e străin de mine. Nici la desene animate nu m-am uitat când eram mică și nici nu înțelegeam fascinația prietenilor sau verișorilor mei :))

    Apreciază

Lasă un comentariu