Pestisorul (din epoca) de aur

 

Sa tot fi fost eu prin clasa a 2-a, plus minus un an doi, nu mai tin minte bine. Eram in vacanta la mare, la Neptun, cu matusa si unchiul meu (la noi in familie erau mai multe matusi si mai multi unchi si deseori ma luau in vacante cu ei).

litoralul romanesc.jpg

Matusei îi placea la plaja, dis-de-dimineata ne trezeam sa admiram rasaritul, apoi ne plimbam pana iesea soarele de-a binelea, dupa care asezam cearceaful cu dungi portocalii si galbene intr-un loc foarte bun, plaja era inca goala. Pana spre amiaza plaja se umplea, dar noi nu ramaneam pe plaja la orele amiezii, ne retrageam in hotel, sa facem dus si sa ne pregatim de masa de pranz, caci eram in prima serie. Unchiului, in schimb, nu-i placea deloc si rareori il vedeai pe plaja. Insa pusese in portbagajul Daciei 1100 doua undite si niscaiva chestii pentru pescuit, asa ca dimineata, cand noi porneam spre plaja, el pornea spre lac, cu scaunelul pliant si palaria de soare.. Niciodata nu se intorcea cu peste, ca nici n-am fi avut ce sa facem cu el, probabil ii dadea drumul inapoi in apa, pescuia asa, de placere. Poate ca si cicaleala vajnicei mele matuse avea de-a face cu preferinta lui pentru aceasta modalitate singuratica de petrecere a timpului liber.

In dimineata aceea matusa nu se simtea prea bine asa ca unchiul, vrand-nevrand a consimtit sa ma duca el la plaja. Dar in timp ce coboram scarile hotelului m-a intrebat daca nu vreau sa merg la pescuit, fara sa stie matusa, bineinteles. Mie imi placea la plaja, ma balaceam, construiam castele si ma ingropam in nisip cu constiinciozitate. Dar eram curioasa sa vad care-i treaba cu pescuitul asa ca am acceptat imediat.

vacanta-la-mare.jpg

Locul de pescuit era un ponton de scanduri, aproape ascuns in stuful inalt de pe malul lacului. Era liniste acolo, nu se mai auzea larma de pe plaja, nici macar Radio Vacanta, dar erau si tantari, si se pare ca ma preferau pe mine. Treaba cu pescuitul nu era deloc pasionanta, pur si simplu stateai si te uitai la un fir…. La un moment dat a prins unchiul un peste mic si argintiu, cu aripioarele roscate care deschidea gura de parca l-ar fi rugat cu disperare ceva… i-a dat drumul repejor in apa. Incepusem sa ma plictisesc iar tantarii ma enervau din ce in ce mai rau cand, deodata, in fata noastra, a rasarit din apa un om. Creatura din apa si-a sters cu dosul palmei algele de pe ochi, a tusit tare, apoi a exclamat!

-Nea Gigi, tu esti?

-Costi?

-Nea Gigi, in veci n-o sa ti vina sa crezi ce mi s-a intamplat! Am prins pestisorul de aur! Ieri, pe vremea asta, poate un pic mai devreme, dau la undita cu musca, astept, trag un pic, iar astept, ma uit la pluta cand deodata, misca! Trag repede undita si ce sa vezi…uite, asta!

In palmele facute caus plutea calm un caras auriu cu ochi bulbucati. Costi se trase pe marginea pontonului, puse pestele in galetusa cu apa si continua:

-Si cand tocmai ma pregateam sa scot carligul si sa-i dau drumul in apa aud, asa, in cap: „Ce dorinta ai?”. Nea Gigi, ma stii d-aici de pe balta, eu sunt om cu scaun la cap, nu cred in basme, inginer, barbat serios, chiar daca nu-s insurat, am carnet de partid si depozit la CEC… Dau, deci, sa-l arunc inapoi cand aud si mai tare: „Hai, spune dorinta!”. Ma uit mai bine la el, ca tot il tineam in mana si vad asa, in ochisorii aia bulbucati ceva care m-a tulburat, parca-parca imi venea sa-l cred. „Zi odata, ca ma sufoc!” am auzit atunci si am vazut clar cum dadea din gura. I-am dat drumul repede in galetusa, m-am uitat fix la el cum dadea din coada si am zis: Vreau cea mai tare vacanta! Si-atunci il vad p-asta micu’ ca da cercuri in galeata, ganditor si aud „Ca sa fie o vacanta tare trebuie sa te duc in viitor vreo 30 de ani. Si sa stii ca nu pot sa te tin acolo decat o zi, cand expira ne intoarcem de unde am plecat” Bine, fie…zic eu si de-odata mi s-a invartejit pamantul sub picioare, am vazut nori si fum, cred ca si stele verzi, si brusc am aterizat clatinandu-ma.

Eu si unchiul il priveam pe Costi cu gura cascata, iar el isi tragea rasuflarea, caci vorbise repede. Briza marii clatina un pic stuful si se facea cald, tantarii incetasera sa bazaie.

antalya.jpg

-Stai sa vezi, nea Gigi, ca de-abia aici incepe. Cum am aterizat eu asa, vad in fata un hotel, da’ ce-i zic eu hotel, era un palat, cu ferestre multe, si in jur gradina cu palmieri si o piscina imensa si albastra ca cerul si lume multa, care la soare, care se balacea in apa. Si simt asa cum ma bate cineva pe umar si cand ma intorc …o roscata, bine facuta, zambitoare, doar cu ochii o idee cam bulbucati.

-Suntem in Turcia, zice. E o vacanta in Antalya. Uite, pune-ti bratara asta, pentru o zi stai aici la hotel all-inclusive.

-Ol ce?

-All-inclusive. Adica ai camera si toate mesele si gustari si bauturi.

-Ma duce roscata in camera, da’ ce camera, cu un pat imens si mocheta pe jos, si o baie de nici nu ziceai ca-i baie, toata numa’ marmura si cu apa oparita, da’ tot timpul, nu cu program. Si-mi da roscata niste haine sa ma schimb si ies si la plaja si acolo un peisaj de-ti taia rasuflarea si o apa albastra ca-n povesti. Nu-ti mai spun ca aveam si sezlong si prosoape, ba chiar puteam sa ma plimb cu o traznaie de motocicleta care mergea pe apa. Iar unii se dadeau cu niste parasute trase de barci.

antalya 1.jpg

-In ce an suntem?

-2019. Ei, ce parere ai?

-Stau eu ce stau la plaja dar curiozitatea imi dadea ghes si am pornit sa ma plimb prin gradina aia, cu roscata dupa mine, imi zice sa ma asez undeva, sa cer la bar ceva de baut. Cer eu acolo la un baiat brunet cu tichie pe cap un sprit, ma asez la masa in gradina si culmea, dau peste niste romani d-ai nostri numai ca de atunci, nu de-acum.

-De atunci?

-De-acolo din 2019…Ei, si-i intreb, da’ cum ati ajuns voi aici, tovarasi…Se uita oamenii aia la mine ciudat, da’ erau oameni de treaba, veseli, cred ca bausera si ei niste sprituri…

-Cu oferte Early Booking!

-Ce-i aia ărli buching?

-Se uita oamenii aia si mai ciudat, de parca eram singurul care nu stia ce-i chestia aia a lor si incep sa-mi explice cum rezerva ei in avans vacantele pe ceva care se cheama internet, e asa o retea unde gasesti de toate, si oferte de vacante, si-ti alegi unde vrei sa mergi, ca poti merge oriunde, nu doar in tara ca noi sau maxim pana la bulgari. Si cum, daca rezervi asa din iarna cu super early booking ai niste oferte trasnet si nici nu costa mai mult ca o vacanta la Mamaia. Adica pretul e redus aproape la jumatate si mai sunt si oferte speciale extra. Auzi, nea Gigi? Viitorul o sa fie foarte tare! Si culmea ca nu-ti trebuie nici sindicat, nici ONT si poti sa cauti pe internetul ala al lor si vezi si poze, citesti si ce zic oamenii de-au stat acolo…

Unchiul lasase undita de tot  iar eu ma facusem si mai mica si taceam dar bagam tot la cap, gata sa povestesc mai departe prietenelor mele…

-Ei, si scoate omul ala din buzunar asa o chestie, cat un toc de ochelari si-mi zice ca-i telefon. Si se aprinde chestia si am vazut pe ea poze, si harti si tot felul de lucruri, ca un fel de televizor mai mic si cu niste culori… Si mi-a aratat agentia prin care au rezervat ei, una Christian Tour, ziceau ca numa’ cu agentia aia merg de cativa ani si au cele mai tari vacante. Si cand i-am intrebat cum ajung ei tocmai in Turcia mi-a zis ca peste tot se calatoreste cu avionul, si ei iau numa oferte charter, adica oferte speciale, cu avion si cu cazare, si avionul ala zboara special numai cu oamenii care merg in vacanta…Si fii atent, nea Gigi, ca tu cand rezervi vacanta poti sa platesti direct pe internetul ala al lor cu un fel de cod care e scris pe un card de la banca, unde-ti tii banii. Si poti sa platesti si in rate, fara dobanda…

Hotel LARA BARUT COLLECTION

Unchiul da din cap in semn de apreciere, iar Costi continua…

-Stai sa vezi cand am fost la masa! M-a luat roscata de acolo, asa, de brat, nu vorbea mult fata aia, dar era simpatica, si m-a dus la restaurant… era imens, cu candelabre si cu mesele pline de mancare de ziceai ca-i ospatul imparatilor din povesti. Si puteai sa mananci ce voiai si cat voiai, nu-ti zicea nimeni nimica, dimpotriva, ospatarii zambeau si ziceau Danke sau Thank you, depinde cum nimereau. Si am mancat, nea Gigi, si somon si ton, si friptura si mancaruri d-alea turcesti condimentate, si la un moment dat vine si roscata cu un platou plin de prajituri, de toate felurile, si sarailii si baclavale, si amandine d-ale noastre! Si mai erau si fructe si sucuri si bere si vin, de obosesc numai gandindu-ma la ele. Ca aici de 5 zile numa’ ciorba spalacita si mancare lungita si carnita la portie.

antalya 5.jpg

-Ei si dupa masa m-am  dus si la piscina, am mai dat ture, am prins pe unii cu placinte turcesti, pe altii cu oferte de excursii optionale… Nea Gigi, poti vedea o gramada de lucruri pe acolo, si ruine romane, si cascade, si orase…Si seara iar mancare… apoi mai era si un spectacol. Si nu spun cum e sa stai noaptea asa la terasa, pe malul marii, sa bei un vinut bun…

-Din pacate a trebuit sa merg la culcare ca eram rupt de oboseala, si roscata disparuse, nu poti sa le ai pe toate…

-Si dimineata la micul dejun iar rasfat, ce era acolo… nu parizer si cascaval ca mucavaua, erau de toate, tot felul de pastrame si salamuri, nu stiu cate feluri de branza, unt si miere si compoturi si dulceturi… Da’ nu mai spun, ca mi se face foame. Si cand ies de la micul dejun si o vad pe roscata si ma duc, cu gandul s-o cert ca disparuse seara ca magarul in ceata, si ea ma ia de brat si ma trezesc aici in balta!

Unchiul si-a dat incet palaria pe spate, l-a privit atent pe Costi, l-a baut pe umarul i-a zis.

-Mai Costi, tu esti baiat bun, si eu te cred, dar nu mai zice la altcineva ca daca ajunge la partid te iau aia pe sus…Mai bine tii pentru tine istoria asta. Si cu pestele ala ce faci?

-Pai il iau acasa, nu pot sa ma despart de el acum, poate cine stie…

-Mai zice ceva?

-Nu, doar tace si bulbuca ochii…

-Hai, imi zice mie unchiul, ai intepenit aici ascultand prostii de oameni mari. Noroc mai Costi, si ai grija…


Mi-am amintit de toata povestea asta clasand poze vechi, am dat peste una cu unchiul. Pe vremea aceea nu intelesesem mai nimic, dar acum totul are sens. Costi nu aiurise de la insolatie sau de la bautura (cum imi facuse semn unchiul pe drumul de intoarcere). Chiar cred ca el fusese pentru o zi in Antalya zilelor noastre. Si avea dreptate cu Early Booking, daca vrei sa-ti rezervi o super vacanta trebuie sa profiti de ofertele Early Booking, cam acum, pe timp de iarna. Eu as vrea de exemplu o vacanta in Tunisia pentru la vara. Sau poate in Corfu? Poate Creta sau Rhodos? Ia sa caut eu pe Christian Tour!


Articol scris pentru Superblog 2019, proba sponsorizata de Christian Tour

christiantour.jpg

Sursa foto: Christian Tour si arhiva personala (foto alb negru + vedere)

Pentru toate articolele Superblog 2019 click  aici.

2 gânduri despre “Pestisorul (din epoca) de aur

Lasă un comentariu