Scriu acest articol la provocarea Answear, care sună cam așa: „Cum arată traseul tău în modă?”. Ei bine, din păcate, nu pot să spun că moda face parte din topul preocupărilor mele. Știu, este de neiertat, dar asta e situația. Încerc totuși să schițez o scurtă istorie a modei la purtător.
Preistorie
Este acea perioada rămasă vie doar din amintiri, cu izvoare orale, legende și povestiri, ale cărei surse de seamă sunt o bunică și o mamă. Pe vremea aceea resursele limitate și imposibilitatea unei alegeri voluntare au lăsat biata mea persoană neajutorată la cheremul poftelor dubioase ale unor părinți vrăjiți de măreția micului nou membru al familiei.
Mărturiile ilustrate sunt puține și din păcate din ele lipsește tocmai obiectul acestui demers, și anume hainele. Bănuiesc că nu interesează pe nimeni culorile asortate ale preșului care, fiind textil, suplinea absența oricărui alt obiect vestimentar. În rest se pare că se apela la ținute inspirate din bogăția vegetală și animală din zona în care locuiam, și anume căciuli cu urechi, bluzițe brodate cu ilița cu boboci de trandafiri sau chiar, mărturisesc cu surprindere și jenă, o frumoasă pereche de pantaloni verzi din tercal cu un pampon maro pe post de codiță de urs.
În ziua de azi, de exemplu, proaspeții părinți găsesc nenumărate veșminte, cu inspirații romantice, geometrice, sau chiar futuriste. Vizita pe un site online cum este Answear se lasă, invariabil, cu dobândirea unor noi produse ornamentale, pentru simplu fapt că sunt atât de frumoase încât nu te poți abține să nu-ți imaginezi progenitura astfel decorată, și deci trebuie să purcezi la achiziția respectivelor articole. În plus pentru ființe atât de mici, arareori ieșite din norme, este atât de simplu să alegi hăinuțe, nu există nici o grijă de nepotrivire, de mărime, gust sau caracter. Gust vestimentar, desigur, dar nu numai.
Propunere de tinute: 1.Mango Kids, 2+3.Mayoral, sursa answear.ro
Antichitatea si perioada „clasică”
O perioada de care-mi aduc aminte vag, din păcate cele mai vii amintiri nu sunt cele vestimentare. A fost marcată de o preferință pentru materiale naturale, de bună factură, bumbac pentru bluzițe cochete, pânză de in pentru pantalonașii colorați de vară, catifea pentru rochițele de mers în vizită. Îmi amintesc totuși de genunchii juliti prin dresurile albe, de pantofii de lac cu floricică pe bretelută – pe cât erau de frumoși pe atât de incomozi, și în plus tălpile lor alunecau îngrozitor.
A fost o perioadă cu influențe vestice (sora bunicii de la Arad care trimitea colete cu hăinuțe din Ungaria) sau estice (haine comandate la „vapor”, dintre care îmi amintesc cu mare drag de o geacă ecosez în culori vii, cu nasturi de alamă, cea în care am zburat pentru prima dată cu avionul și am fost mândră să declansez alarma detectorului -portabil pe atunci – de metale).
Aș putea să mai remarc și o oarecare tendință spre opulență, broderii care păreau decupate pe ascuns din mileul de pe televizor compuneau pieptarul vreunei cămășuțe, volane ample decorau fustitele de pânză iar funditele erau la ordinea zilei. Până și puloverele tricotate purtau mărturia inventivității mătușii, care, în serile lungi de iarnă tricota cu teancul de reviste Burda așezat lângă ea, pe taburetul de la bucătărie, care mai găzduia, pe lângă ace, ghemuri și andrele, și tradiționala ceașcă de nechezol.
Propunere de tinute: marca Mayoral, sursa answear.ro
Evul mediu
Un ev întunecat, marcat de austeritate, din motive inerente evoluției la stadiul de școlar dar și din motive exterioare. A fost perioada în care cozile erau la apogeu, lumina se oprea des și pentru lungi perioade de timp și temele se făceau la lumina lămpii de gaz sau chiar a lumânării. Era perioada în care în Alimentara găseai n-șpe rafturi cu creveți vietnamezi iar pâinea se vindea pe cartelă, la sfert. Era perioada când în magazinele de haine găseai o mare de articole în tonuri de albastru, maro și gri iar orice culoare ce ieșea din normă se dădea pe sub mâna, la schimb cu țigări străine, cafea de import sau chiar deodorante Farmec.
Se remarcă din această perioadă cămășile pepit, care au înlocuit celebra cămășuță din plastic de culoare portocalie, asortată cu o superbă cravată roșie, de Șoim-al-patriei. Camasutele pepit se asortau cu fuste din pânză prost vopsită, de un bleumarin care se decolora încet la spălat, astfel că spre sfârșitul anului cam toți aveam uniformele de un albastru spălăcit.
Propunere de tinute: marca Mayoral, sursa answear.ro
Pentru ocazii solemne, și vai, erau multe, costumația de elecție era o cămașă albă de nailon subțire și transparent, pe care se montau șnururi, șireturi și insigne până se rupeau epoletii și buzunarele, cămașă ce venea la pachet cu o fustă plisată, de data asta de bună calitate. Acele fuste plisate chiar erau highlight-ul vieții de școlar căci datorită lor toate fetele făceau piruete pe hol până amețeau și se dădeau (involuntar, desigur) cu capul de pereți, iar toți băieții învățaseră să pândească momentul și să facă comparații, de dresuri și șosete, evident. A, era să uit șosetele albe până la genunchi, obligatorii.
Mai târziu s-a trecut la sarafane, la fel de anoste, sau chiar și mai și, căci croiala părea făcută după un sac decupat la gât și la umeri și doar cordonasul subțire din talie mai reușea să dea o oarecare formă, care să se apropie de cea a unui trup uman, unul care nu a fost înfășurat în prealabil într-un covor.
Exista, desigur, viață și în afară școlii dar îmbrăcămintea era limitată la ce se găsea în comerț, astfel că eram toți în uniformă chiar și atunci când nu trebuia să purtăm. Aveam aceleași fuste, aceiași pantaloni, aceleași pardesie și paltoane, uneori cu mici variații de culoare. Liceenii de azi, cu ultimul tip de smartphone, adidași de firma și haine brand-uite ar fi uluiți dacă ar trebui să se transpună în atmosfera lui 1984. Anul, nu romanul. Deși mare diferența, sincer, nu ar fi…
Propunere de tinute: 1.Mango Kids, 2+3.Mayoral, sursa answear.ro
Renasterea
Ultimii ani de liceu au coincis cu o nouă epoca istorică, au fost sinonimi cu libertatea și emanciparea. Vârsta permitea deja alegeri proprii iar piața a fost inundată foarte repede de magazine, magasinase, buticuri și depozite cu haine de import. Turcia devenise lumina de la răsărit care seta trendul în modă și TIR-urile nu mai pridideau să care marfă pentru tinerii care ținuseră o strictă dietă vestimentară timp ani de zile. Au fost anii în care libertatea nou găsită avea gust de cola și miros de blugi proaspăt prespălați, cumpărați de la tarabă.
Apăruseră gecile lucioase din fâș, și salopetele, fustele-pantalon, mini sau 3/4, iar culorile explodaseră în lumea vestimentară ca o primăvară demult așteptată. Pe stradă descopereai cu uimire bobocul roz al unei sacou, imensă inflorescența roșie a unei fuste cloș sau un snop vesel de bluzițe de toate culorile asortate cu panglici în par și hohote de ras adolescentin.
Propunere de tinute: 1.Medicine, 2. Answear, 3.Mango, sursa answear.ro
Îmi amintesc că aveam și eu o fustă cloș midi, albastră că marea, care se electriza îngrozitor, iar pe vremea aceea nu descoperisem încă balsamul de rufe. Dar când nu se electriza fusta se balansa ușor în ritmul mersului cu poalele care-mi mângâiau gambele iar dacă făceam o piruetă mă simțeam aproape de a-mi lua zborul, precum o sămânța de tei purtată de vânt. Îmi amintesc și prima fustă mini, cuminte, la o palmă deasupra genunchilor, din material plin și formă conică, pe care o purtam cu cămăși cambrate și mă simțeam, pentru prima dată, aproape femeie. Dar blugii, blugii erau vedetele, și dacă reușeai să pui mâna pe o pereche de calitate, cu croiala dreapta, boot-cut și culoare clasică te simțeai în al noulea cer. Nu mai conta că adidașii erau ieftini și falși, că geanta era un afront adus modei, descoperit într -un butic obscur sau că puloverul pe care-l purtai avea o culoare demnă de reclamele de neon. Toate lumea se uita numai și numai la blugi.
Propunere de tinute: 1.Answear, 2. Tommy Jeans, 3.Medicine, sursa answear.ro
Epoca industrială
Trecerea la epoca industrială s-a făcut pe nesimțite, în timpul anilor de facultate. Când vii din provincie la București, stai în cămin și trăiești din bursă, numai epoca industrială te mai poate salva, în materie de îmbrăcăminte. Am învățat încet să fac alegeri ieftine și bune, să caut haine versatile care se pot asorta în mai multe moduri, care se spală ușor și se usucă repede, și, de preferință, n-au nevoie de fier de călcat.
Acum, pe culoarele facultăților, asiști la adevărate prezentări de modă ad-hoc, o efervescență de veșminte de top, o abundență de mărci și de branduri, presărată cu tic-toc-ul pantofilor cu toc sau cu hârșt-hârșt-ul adidasilor de firmă. Pe atunci lucrurile erau mult mai simple, sau mai complicate, depinde cum vrei să o iei. Din punct de vedere pecuniar trebuia să faci adevărate acrobații, să traversezi orașul până la nu-știu-care bazar ca să te îmbraci cât de cât rezonabil și diferit în fiecare zi a săptămânii de cursuri. Erau la modă maletele sau helăncile, blugii rămăseseră în top, iar în rest te descurcai cum puteai, mai ales în ceea ce privește accesoriile. Un rucsac simplu te scutea de nevoia unei genți care să arate bine și un sacou cu croiala clasică dădea eleganță oricărei ținute, cu fustă sau pantalon.
Propunere de tinute: 1.Answear, 2+3 .Medicine, sursa answear.ro
Lucrurile au început să se schimbe în epoca interviurilor, căci trebuia să arăți super-office-woman când mergeai la vânătoare, doar-doar te acceptă cineva pentru un job part-time. Am constatat atunci că merită să investești într-un costum de calitate și câteva bluze aferente, în pantofi clasici și eleganți și, pentru prima oară, într -o geantă de damă, neagră, de piele, suficient de mare să încapă în ea o mapă, dar suficient de mică să nu pară că mergi la piață. O geantă care m-a costat bursa pe o lună dar a meritat, căci a fost martoră la prima strângere de mână pentru un job.
Epoca moderna
După terminarea facultății au urmat câteva perioade distincte, de exemplu la un moment dat am aruncat toți jeanșii din dulap și mi-am propus să mă îmbrac doar la costum. Ideea asta venea că o reacție după o lungă perioadă în care eram veșnic în blugi, și se datora în mare parte și jobului ce necesita o ținută adecvată. Am rezistat așa câțiva ani, cu câteva costume și călcat cămăși în fiecare dimineață, cu investiții prea mari în dresuri care nu rezistau mai mult de o zi și cu picioarele obosite în fiecare seară de pantofii cu toc, pe care, oricât i-aș fi căutat și încercat, niciodată nu i-am nimerit comozi.
A urmat apoi o schimbare de job, un mediu mai relaxat și o relaxare a mea, suficient de mare încât să-mi cumpăr din nou o pereche de blugi. De data aceasta erau unii de calitate, de firmă, care-mi veneau bine și care, culmea, puteau compune ținute casual foarte drăguțe, asortați cu cămașa sau sacoul potrivit. Nu am fost niciodată prea preocupată de haine dar am avut grijă să-mi aleg lucruri care să mi se potrivească, de obicei din spectrul discret, uni sau cu imprimeuri delicate și, pentru prima dată aveam mai multe genți și mai multe perechi de încălțăminte de damă. Din perioadele petrecute în Franța am înțeles importanta esarfelor, și acum nu-mi lipsesc aproape niciodată, e incredibil cum o bucată de pânză poate schimba, chiar radical, aspectul unei ținute.
Propunere de tinute, 1.Answear, 2. Desigual, 3 Answear, sursa answear.ro
O nouă schimbare a venit cu apariția celor mici, când am trecut de la fancy la comfortabil și când marea preocupare nu mai era neapărat cât de bine sunt asortată ci să nu plec de acasă cu doi pantofi diferiți sau cu șosete de culori contrastante. Dacă nu credeți, întrebați o mămică de copil mic!
Iar când ai doi de vârste apropiate, un accesoriu important devine geanta baby, în care poți să îndesi sticle de apă, un tricou de schimb, o pereche de șosete sau chiar botosi, șervețele umede, un pachet de biscuiți, o jucărica sau două și lista, din păcate, nu se oprește niciodată aici. De mare ajutor sunt acum bluzele care se îmbracă repede, încălțămintea comodă, jeanșii și jachetele ușoare. Iar pijamalele au în sfârșit personaje din desene animate.
Recapitulare
În final, să vedem ce se evidențiază din această istorie complicată.
Ador, deci, jeanșii buni, bluzele versatile, fustele lungi, sacourile clasice, pantofii cu toc mic sau fără toc, adidașii de damă. Îmi plac pantalonii clasici, cămășile albe, tunicile de mătase, iar în parc merg foarte bine niște pantaloni cargo și un tricou haios. Vara îmi plac rochiile lungi și largi, pantalonii de in și bluzele diafane, toamna îmi place să iau la plimbare prin parc un pulover gros, supradimensionat sau un poncho. Iarna e perfectă o haina groasă dar și mai bună e o geacă matlasată. Iar primăvara de-abia aștept să ies din cizme să port o pereche comodă de mocasini. Eclectic? Poate. Nu am un stil, dar e stilul meu.
Propunere de tinute: 1+2 Desigual, 3 Medicine, sursa answear.ro
Articol scris pentru Superblog 2019, proba sponsorizata de Answear.
Sursa foto: Answear. Foto titlu: Pixabay royalty free.
Pentru toate articolele Superblog 2019 click aici.
Hahah! Ce tare, zici că datezi de dinainte de Hristos! Place abordarea!
ApreciazăApreciază